Sediu nou pentru Detaşamentul de Jandarmi Rădăuţi
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Astăzi, 29 Aprilie 2011, a fost inaugurat noul sediu al Detaşamentului de Jandarmi Rădăuţi, în prezenţa viceprimarului municipiului, domnul Simion Sticleţ, a reprezentanţilor instituţiilor MAI din Rădăuţi şi ai administraţiei publice locale din localităţile din raza de competenţă a Jandarmeriei Rădăuţi. Totodată, au fost prezentate spaţiile în care îşi vor desfăşura activitatea în viitor jandarmii, iar Arhimandritul Melchisedec şi Arhimandritul Iustin, stareţii mănăstirilor Putna, respectiv Bogdana, au săvârşit, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de la lăcaşuri de cult din zona Rădăuţi, slujba de sfinţire a noului sediu.
Imobilul în care îşi vor desfăşura activitatea jandarmii rădăuţeni aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor şi este situat pe strada Calea Bucovinei, numerele 23-25, din municipiu, în imediata apropiere a sediului Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Cetăţenii pot solicita sprijinul jandarmilor din localitate prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 sau la numărul de telefon 0230/560339.
Jandarmeria este prezentă în zona Rădăuţi începând cu 1 Mai 1919, când, prin Înalt Decret, a fost constituit un batalion de jandarmi pentru serviciul de poliţie pe întreg teritoriul Bucovinei ce s-a unit cu România. Acest batalion era constituit din 4 companii teritoriale, cu sediile la Storojineţ, Cernăuţi, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Nou înfiinţata structură de jandarmi, transformată în legiune de jandarmi în anul 1929, avea ca atribuţii principale asigurarea ordinii interne, prevenirea şi combaterea actelor teroriste împotriva militarilor români şi a reprezentanţilor administraţiei româneşti, contracararea acţiunilor de spionaj economic şi anihilarea propagandei antiromâneşti.
După reorganizări succesive, în anul 1941, legiunea avea în compunere cinci secţii şi 35 de posturi rurale de jandarmi, iar în anul 1944 joacă un rol important în cadrul acţiunilor militare, transformându-se în batalion de zonă interioară ce a asigurat servicii Armatei a IV-a Române.
După anul 1945, când, pe ansamblu, Jandarmeria Română îşi reducea efectivele, pentru spaţiul rădăuţean creşte numărul posturilor şi secţiilor de jandarmi. Astfel, sunt înfiinţate opt posturi noi şi se măresc efectivele la posturile existente, însă două secţii şi 13 posturi de jandarmi rămase în teritoriul ocupat de URSS sunt şterse din evidenţe. Drept urmare, în luna martie 1945, Jandarmeria rădăuţeană avea un efectiv de patru ofiţeri, 90 de subofiţeri şi 8 soldaţi, personal care s-a remarcat frecvent în acţiunile de combatere a bandelor de infractori şi care a fost recompensat în mod repetat de conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei pentru profesionalismul dovedit în misiuni.
Dacă în anul 1949 Jandarmeria a fost desfiinţată în mod abuziv, iar formaţiunile sale teritoriale au trecut la Direcţia Generală a Miliţiei, anul 1990 a reprezentat reînvierea tradiţiilor Jandarmeriei în România. În municipiul Rădăuţi, în data de 5 Mai 1991, s-a înfiinţat un detaşament de jandarmi, care avea atribuţii atât pe linie de pază cât şi în ceea ce priveşte ordinea şi siguranţa publică.
Această structură, prin transformări succesive, şi-a adaptat sfera de activităţi la nevoile sociale, pentru ca în prezent să putem vorbi despre o structură sigură şi eficientă, aflată permanent în slujba cetăţeanului.
În prezent, Detaşamentul de Jandarmi Rădăuţi are atribuţii bine determinate, desfăşurând misiuni pe linia asigurării protecţiei, supravegherii şi ordinii publice la obiectivele date în competenţă din Rădăuţi şi Siret, dar şi în ceea ce priveşte asigurarea climatului de siguranţă civică pentru cetăţenii comunităţii, prin grupele de supraveghere şi ordine publică din Rădăuţi şi Vicovu de Sus.
Promo