Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

Data publicării
Categoria

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret ediția a XI-a,a debutat cu o etapă de preselecțieîn urma căreia s-au calificat 17 trupe de teatru și 21 de participanți la secțiunea monolog. Peste două sute de tineri actori amatori sosiți din Sebeș, Piatra-Neamț, Roman, Bacău, Moinești, Drăgușeni, Udești, Ilișești, Șerbăuți, Suceava, dar și din Republica Moldova, au conferit festivalului de la Suceava un caracter național, eveniment care s-a impus în calendarul anual, fiind așteptat cu mare nerăbdare.

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

Calitatea ridicată a paticipanților, organizarea, precum și Teatrul Municipal Matei Vișniec, devenit gazdă a concursurilor din cadrul festivalului, reprezintă de asemenea o certitudine a calității condițiilor pe care Suceava le oferă participanților. Juriul a avut în componență membri cu experiență în acest gen de festival: Gabriela Ioniță, Dan Clucinschi, Ligia Toniță, Letiția Rândașu, Mihai Pînzaru – PIM, Carmen Steiciuc, Mihaela Beșa și Cornel Grosar.

Președinta juriului, actrița Gabriela Ioniță, prezentă la toate cele 11 ediții, a realizat un rezumat cu activitățile din cadrul festivalului: „Primii care i-au pășit pragul au venit de departe, de acolo unde în inimile noastre, fiecare dintre noi avem un mic gol lăsat: Republica Moldova, mai exact din satul Sălcuța, raion Căuășeni. Rar mi-a fost dat să văd atât de multă pioșenie, și smerenie. O mare familie numită „Steaua fără nume” cu un autor care, din punctul meu de vedere, are harul de a îmblânzi cuvintele: Vlad Sărățilă.

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

Am avut apoi o „Carte cu jucarii” adusă de trupa de teatru ” Art Alfaomega” din Piatra Neamț, un „Mini Gong” din Roman care a lăsat un ecou ce durează de obicei până la ediția anului următor, multe „Amintiri, amintiri” scoase din cufere de inegalabilii copii ai școlii gimnaziale „Luca Gavril” din Drăgușeni.

Prezent la acest festin teatral a fost și Mihai Eminescu, alegând ca mesageri, pentru a treia lui Scrisoare, copiii trupei de teatru „Antera Grup” de la Școala Gimnazialănr 10 Suceava și ai Școlii Gimnaziale „Academician H. Mihaescu” din Udești. Din nou ne amintim de prin copilarie cu micuții din Ilișești, stând liniștiți în atelierul teatral „Masca” din Bacău, admirând”Florile lui Luchian” din Moinești.

Au reușit să surprindă prin delicatețe, naturalețe, firesc și sensibilitate la sectiunea individual: Anubis Claudia Stoenescu – Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu Suceava, Iustin Marc – Asociația „Art Alfaomega”Piatra Neamt, Ițco Teodora – Școala Gimnazială ” Miron Costin” Suceava, Serena Măriuț – Atelier teatral „Masca” Bacau, Iulia Cîrstean – Colegiul de Artă ” Ciprian Porumbescu” Suceava, Adela Șulea – Școala Gimnaziala „Miron Costin” Suceava, Ilinca Tapalagă – Asociația „Art Alfaomega”, Piatra Neamț, Oboroceanu Raul- Stefan – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinesti, Otilia Sărățilă- Liceul teoretic „Meșterul Manole” Republica Moldova, Teodor Gheorghieș – Asociația „Art Alfaomega” Piatra Neamț, Cioban Andreea – Școala Gimnazială Șerbauti , Iuliana Toncu – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinesti, Andreea Ceres – Piatra Neamț, Asociația „Art Alfaomega.

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

O primă zi plină, ce și-a desemnat cu greu câștigătorii.

Secțiunea Monolog – Copii:

Locul 1: Iustin Marc – Asociația „Art Alfaomega” Piatra Neamț, coordonator Gina Gulai
Locul 2: Oboroceanu Raul Ștefan – Școala Gimnazială ” Ștefan Luchian” Moinești, coordonator Iuliana Toncu
Locul 3: Ilinca Tapalaga – Asociația „Art Alfaomega”, coordonator Gina Gulai

Secțiunea Trupe – Copii:

Locul 1: Trupa de teatru ” Art Alfaomega” – Piatra Neamț cu piesa : „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, coordonator Gina Gulai
Locul 2: Trupa de teatru „Minigong” – Roman, cu piesa: „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec, coordonator Cătălina Bostan.
Locul 3: Trupa de teatru ” Florile lui Luchian” – Moinești, cu piesa: ” Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte” de Ghițescu Corneliu, coordonator: Iuliana Toncu

La Secțiunea Monolog am fost răsfățați cu interpretari foarte bune: Octavian Afrăsinei, Stavarachi Cristina, Ioana Pavăl, Istrate Teodora Antonia, Teodora Sava, Vlad Pânzaru, Iencean Dănuț, Apetrei George.

Câștigătorii Secțiunea Monolog – tineri:

Locul 1. Teodora Sava- Asociația „Art Alfaomega” Piatra Neamț, prof. coord. Gina Gulai
Locul 2: Vlad Pânzaru- Trupa „Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan
Locul 3: Stavarache Cristina- Trupa Eco Art, Suceava, prof. coord. Alina- Delia Ciobică
Mențiune specială: Octavian Afrasinei- Asociația „Art Alfaomega” Piatra Neamț, prof. coord. Gina Gulai

Sectiunea Trupe – tineri:

Locul 1: Trupa de teatru ” Gong”, Roman, prof. coord. Cătălina Bostan
Locul 2: Trupa de teatru” Teen Act”, Piatra Neamț, prof. coord. Raluca Rusu
Locul 3: Trupa de teatru ” Colb”, Sebeș, prof. coord. Cândea Tereza
Premiul de Interpretare Claudiu Ladan, trupa de teatru Teen Act.

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

Festivalul de Teatru în limba română, pentru Copii și Tineret (2017) a ajuns la final

Iubitorii de frumos au avut ocazia de a vizita și expoziția de afișe ale participanților care a fost o încântare pentru ochi, suflet și minte. Toate afișele au fost apreciate atât de juriu cât și de publicul prezent, dar pentru că exista un singur premiu a fost ales cel realizat de eleva Dana- Elena Trocin de la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu – Suceava.

Acest proiect este realizat în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.