Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Investigații paraclinice la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab Suceava s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

În cadrul centurlui se efectuează investigații paraclinice folosind aparatură și metode de ultimă generație. Spațiul pentru investigații paraclinice este amenajat și configurat conform celor mai recente reglementări din domeniu şi dispune de o dotare tehnică de excepţie. Reprezintă un sistem integrat pentru efectuarea unei palete largi de investigaţii paraclinice cu cea mai mare rapiditate şi în condiţii de înalt profesionalism şi acurateţe.

În cadrul InterCardioDiab Suceava se efectuează următoarele analize de biochimie uscată:

  • Hemoglobina – proteina conținută în globule roșii, cărora le conferă culoarea, care vehiculează oxigenul în sânge. Hemoglobina este sintetizată de către globulele roșii în timpul formării în măduva osoasă. Ea servește la transportul de dioxid de carbon din organe către plămâni, dar mai ales la transportul oxigenului în toate țesuturile. Hemoglobina este un pigment roșu-aprins, atunci când este oxigenată (culoarea din marea circulație), albastru atunci cand ea și-a pierdut oxigenul sau (venele din marea circulație). Patologiile, de gravitate foarte variabilă, pot să nu antreneze altceva decât o cianoză sau, tot așa de posibil, să pună în joc viața bolnavului.
  • Colesterol total – determinarea nivelului colesterolului evaluează statusul lipidic și tulburările metabolice, riscul de ateroscleroză, stenoză coronariană și infarct miocardic. Valorile normale variază în funcție de sex, vârstă, dietă și regiune geografică.
  • HDL colesterol – fracțiune a sângelui transportată de către lipoproteină. Cantitatea de hdl colesterol nu trebuie să fie mai mică de un milimol, adică 0,4 grame, la litru; cu cât nivelul lui este mai ridicat, cu atât riscul de boală coronariană (angor, infarct) este mai scăzut.
  • Trigliceride – trigliceridele sunt substanțe grase sintetizate de organismul uman din grăsimile din alimente (și uneori din zahăr). Trigliceridele sunt extrase apoi din sânge și sunt stocate în organism sub formă țesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasmă sunt obținute din grasimile alimentare sau sintetizate în organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidrații. Nivelul normal este de sub 150mg/dL. Nivelul de limită este de 150 mg / dL. Nivelele crescute se situează între 200-499 mg / dL, iar cele foarte mari peste 500 mg / dL.
  • Glicemia – nivel al glucozei în sânge. Mulțumită mai multor mecanisme de reglare, glicemia este menținută sensibil constantă (în jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor și țesuturilor cantități constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurată multumită unui echilibru permanent între substanțe, de natură mai ales hormonală, care micșorează glicemia (insulina) și cele care o cresc (glucanomul, adrenalina, hormonul de creștere).
  • TGP – enzima prezentă mai ales în ficat și rinichi. Nivelul său crește în caz de distrugere a celulelor ficatului, mai ales în cazul unei hepatite virale – acest nivel mai crește, dar în proporție mai mică, în cursul altor boli ale ficatului și în cursul infarctului miocardic.
  • TGO – transferază glutamo-oxalacetică serică. Se află în principal în celulele ficatului, mușcilor striați și în globulele roșii. Nivelul ei crește în caz de distrugere a celulelor ficatului, dar mai puțin față de ALT.
  • Gama GT – enzimă prezentă în mai multe organe și, în mod deosebit, în ficat, facilitând transferul transcelular al acizilor aminati. Concentrația în plasmă a gamaglutamil-transpeptidazei, numită și GGT sau gama-GT, crește în cursul a numeroase boli hepatice și, îndeosebi, în cursul colestazei sau complicațiilor hepatice ale alcoolismului.
  • Amilazemie – concentratia sangvină amilazei.
  • Uree sanguină – ureea este principalul produs azotat final al metabolismului aminoacizilor, proveniți din scindarea în stomac și intestin a proteinelor, sub acțiunea fermenților proteolitici și absorbția acestora prin peretele intestinal. Sediul principal de formare a ureei este ficatul, dar și țesutul în curs de creștere (de exemplu, țesutul embrionar sau tumoral) are proprietatea de a forma uree din arginină.
  • Creatinina – creatinina este anhidridă creatinei (acidul metilguanidilacetic) și reprezintă forma sa de eliminare; se formează în țesutul muscular. Creatinina este sintetizată în ficat și după eliberare este preluată la nivelul musculaturii în procent de 98 %, unde au loc fosforilari, sub această formă având rol important în stocarea energiei musculare. Când aceasta energie musculară este solicitată pentru nevoile proceselor metabolice, fosfocreatina este scindată până la creatinină. Cantitatea de creatina convertită în creatinină se menține la un nivel constant, care este în raport direct cu masa de țesut muscular a organismului.
  • Examen sumar urină – cantitatea de urină emisă în 24 ore depinde de ingestia de lichide, de pierderile de apă prin transpirație și de funcționalitatea aparatului urinar.
  • Hemoglobina glicozinată – hemoglobina pe care este fixată o moleculă de glucoză. Hemoglobina glicozinată este utilizată pentru supravegherea eficacitații unui tratament pe durată lungă la diabetici.
  • INR – o analiză de laborator care este utilă în evaluarea funcției de coagulare a sângelui.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.