Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Cardiologia intervențională la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab Suceava s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Cardiologia intervențională este o ramură a cardiologiei care se ocupă cu tratamentul intervențional al tulburărilor de ritm. Este o specializare complexă și grea solicitantă  și din punct de vedere fizic pentru că pe toată durata intervenției cardiologul trebuie să poarte un costum de plumb greu de câteva kilograme care să îl protejeze de razele Roentgen. 

Cardiologia intervențională este o simbioză între cardiologia clasică și chirurgia cardiacă, cu beneficii imense pentru pacient. Medicul intervenționist navighează prin arterele coronare și acolo unde se găsește o stenoză, poate interveni cu succes. În cardiologie metoda de referință în diagnosticul bolii cardiace ischemice este coronarografia. Dacă în timpul explorării coronarografice se constată stenoze la nivelul arterelor coronare responsabile de simptomele pacientului este necesară efectuarea unei proceduri de revascularizare.

InterCardioDiab Suceava îți oferă următoarele servicii:

 • consultație;
 • măsurarea tensiunii arteriale -Electrocardiogramă;
 • ecografie cardiacă;
 • test de efort (cu interpretare);
 • indice gleznă braț;
 • holter ECG (cu interpretare);
 • holter TA (cu interpretare);
 • analize – teste de biochimie uscată: INR, cholesterol, cretinină, trigliceride, hemoglobină, bilirubină, uree, acid uric, amilază serică, glicemie, ck, Examen sumar urină, TGP, TGO, gama GT;
 • tratament personalizat in funcție de diagnostic;
 • recomadări în cazul coronarografiei sau angioplastiei coronariene.

ANGIOGRAFIE CORONARIANĂ / CORONAROGRAFIA

Angiografia coronariană (Coronarografia) este o procedură diagnostică care utilizează razele X și o substanță de contrast în vederea vizualizării anatomiei arterelor coronare și a eventualelor leziuni (stenoze, ocluzii) produse prin depunerea de grăsimi la nivelul pereților acestora. Reprezintă standardul de aur pentru explorarea bolii coronariene și aduce informații decisive despre tratamentul necesar ulterior (medicamentos, intervențional sau chirurgical).

Coronarografia se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac, special conceput, dotat cu un aparat de radioscopie mobil, o masă specială mobilă, sistem de vizualizare și înregistrare a datelor, respectiv cu alte aparate și instrumente necesare în timpul procedurii.

Coronarografia se efectuează sub anestezie locală. În timpul procedurii pacientul rămâne conștient și poate comunica cu medicul. După realizarea anesteziei locale, medicul va efectua o mică incizie (milimetrică) la nivel inghinal (plica coapsei) sau la nivelul încheieturii mâinii (în funcție de abordul ales, artera femurală în primul caz, respectiv artera radială). Pasul următor este reprezentat de introducerea unui tub gol (teaca arterială) în artera aleasă ca abord, prin care medicul introduce, în mai multe etape, ghiduri și catetere (sonde, tuburi subțiri), cu care se avansează până la originea arterelor coronare. Ulterior, prin intermediul acestor catetere se injectează substanța de contrast, care realizează opacifierea arterelor coronare și, respectiv, o bună vizualizare a fluxului sangvin în dinamica prin acestea la expunerea cu raze X. La injectarea substanței de contrast puteți resimți o senzație de căldură. Imaginile se vizualizează pe un ecran și se stochează în format digital, putând fi ulterior revăzute și prelucrate.

După realizarea coronarografiei medicul vă va comunica rezultatul și vă va informa asupra tratamentului corespunzător. Acesta poate consta în tratament medicamentos, în realizarea unei angioplastii, cel mai frecvent cu plasarea unuia sau mai multor stenturi, sau poate fi necesar tratamentul chirurgical de by-pass coronarian.

În mod obișnuit, realizarea unei coronarografii diagnostice durează 20-40 de minute.

În unele cazuri, coronarografia diagnostică se continuă cu o procedura terapeutică, respectiv cu angioplastia coronariană, urmată în cele mai multe cazuri de procedura de stentare.

Indicații:

Coronarografia este indicată atunci cand se suspectează prezența unui infarct miocardic sau a anginei pectorale caracterizate prin:

 • o durere toracică persistentă (angina pectorală);
 • o lipotimii, sincope (leșinuri sau pierderi ale stării de constiență) la pacienți cu factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie sau diabet zaharat ;
 • o electrocardiogramă (ECG) anormală;
 • o anomalii ale examenelor biologice – creșteri ale enzimelor cardiace sau ale troponinei.

ANGIOPLASTIE CORONARIANĂ

Angioplastia coronariană este o procedură intervențională de lărgire a unei artere coronare în cazul în care aceasta este blocată sau îngustată de către placa de aterom. Această intervenție se poate realiza fie prin dilatație cu balon, fie prin montarea unui stent.

Angioplastia coronariană este o procedură minim invazivă (nechirurgicală) și se folosește în mod obișnuit pentru tratamentul anginei pectorale, a durerii toracice ce însoțește afecțiunile cardiace. În cazuri de urgență poate fi folosită pentru tratamentul infarctului miocardic acut.

Angioplastia coronariană percutană are mari avantaje față de tratamentul chirurgical, fiindcă are un risc mult mai scăzut, este mai puțin costisitor și nu necesită o perioadă de convalescență, pacientul poate să se reîntoarcă în zilele următoare la locul său de muncă. Tehnica este la fel de eficientă atât la bărbați cât și la femei și la orice vârstă, chiar peste 80 de ani.

Denumirea medicală a angioplastiei coronariene este angioplastia coronariană transluminală percutană.

Indicații: când angiografia coronariană efectuată arată îngustări critice (>70%) ale arterelor coronare.

TESTUL DE EFORT

Metodă neinvazivă de identificare prin ultrasonografie a zonelor miocardului care nu se contractă corespunzator atunci când un pacient cu boală a arterelor coronare depune efort sau primește medicamente vasodilatatoare (ex. dipiridamol). Aceste zone sunt folosite ca markeri ai obstrucției în arterele coronare.  Testul de efort este o investigatie folosită de către cardiologi (și nu numai) pentru a evalua funcția cardică, în special în raport cu efortul fizic. Arterele îngustate asigură un flux de sânge mai redus miocardului, și deci mai puțin oxigen; în timpul efortului fizic nevoia de oxigen este crescută și din combinația acestor factori pot să apară simptome și modificări EKG care să sugereze existența unei afecțiuni coronariene.

TESTUL DE EFORT se efectuează pentru identificarea ischemiei, ca factor cauzal al unei disfuncții reversibile persistente, precum și pentru determinarea viabilității miocardului akinetic.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.