Orașul SUCEAVA

Informează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Nu-ţi scăpa casa din ochi!

Data publicării
Categoria

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a înregistrat în primul semestru al anului 2013 un număr de 614 furturi din locuinţă. Dintre acestea circa 25% (un număr de 148) s-au datorat neasigurării uşilor. O altă parte din furturi se datorează măsurilor precare de asigurare sau superficialităţii (depozitarea cheii sub preşul uşii, în ghivecele de flori, pe tocul uşii…).

Conform unei analize efectuate pe 3.000 de cazuri soluţionate la nivelul IGPR, la oraşe, hoţii acţionează în timpul zilei pe parcursul săptămânii de lucru (54,9%), iar în weekend pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate preferă să dea spargeri noaptea, atât în cursul săptămânii (60,8%), cât şi în weekend (60,1%).

Cel mai adesea, hoţii fură bani (30%), aparatură electronică, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite în construcţii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) şi materiale de construcţii (5,5%).

În cele mai multe cazuri (22,8%) pierderile sunt estimate între o sută şi 500 de lei, urmate de cele cu 500-1.000 de lei (15,3%) şi doar în 0,7% din cazuri sunt furate bunuri şi bani în valoare de peste 50.000 de lei.

Furturile au loc pe fondul uşilor neasigurate sau prin împrietenirea hoţilor cu proprietarii, pretinzând că sunt de la diverse instituţii sau companii de utilităţi, dar şi prin spargerea efectivă a locuinţei.

Există patru tipologii de hoţi, respectiv cel muncitor (care se prezintă ca fiind instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilităţi), cel oportunist (profită de uşi/geamuri lăsate deschise), cel semi-mascat (tipul comun de spărgător prin efracţie) şi hoţul intelectual (îmbrăcat elegant, cu servietă diplomat, în care are instrumente de spargere).

Hoţii sunt în general bărbaţi (89,4%) cu vârste cuprinse între 14 şi 40 de ani, cetăţeni români fără ocupaţie, cu studii generale. Aceştia provin din familii cu condiţii economice precare, dezorganizate, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj. Majoritatea au antecedente penale sau sunt recidivişti, au domiciliul în localitate sau în cele limitrofe, mai rar fiind cazul infractorilor voiajori.

Pentru creşterea gradului de informare a sucevenilor şi responsabilizarea acestora, poliţiştii de prevenire desfăşoară campania Nu-ţi scăpa casa din ochi!. În perioada iunie – august 2013 poliţiştii au distribuit două mii de scrisori cetăţenilor în cutiile poştale, fiind înmânate cetăţenilor şi broşuri cu recomandări preventive.

Recomandările polițiștilor

Poliţia recomandă cetăţenilor să închidă uşile şi ferestrele noaptea şi când sunt plecaţi de acasă, inclusiv uşa de la balcon. Cei care locuiesc la parter, primul etaj şi ultimul etaj ar trebui să monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracţie. De asemenea, Poliţia sfătuieşte cetăţenii să monteze două încuietori la uşă pentru o mai bună securizare.

Cei care locuiesc la curte trebuie să aibă în vedere un sistem de iluminare cu senzori de mişcare, sistem video de supraveghere, dar în primul rând un gard înalt care să nu poată fi escaladat.

Totodată, locatarii nu trebuie să permită accesul în locuinţă celor care vin cu promoţii sau care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice, decât după ce le verifică actele de identitate şi documentele de serviciu şi numai dacă sunt însoţiţi de administratorul blocului.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.