Străzi în siguranță
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Pe data de 17 August 1896, Bridget Driscoll, mama a doi copii în vârstă de 44 de ani, a devenit prima persoană ucisă vreodată de un vehicul cu motor. Ea şi fiica ei, adolescentă, erau în drum spre un spectacol de dans la Palatul de Cristal în Londra. A fost lovită de o maşină în timp ce traversa domeniile palatului. Martorii au spus că maşina mergea cu o viteză enormă.
Posibil să fi mers cu 8 mile/h (12,8 km/h), deşi nu trebuia să meargă cu mai mult de 4 mile/h (6,4 km/h). Conducea un tânăr, oferind călătorii gratuite pentru a demonstra noua invenţie şi, după spusele unora, încerca să impresioneze o tânără pasageră.
La anchetă, procurorul a spus: aceasta nu trebuie să se mai întâmple niciodată.
Ce s-a întâmplat de atunci?
Spre exemplu, la începutul mileniului trei, în fiecare an se estimează că, în accidente rutiere erau ucise circa 1,18 milioane persoane şi traumatizate aproximativ 20 milioane mai mult. Circa cinci milioane sunt disabilitaţi pe viaţă. Până în anul 2020, dacă tendinţele curente continuă, cifrele anuale de decese şi disabilităţi din traumele din traficul rutier vor fi crescut cu mai mult de 60%, la locul trei pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a factorilor principali cauzatori de deces şi traumă. Comportamentul participanţilor la trafic reprezintă cea mai importantă cauză a mortalităţii: viteza, consumul de băuturi alcoolice sau de droguri, oboseala, neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie etc.
În România, numărul accidentelor rutiere înregistrate în primele 11 luni ale anului 2010 a ajuns la peste 8.300, cauza principală fiind viteza excesivă. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 2.126, iar cel al răniţilor grav la 7.655.
Este pentru prima dată când, în ultimii doi ani consecutivi, s-a înregistrat o scădere consistentă a numărului accidentelor rutiere grave. Cauza principală a accidentelor rutiere din România rămâne viteza excesivă, a doua fiind reprezentată de traversarea neregulamentară.
La nivelul judeţului Suceava, în luna noiembrie s-au înregistrat 80 de accidente de circulaţie soldate cu 11 morţi şi 16 răniţi grav. Deşi se înregistrează un trend descendent comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma analizei realizate în cadrul Grupului de Lucru s-a evidenţiat faptul că majoritatea accidentelor puteau fi evitate prin adoptarea unei conduite preventive. Acest fapt a fost constatat urmare a identificării traversării neregulamentare a pietonilor ca principală cauză generatoare de accident.
Analizele realizate şi concluzionările Grupului de Lucru gestionar al problematicii rutiere au stat la baza iniţierii unei campanii de prevenire a accidentelor rutiere ce se desfăşoară la nivelul judeţului în perioada decembrie 2010 – februarie 2011. Campania are ca scop creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice din judeţul Suceava şi concentrează acţiunile în zona punctelor negre identificate.
Cu un mesaj preventiv adaptat problematicii sezonului rece, agenţi şi ofiţeri de prevenire şi lucrători ai Serviciului Rutier s–au deplasat în unităţile de învăţământ sucevene şi au expus tinerilor măsuri cu caracter preventiv ce trebuie respectate când circulă pe drumul public. Activităţile preventive au fost îndreptate, în special către unităţile de învăţământ din mediul rural. Au fost organizate patrule şcolare, tinerii fiind implicaţi efectiv în activităţile de promovare şi diseminare a actului preventiv. Cei mici au fost atenţionaţi cu privire la alegerea locurilor de joacă şi săniuş, în perspectiva apropierii vacanţei de iarnă.
Pe 17 Decembrie 2010, pentru câteva ore poliţiştii rutieri au avut o dublă calitate: promotori ai mesajului preventiv şi…mesageri ai Moşului. Finalul de semestru şcolar i-a găsit pe poliţişti între copiii din comuna Pătrăuţi.
Cu resurse proprii şi cu sprijinul unor parteneri, poliţiştii au oferit copiilor cadouri, dulciuri dar şi veste reflectorizante.
Promo