Noul concept de acțiunea a Poliției Române în mediul rural
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Activitatea Poliţiei Române în mediul rural este axată pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice pe raza comunelor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, precum şi desfăşurarea activităţilor de urmărire penală privind infracţiunile date în competenţă.
În baza dispoziţiei Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel naţional a fost elaborat conceptul de reorganizare al activităţii poliţieneşti în mediul rural.
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin poliţiei, potrivit legii, în mediul rural se organizează şi funcţionează secţii de poliţie rurală, poliţii comunale şi posturi de poliţie comunale.
- Secţia de poliţie rurală este structura care coordonează activitatea mai multor poliţii/posturi de poliţie comunale, grupate în funcţie de situaţia operativă, întinderea şi configuraţia teritoriului.
- Secţiile de poliţie rurală funcţionează în aria de responsabilitate a unui parchet de pe lângă judecătorie. Secţiile de poliţie rurale se subordonează operativ poliţiilor municipale/orăşeneşti şi operaţional serviciului de ordine publică.
- Poliţia comunală este structura care funcţionează în comunele cu o situaţie operativă complexă şi este condusă de un ofiţer de poliţie. Poliţia comunală se subordonează secţiei de poliţie rurală.
- Postul de poliţie comunal cu funcţii de şef de post şi de ajutor/ajutori şef funcţionează în comunele care:
a) sunt situate în zone izolate, nu pot fi cuprinse în itinerariile de patrulare ale secţiei de poliţie rurală, iar intervenţia la evenimente necesită o perioadă mare de timp;
b) au o situaţie operativă complexă şi necesită prezenţa permanentă a poliţiştilor pe raza acestora.
Postul de poliţie comunal este structura care funcţionează în comune, cu excepţia celor în care se află sediul secţiei de poliţie rurală.
Poliţiştii din cadrul secţiei de poliţie rurală/poliţiei comunale/postului de poliţie comunal desfăşoară activităţi de identificare şi cercetare a autorilor numai în cazul infracţiunilor aflate în competenţa judecătoriei.
În situaţia în care organele de cercetare ale poliţiei judiciare primesc de la procuror dispoziţii privind efectuarea unor acte de urmărire penală, le aduc la îndeplinire, potrivit legii.
În baza noului concept la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost organizate 15 Secţii de Poliţie Rurală în care sunt cuprinse şi o Poliţie Comunală (Şcheia) şi șase posturi de poliţie comunale independente.
Secţiile de poliţie organizate la nivelul IPJ Suceava reunesc următoarele posturi:
Zona Suceava – patru secţii de poliţie rurală, o poliţie comunală (Şcheia) şi un post independent de poliţie (Dumbrăveni)
- Secţia de Poliţie nr. 5 cu sediul în Botoşana – Botoşana, Comăneşti, Dărmăneşti, Pătrăuţi, Todireşti.
- Secţia de Poliţie nr. 9 cu sediul în Moara – Moara, Bălăceana, Ciprian Porumbescu, Ilişeşti, Stroeşti. În cadrul Secţiei funcţionează şi Poliţia Comunală Şcheia.
- Secţia de Poliţie nr. 2 cu sediul în Bosanci – Bosanci, Ipoteşti, Fântânele, Udeşti, Vereşti. În cadrul Secţiei funcţionează şi Postul de poliţie independent Dumbrăveni.
- Secţia de Poliţie nr. 8 cu sediul în Mitocu Dragomirnei – Mitocu Dragomirnei, Adâncata, Hânţeşti, Siminicea, Zvoriştea.
Zona Câmpulung Moldovenesc – două secţii de poliţie rurală şi un post de poliţie independent (Izvoarele Sucevei)
- Secţia de Poliţie nr. 11 cu sediul în Pojorâta – Pojorâta, Sadova, Fundu Moldovei, Breaza, Moldova Suliţa. În cadrul Secţiei funcţionează şi Postul de poliţie independent Izvoarele Sucevei.
- Secţia de Poliţie nr. 14 cu sediul în Vama – Vama, Frumosu, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei.
Zona Fălticeni – treiecţii de poliţie rurală.
- Secţia de Poliţie nr. 1 Bogdăneşti – Bogdăneşti , Baia, Boroaia, Drăguşeni, Râşca, Fântâna Mare, Vadu Moldovei.
- Secţia de Poliţie nr. 7 cu sediul în Mălini – Mălini, Slatina, Cornu Luncii, Horodniceni, Rădăşeni.
- Secţia de Poliţie nr. 12 cu sediul în Preuteşti – Preuteşti, Buneşti, Hîrtop, Forăşti, Dolheşti, Vultureşti.
Zona Rădăuţi – două secţii de Poliţie Rurală şi două posturi de poliţie independente (Dorneşti şi Ulma)
- Secţia de Poliţie nr. 3 cu sediul în Marginea – Arbore, Burla, Horodnicu de Sus, Horodnicu de Jos, Iaslovăţ, Marginea, Poieni Solca, Satu Mare, Suceviţa, Volovăţ. În cadrul secţiei funcţionează şi Postul de poliţie Dorneşti.
- Secţia de Poliţie nr. 4 cu sediul în Vicovu de Jos – Vicovu de Jos, Bilca, Brodina, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Straja, Putna, Voitinel. În cadrul secţiei funcţionează şi Postul de poliţie Ulma.
Zona Vatra Dornei – o secţie de Poliţie şi Posturi de poliţie independente (Crucea şi Cârlibaba)
- Secţia de poliţie nr. 15 cu sediul în Vatra Dornei – Ciocăneşti, Coşna, Dorna Arini, Dorna Candreni, Iacobeni, Panaci, Poiana Stampiei, Şaru Dornei.
Zona Gura Humorului – două secţii de poliţie rurală
- Secţia de Poliţie nr. 6 cu sediul în Gura Humorului – Ostra, Stulpicani, Mănăstirea Humorului, Cacica, Pârteştii de Jos.
- Secţia de Poliţie nr. 10 cu sediul în Păltinoasa – Păltinoasa, Capu Câmpului, Berchişeşti, Drăgoieşti, Valea Moldovei.
Zona Siret – o secţie de poliţie rurală
- Secţia de poliţie nr. 13 cu sediul în Siret – Bălcăuţi, Calafindeşti, Grămeşti, Grăniceşti, Muşeniţa, Şerbăuţi, Zamostea.
Fiecare Secţie de Poliţie Rurală va fi condusă de un ofiţer şi va avea în structura organizatorică alţi ofiţeri coordonatori şi agenţi de poliţie.
Acest concept nu presupune desfiinţarea Posturilor de Poliţie din mediul rural, întrucât în fiecare comună va activa un agent de poliţie care va desfăşura preponderent activităţi de proximitate, va prelua sesizările cetăţenilor şi va asigura relaţionarea cu comunitatea şi reprezentanţii administraţiei publice locale.
Aceşti agenţi de poliţie îşi vor desfăşura activitatea în actualele locaţii ale Posturilor de poliţie, realizând astfel şi contactul permanent între postul în cauză şi secţia coordonatoare.
În acest moment noul tip de organizare este în fază de implementare, urmând ca în cel mai scurt timp să fie efectuate toate demersurile logistice în vederea operaţionalizării conceptului. În prezent, activitatea Poliţiei în mediul rural se desfăşoară, ca şi până acum, prin posturile de poliţie existente la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
Promo