Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Dermatologie la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab Suceava s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Dermatologia este o ramură a medicinei care se ocupă de piele şi bolile sale. Dermatologia urmăreşte explicarea, diagnosticarea, tratarea bolilor de piele necontagioase şi contagioase (infecţioase). Dermatologia acoperă şi domeniul bolilor venerice (care se transmit pe cale sexuală). Un dermatolog are grijă atât de bolile pielii, însensul cel mai larg, cât şi de unele problem estetice ale pielii, scalpului, părului şi unghiilor. Pielea este un organ viu care constituie învelişul corpului. Funcţia pielii este de a asigura o protecţie împotriva agenţilor chimici şi fizici, întărită prin acţiunea keratinei şi a melaninei. Ea joacă un rol sensorial mulţumită receptorilor nervoşi microscopici, sensibili la pipăit, durere şi temperatură. Din  structura pielii  fac parte şi numeroase glande:  sudoripare – secretă sudoarea; sebacee – secretă sebumul sau grăsimea pielii ce formează o peliculă protectoare la suprafaţa pielii şi părului.

InterCardioDiab Suceava oferă următoarele servicii:

 • consultații de specialitate;
 • dermatoscopie;
 • excizii chirurgicale;
 • avulsie unghie;
 • excizii chirurgicale cutanate.

Principala indicație medicală de excizie chirurgicală este cancerul de piele (melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular). Acest diagnostic impune excizia cât mai rapidă a leziunii, cu limita de siguranță standardizată în protocoale de dermatologie oncologică, piesa operatorie fiind obligatoriu trimisă laboratorului de histopatologie pentru confirmarea diagnosticului clinic, stadializare, cercetarea marginilor. Excizia chirurgicală dermatologică se efectuează în anestezie locală, în condiții stricte de igienă și sterilitate, nefiind necesară o pregătire preoperatorie specială a pacientului. Este indicată cunoașterea afecțiunilor medicale colaterale, a medicației cronice a afecțiunilor asociate, evitarea utilizării medicamentelor AINS și a anticoagulantelor cu o săptămână anterior procedurii. În cazul leziunilor mici nu este necesară întreruperea activității, iar firele de sutură sunt îndepărtate la 5-14 zile postoperator în funcție de localizarea leziunii.

Excizia reprezintă metoda chirurgicală prin care sunt îndepartate total sau parțial anumite țesuturi / tumori sau organe. În dermatologie, excizia se adresează strict leziunilor cutanate. Acestea pot fi:

 • benigne (lipoame, chisturi, granuloame de corp străin…);
 • precanceroase (nervi / alunițe atipice, keratoze actinice…);
 • maligne (diferite tipuri de cancere cutanate).

Un aspect important în cazul exciziei este consultația prealabilă, în cadrul căreia medicul va stabili tipul și apartenența leziunii cutanate, iar în funcție de acestea va decide pasul următor. Această metodă chirurgicală de tratament este realizată în anestezie locală, în condiții de strictă asepsie.

În general, este efectuată în trei etape:

 • incizia (tăierea) pielii;
 • excizia propriu-zisă (îndepărtarea leziunii);
 • sutura (închiderea inciziei printr-o cusătură).

Piesa rezultată în urma exciziei este trimisă pentru analizarea ei histopatologică de către un laborator specializat în acest sens.

Avulsia chirurgicală a unghiei poate fi parțială sau totală; se efectuează o anestezie locală puțin dureroasă, începând de la baza degetului a cărei unghie urmează să fie scoasă; din acest moment, pacientul nu mai simte nimic; se indepărtează partea de lamă unghială încărnată sau toată lama, dacă situația o cere și se îngustează prin cauterizare rădăcina (matricea) unghiei pentru ca noua unghie care crește să fie mai îngustă și să nu se mai încărneze; în acest fel, se evită numeroase lerecidive care apardupăaltetipuri de intervenție;  se pansează, urmând ca a doua zi pacientul să se prezinte la control, schimbarea pansamentului și eventual formolizarea matricei pentru siguranța distructiei acesteia; ulterior, pansamentele se pot face la domiciliu, zilnic după baie de picior în apă călduță cu ceai de mușețel și aplicare de cremea ntibiotice și proepitelizante (dermazin, ba-neocin, fucidin).

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.