Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

Situaţia pieţei muncii la sfârşitul lunii iulie 2012

Data publicării
Categoria

Conform AJOFM Suceava, Evoluţia indicatorilor statistici monitorizaţi prezintă o rată a şomajului înregistrat de 4,4%, în creştere cu 0,09% faţă de luna trecută.

Evoluţia este specifică şi repetitivă pentru această perioadă a anului în care tinerii absolvenţi finalizează studiile şi optează pentru începerea carierei profesionale. Preocuparea absolvenţilor pentru inserţia pe piaţa muncii este susţinută prin prima de încadrare (500 lei), acordată tinerilor care se angajează în decursul unui an de la data finalizării studiilor. Protecţia socială a absolvenţilor prin indemnizaţia de şomaj, pe durata căutării unui loc de muncă, se acordă pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei lunar.

În baza de date a agenţiei sunt înregistraţi 11.315 şomeri, din care 74% sunt persoane cu nivel de instruire primar, 20% persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6% persoane cu studii superioare. În totalul de şomeri, absolvenţii promoţiei acestui an deţin o pondere de 6%, cei mai mulţi având studii liceale şi post liceale (594 persoane).

Statistica cursurilor de formare profesională organizate în cursul anului 2012. Numărul de şomeri care au ales să urmeze un curs de formare profesională în această perioadă a ajuns, la sfârşitul lunii iulie, la 639 persoane, din care peste jumătate (51,3%) fiind rezidenţi în mediul rural.

Distribuţia cursanţilor funcţie de nivelul de studii relevă faptul că, majoritatea celor care au ales să acceseze serviciul de formare profesională, pentru a dobândi noi competenţe şi a-şi spori şansele de angajare, au absolvit studii liceale (292 persoane, respectiv 46% din total cursanţi). Un procent important de şomeri înscrişi la cursuri (36%), dintre cei mai dezavantajaţi pe piaţa muncii, au un nivel de instruire primar. Cei mai puţin interesaţi de alte calificări decât cele absolvite sunt şomerii cu studii superioare, ponderea celor care au accesat acest serviciu fiind de 18% din total cursanţi.

Criteriul de vârstă funcţie de care sunt structuraţi şomerii participanţi la cursuri a produs treptat o modificare a distribuţiei, cea mai mare parte a cursanţilor din această perioadă(respectiv 43%) având vârsta sub 25 ani. Opţiunea lor este motivată de necesitatea dobândirii de noi calificări, în special din cele mai solicitate pe piaţa muncii. Un segment important de cursanţi (25%) au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 ani, iar 10% au peste 45 ani. Cursurile solicitate de şomeri, care au şi un procent important de absolvenţi angajaţi, sunt cele care oferă calificări în domeniul serviciilor, dintre care: ospătar, bucătar, coafor, inspector resurse umane.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.