Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Suceava a spus NU extragerii gazelor de șist prin fracturarea hidraulică

Data publicării
Categoria

Ieri, 4 Aprilie 2013, la invitația asociațiilor Zimbrii Sucevei, Clubul Eco-Montan Origini Verzi, Clubul Eco-Silvic Suceava şi Asociaţia Ghizilor din Bucovina, circa 50 de suceveni au participat la un marș împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Protestul s-a desfășurat pașnic pe traseul Palatul Administrativ – Parcul Sculptor Florea Vladimir, iar manifestanții au afişat bannere și au împărțit flayere având drept scop conștientizarea concetățenilor despre pericolele extragerii gazelor de șist prin fracturarea hidraulică.

Fotografii realizate de ArTiStul.

Pe scurt, gazele de șist sunt gaze naturale neconvenționale captive în roci aflate la mare adâncime cu porozitate și permeabilitate scăzută. Pentru extragerea lor se folosește fracturarea hidraulică, procedeu care presupune fărămițarea rocilor prin explozii și folosirea unor cantități uriașe de apă (circa 60. 000.000 litri la un foraj) la presiuni foarte mari în amestec cu substanțe chimice dintre cele mai toxice, cancerigene și mutagene.

Pericolele extragerii gazelor de șist:

 • Contaminarea apei și a pânzei freatice;
 • Soluri toxice și deșertificări;
 • Poluarea aerului;
 • Distrugerea florei și a faunei;
 • Cancer și boli incurabile pentru oameni și animale;
 • Diminuarea valorilor și imposibilitatea expluatării terenurilor agricole;
 • Cutremure de suprafață provocate de procedeul de fracturare;
 • Distrugerea infrastructurii și poluarea fonică.

În concluzie, otrăvirea apei, aerului și solului.

În anul 2012, Guvernul României a aprobat mai multe perimetre de concesiune pentru companii străine fără studii de mediu și impact și fără informarea sau consultatea populației.

De ce independența energetică este un mit? România va primi doar o cotă fixă în bani (nu în gaze) foarte mică, între 3,5 și 13%. Companiile (și nu statul român) vor putea să vândă și chiar să exporte gazele extrase oriunde în lume. Odată concesionate, gazele nu mai sunt ale poporului român.

În prezent, localitățile vizate sunt Bârlad și Bacești din județul Vaslui, Voievozi, Tria, Băile Felix, Tulca din județul Bihor, Adea și Curtici din județul Arad, Periam, Biled, Păuliș, Parțea, Buziaș, Crai Nou din județul Timiș, Măcin și Babadag din județul Tulcea, Capidava, Eforie, Costinești, Vama Veche și Adamclisi din județul Constanța și Craiova.

Documentare despre dezastrele din SUA: gaslandmovie.com și splitestate.com.

Promo

Comentarii (1)

 1. Mario

  Bine au facut ca au zis nu. Hotii astia abia asteapta sa prosteasca lumea. cazare eforie nord

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.