Orașul SUCEAVA

Distrează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Oamenii privesc, tac și se ascund în spatele porților închise

Data publicării
Autor
ArTiStul

Luna trecută, Simona Şerbănescu de la Radio România Actualități a realizat un documentar despre defrișările din Harghita, județul vecin, cu cel mai pur aer din România, care au făcut ca din vechea pădure de brazi de la Bilbor să mai rămână doar cioturile ce se văd pe marginea drumului și mormane de rumeguș.

Ascultând înregistrarea și uitându-mă la galeria foto, mi s-a făcut pielea găină.

Tot din acest material am aflat că în secolul al XIX-lea, România era acoperită în proporție de 80 la sută de păduri. Acum mai avem doar 26,7 la sută suprafață împădurită, un procent care ne așează pe ultimul loc în Europa la acest capitol.

Peisajul din Harghita nu este singular. Printre județele din care mii de hectare de pădure au fost defrișate se numără și al nostru, Suceava.

Județul Suceava are circa 50,6% din teritoriu acoperit de păduri (reprezentând 7% din întreg potențialul silvic al României și ocupând locul I pe țară din acest punct de vedere).

județul Suceava © ArTiStul, 17 Aprilie 2009

În primăvara anului trecut, alături de echipa La înălțime am realizat un material despre off-road, iar filmările au avut loc în pădurile învecinate ale orașului Gura Humorului. Ce-a mai rămas din ele… Peisajul apocaliptic este din unul dintre locurile prin care am trecut, la aruncătură de băț de oraș. În drumurile lor, cei pasionați de off-road au întâlnit zeci de astfel de locuri. Au făcut reclamții, au urlat în gura mare în stânga și-n drepta… nici un răspuns.

–Ce s-a întâmplat cu copacii de aici?
–Ce să se întâmple? I-o dus… iau paralele… banii… și sănătate…
–I-o cam dus pe toți…
–Da…

În zona orașului Rădăuți, spațiile de depozitare a fabricii austriece Egger sunt burdușite cu lemn tăiat din pădurile județului.

județul Suceava © ArTiStul, 1 Iulie 2010

Egger România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 90 milioane de euro. Fabrica din Rădăuți a înregistrat un profit de aproximativ 4,1 milioane euro. Și nici măcar nu e a noastră…

Legal sau ilegal, copacii dispar, iar ecosistemul suferă… Urmăm!

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Promo

Comentarii (2)

  1. Camil

    În Harghita e pe post de Flutur de mulţi ani Attila Verstoy, botezat tocmai pentru dezastrele care le-a lăsat în umră Drujba lui Dumnezeu.

    Răspunde

  2. davidoff

    frumos :)

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.