Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

La Fălticeni va fi pus în aplicare „Planul Roşu de Intervenţie şi Planul de Apărare Împotriva Seismelor”

Data publicării
Categoria

Vineri, 27 Septembrie 2013, între orele 11:00 și 13:00, ISU Suceava va desfăşura un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, pentru limitarea şi înlăturarea unor situaţii de urgenţă de amploare produse în municipiul Fălticeni, având tema Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Fălticeni, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea, evacuarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur în municipiul Fălticeni. Punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie.

Conform scenariului, Dispeceratul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă va fi anunţat, prin numărul unic de urgenţă 112, despre producerea unui cutremur de șapte grade pe scara Richter, care afectează în special zona centrală a municipiului Fălticeni (Nada Florilor).

Acţiunea se înscrie în programul anual de pregătire şi se va desfăşura sub coordonarea preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Florin Sinescu.

Scopul exerciţiului este de a verifica stadiul de pregătire a serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă şi acţiunea lor întrunită, precum şi cooperarea cu structurile MAI, instituţiile, operatorii economici şi organizaţiile non-guvernamentale abilitate în gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul zonei de competenţă.

Pe timpul desfăşurării exerciţiului se vor pune în aplicare Planul Roşu de Intervenţie şi Planul de Apărare Împotriva Seismelor.

Exerciţiul are două scopuri principale:

  • perfecţionarea actului de comandă şi dezvoltarea abilităţilor organizatorice şi de conducere a persoanelor din cadrul CJSU pentru gestionarea situaţiei în cazul producerii unui cutremur puternic;
  • perfecţionarea deprinderilor şi antrenarea participanţilor în executarea misiunilor de salvare-evacuare, acordarea asistenţe medicale de urgenţă şi transportul la unităţile medicale a victimelor unui cutremur respectând procedurile şi operaţiunile specifice şi acţionând în mod unitar.

Situaţiile tactice propuse în exerciţiu vor fi rezolvate într-un interval de timp comprimat, astfel încât comandanţii şi persoanele care au competenţe şi atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă să poată observa fluxul firesc al intrării în dispozitiv a forţelor şi mijloacelor specializate, algoritmul acţiunilor pe timpul unei intervenţii complexe, nivelul de pregătire a personalului serviciilor profesioniste şi voluntare, precum şi performanţele tehnicii noi din dotarea ISUJ.

Scenariul exerciţiului a fost conceput pe cinci situaţii tactice, fiecare desfăşurându-se în altă locaţie din municipiul Fălticeni astfel:

  • situaţia tactică numărul 1: din cauza cutremurului, elemente de construcţie se prăbuşesc şi surprind personalul angajat şi clienţii din magazinul Nada Florilor. Sunt identificate șase victime surprinse de dărâmături la parterul magazinului pe latura de SE.
  • situaţia tactică numărul 2: în căderea lor, elementele de construcţie secţionează conducte de gaz metan, iar acumulările produc o explozie urmată de incendiu la centrala termică a magazinului Nada Florilor, cu extindere la etajele superioare. Etajele superioare sunt inundate de fum. În urma exploziei şi incendiului rezultă o victimă (cod roşu) cu arsuri pe corp.
  • Situaţia tactică numărul 3: în centrul municipiului Fălticeni, echipe de lucru ale unui operator economic privat, executa lucrări de săpare cu un buldoexcavator, declanşând explozia unui proiectil de aviaţie rămas neexplodat din cel de al doilea război mondial. În urma exploziei o persoană a fost încarcerată în buldoexcavator şi alţi doi muncitori au rămas blocaţi sub dărâmăturile provocate de cutremur şi amplificate de explozie. Substanţele toxice de luptă din proiectil au fost eliberate în atmosferă creând pericolul intoxicării populaţiei din zonă.
  • situaţia tactică numărul 4: un grup de trei-patru indivizi s-au organizat şi, prin spargerea geamurilor de la parterul magazinului Nada Florilor, au intrat în acesta provocând distrugeri de bunuri. Se sustrag bunuri de valoare.
  • situaţia tactică numărul 5: din cauza neatenţiei şi a panicii, patru persoane aflate într-o barcă pe lacul Şomuz II au căzut în apă, două au reuşit să se prindă de parâma bărcii însă două persoane au dispărut în apele lacului.

La acest exerciţiu participă membrii CJSU, forţe şi mijloace ale ISU Suceava şi ISU Botoşani, un elicopter de la Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi aparţinând de Inspectoratul General al Aviaţiei al MAI, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, cadre medicale de la UPU Suceava şi CPU Fălticeni cadre militare de la UM Vânători de munte de la Roşu – Vatra Dornei, personal specializat şi tehnică de la IPJ şi IJJ Suceava, echipe specializate ale E ON Distribuţie şi E ON Gaz, Poliţia Locală, precum şi membrii Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni şi ai Serviciului Privat de la magazinul Nada Florilor.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.