Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Embolizarea fibromului uterin

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab Suceava s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Mărimea și numărul fibroamelor variază semnificativ: în majoritatea cazurilor există 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni intre 10 – 200 mm și numeroși alți noduli cu dimensiuni de câțiva milimetri nedetectabili imagistic.

Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea uterină este o metodă nouă, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimenteaza fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbția acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale și simptomatologia dispare.

Embolizarea uterină se practică în lume din anul 2000.

Simptomele pacientelor cu fibrom uterin variază semnificativ în funcție de mărimea, numărul și localizarea fibroamelor:

 • durere pelvină la ciclu sau la frig;
 • creșterea în volum a abdomenului;
 • durere de spate;
 • durere la contactul sexual;
 • urinat frecvent datorită compresiei vezicii urinare;
 • constipație și balonare;
 • infertilitate sau avort spontan;
 • sângerare abundentă la ciclu, uneori cu cheaguri;
 • ciclu prelungit, sângerări în afara ciclului, anemie.

Procedura

Embolizarea fibromului uterin se efectuează în sălile de angiografie din cadrul Centrului de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES Suceava, în condiții sterile, sub anestezie locală.

Pacienta este așezată pe masa de angiografie, iar asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, după care se acoperă cu un câmp steril. Medicul specialist radiolog supraspecializat în radiologie intervențională va face o anestezie locală cu xilina, urmată de puncția arterei brahiale și montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai patru mm). În continuare medicul introduce prin teaca un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind și substanța de contrast iodată, ghidează acest cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterei uterine dreaptă. Odată pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sânge ce alimentează fibromul. In tot acest timp pacienta stă întinsă pe masa și nu simte nicio durere. Procedura se repeta pentru artera uterină de partea opusă. La sfârșitul intervenției se scoate teaca arterială, iar asistenta va apasa pe zona de puncție timp de zece minute în scopul obținerii hemostazei, după care se face un pansament compresiv. Acest pansament se ține până a doua zi dimineață.

Este dureros?

Pentru anestezia locală se face o mică injecție cu xilină. Aceasta provoaca o senzație de caldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase. La injectarea de substanță de contrast apare o senzație de căldură în abdomen care durează foarte puțin (cinci secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă, câteva ore după intervenție.

Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta, de la o ușoară jenă până la crampe abdominale uneori destul de intense. In astfel de cazuri se administrează medicație analgezică. Pentru confortul pacientei se pot administra substanțe analgezice de la începutul intervenției. Trebuie înteles că durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore, dar care poate fi combătută eficient prin medicație adecvată.

Durata medie a unei embolizari uterine este de 30 de minute. In această perioadă pacienta va sta întinsă pe masa de angiografie și este important să nu fie încordată pentru că altfel pot aparea dureri de spate (date de poziție), care dispar însă imediat după schimbarea poziției.

Riscuri

Embolizarea uterină este o procedură minim invazivă și sigură dar care, ca orice tratament medical, are și unele riscuri și posibile complicații.

Cea mai frecventă complicație este durerea ce apare postembolizare. Este o evoluție normală a intervenției și este combatută cu medicamente analgezice.

O altă complicație este formarea unui mic hematom la locul de puncție. Acesta nu necesită nici un tratament; o pungă cu gheață aplicată local poate fi suficientă. Dacă hematomul este mare, se administrează antibiotice și eventual se evacuează hematomul.

Unele paciente pot face febră după intervenție datorită procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicația analgezică și antiinflamatoare administrată pentru controlul durerii este suficientă și pentru controlul temperaturii.

Dacă febra apare la câteva zile după intervenție ea trebuie atent urmarită pentru că există posibilitatea unei suprainfecții uterine. In acest caz este obligatoriu să contactați medicul ginecolog.

Timp de câteva săptămâni după embolizare este posibil să mai existe unele sângerări vaginale, eventual însoțite de eliminarea spontană a unor fragmente de fibrom.

Pre operator

Pentru intervenție este obligatorie internarea în spital pentru 24 de ore. In dimineața investigației pacienta nu trebuie sa mănânce nimic, poate bea doar puțină apă.

Este obligatoriu de comunicat medicului radiolog interventionist dacă există alergii la orice substanță și în mod special la iod. Dacă ați mai efectuat vreo examinare cu substanță de contrast-urografie, histerosalpingografie sau computer tomograf vă rugăm să indicați aceste detalii medicului.

Post operator

După intervenție pacienta este condusă în salon unde se va monitoriza pulsul, tensiunea arterială și temperatura.

Repausul la pat nu este obligatoriu, însă mâna nu va fi îndoită din cot timp de patru ore.

Se recomandă consumul a cât mai multe lichide, iar dacă durerea pelvină apare, se tratează adecvat.

Promo

Comentarii (1)

 1. laura puiu

  buna dimineata,unde se afla acest centru?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.