Orașul SUCEAVA

Dezvoltă!

Implică-te! Suceava în imagini

Școala de vară ,,Les trois enjeux du développement durable: énergie, environnement et société”

Data publicării
Categoria

În perioada 14-21 iulie 2019, în cadrul Universității Politehnica din București, a avut loc Şcoala de vară pentru studenți cu tema ,,Les trois enjeux du développement durable: énergie, environnement et société” („Cele trei mize ale dezvoltării durabile : energie, mediu înconjurător şi societate”). Manifestarea a fost organizată prin colaborarea dintre Universitatea Politehnica și Agenţia Universitară a Francofoniei (Agence Universitaire de la Francophonie). Au participat 60 de studenți din 5 țări: România, Moldova, Ucraina, Bulgaria şi Turcia. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a beneficiat de privilegiul de a trimite la acest eveniment şase studenţi din anii al II-lea şi al III-lea ai Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării: Daniela Bargan, Andrei Kapsamun, Nelly Machidon, Maria Tătaru, Tatiana Obreja şi Anastasia Rotari. La întoarcerea în Suceava, studenţii au rezumat experienţa pe care au trăit-o: „Deşi călătoria noastră a început cu nopţi nedormite, trenuri pierdute şi mers epuizant prin ploaie, săptămâna de la Bucureşti s-a dovedit plină de emoţii plăcute, de informaţii utile, de oameni creativi şi, mai ales, de o puternică dorinţă de a schimba lumea.

Programul Şcolii de vară ni s-a părut foarte variat și interesant, poate şi pentru că a fost oarecum atipic pentru nişte studenţi de la Litere. Am vizitat diferite facultăți tehnice – Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, Facultatea de Energetică, Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Transporturi, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor – şi am întâlnit profesori cu care am discutat, pe parcursul atelierelor, probleme de mediu, dar mai ales despre cum progresul tehnologic poate ajuta la găsirea unor soluții în vederea gestionării energiei electrice și a energiilor regenerabile. Cu alte cuvinte, au fost abordate subiecte precum dezvoltarea durabilă, sustenabilitatea, relaţia dintre natură şi om, responsabilitatea civică. A fost inedit, complicat, dar și palpitant pentru noi să vorbim despre probleme sociale din diferite țări și să găsim soluții la nivel global.

Această Școală de vară a fost o adevărată provocare și un imbold în evoluția noastră ca personalități și ca oameni responsabili pentru influența acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător. Am vizitat Castelul Peleș de la Sinaia, dar şi un „obiectiv” mai puţin obişnuit: Rafinăria Petrobrazi OMV Petrom. Atelierele, excursia, dar şi plimbările prin capitala României – mai ales cea de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” – ne-au schimbat perspectiva asupra relaţiilor dintre om şi tehnologie, dar şi asupra utilităţii aprofundării limbilor străine la nivel universitar. Ne-am dat seama că a fi student la Litere nu exclude curiozitatea, deschiderea faţă de ştiinţele exacte, ba mai mult, că domeniul tehnic ne-ar putea oferi nişte oportunităţi la terminarea studiilor. Mulţi dintre studenţii participanţi au spus, la sfârşitul celor câteva zile petrecute la Bucureşti, că e una dintre rarele ocazii când îţi pare rău că se termină şcoala. Asta pentru că am legat prietenii, am făcut schimb de opinii, ne-am îmbunătățit capacitățile de comunicare în limbi străine (dat fiind că s-au folosit, în această perioadă, şi alte limbi în afară de „oficialele” franceză şi egleză), am învățat lucruri noi și am înțeles că de noi, de tineri, depinde viitorul, că putem să-l modificăm prin gesturi care, pe parcursul acestei şcoli de vară, ni s-a părut mai evidente ca oricând. Deşi ne-au cucerit roboţii creaţi de studenţii bucureşteni, ne-a făcut şi mai mare plăcere să ne lăsăm cuceriţi de oamenii cu care am interacţionat, frumoși, capabili și care nu sunt indiferenți față de problemele umanității. Această Şcoală de vară ne-a oferit prilejul să ne lărgim orizonturile de cunoaștere, să ne depășim limitele şi să avem mai multă încredere în noi şi în ceilalţi. Am câştigat o experienţă pe care nu o poţi acumula în fiecare zi, ne bucurăm că am participat și că am cunoscut atâția oameni de la care ai ce învăţa. Le mulţumim organizatorilor, nu numai pentru ospitalitate, ci şi pentru felul atractiv în care au abordat teme actuale, esenţiale pentru viitorul umanităţii.”

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.