Orașul SUCEAVA

Ascultă!

Implică-te! Suceava în imagini

Valentine’s Day sau Dragobete?

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

An de an, la mijlocul lunii februarie magazinele, restaurantele, mall-urile, străzile sunt invadate de iubire. Inimioare roșii, ursuleți de pluș, cutiuțe muzicale cu binecunoscutul text „I love you”, fundițe și cadouri extravagante inundă spațiile comerciale. Iubirea se vinde astăzi la fiecare colț de stradă, la tarabe sau în vitrinele sofisticate ale magazinelor. Valentine’s Day nici măcar nu este sărbătoarea noastră, a românilor, dar nouă ne place să ne împroprietărim cu sărbătorile altora. La fel facem și cu Hallowen care mi se pare chiar mai odioasă decât Ziua îndrăgostiților.

Pe mine mă irită numai gândul că trebuie să trec prin astfel de momente – de dragoste falsă, de ochii lumii. Nu mă înțelegeți greșit, îmi place iubirea, dar nu cea vândută într-o anumită zi, la un anumit preț, la o anumită oră, într-un anume restaurant, cu un anume fel de șampanie, înfrumusețată cu ursuleți galbeni, legați cu fundițe roz. Mă întreb însă altceva – de unde atâta disponibilitate și dorință au românii de le place ce-i a altora? Dacă americanii se îmbracă în schelete și scobesc bostani de Hallowen, hai și noi! Dacă americanilor le place dragostea vândută în centrul comercial și căsătoriile de o zi, hai și noi! Mă mai întreb dacă alții au preluat sau ar prelua sărbătorile noastre? Eu nu știu astfel de cazuri, dar dacă există mea culpa. De ce nu avem aceeași disponibilitate să promovăm Dragobetele – sărbătoare tradițională, una care aparține românilor și de care ar trebui să fim mândri ca o dovadă că suntem un popor cu rădăcini străvechi, bine înfipte în trecutul nostru.

Încerc să-i înțeleg pe cei care preferă să fie cool de Valentine’s Day și să petreacă seara într-un restaurant scump, în loc să se distreze în stilul nostru național. E foarte ușor să-i copiezi pe alții, dar mai greu să e să păstrezi vii tradițiile populare. Și poate că întrebarea mea e prea retorică, dar câți dintre noi știm măcar câteva tradiții legate de această sărbătoare? Mai avem în memorie amintirile bunicilor scoase din cutiile vremii, din tinerețea lor când încă se mai jucau hore și se mai cântau cântece populare?

Dar tu ce sărbătorești – Valentine’s Day sau Dragobete?

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (3)

 1. Saninatul

  Nici una şi nici alta

  Răspunde

 2. Adrian Nechifor

  1. Eu nu vad sa fie vreo diferenta intre Valentine`s Day si Dragobete. Daca spui ca nu ai nevoie de o zi speciala pentru a-ti arata dragostea, nu ai nevoie de ea in general, deci nu mai conteaza ca e VD sau Dragobete. Nu ii inteleg pe astia care spun ca VD e un rahat american dar de Dragobete cumpara cadouri si considera ca este ok, doar pentru simplul fapt ca Dragobete e o sarbatoare romaneasca.

  2. „E foarte ușor să-i copiii pe alții” – Sunt sigur ca ai vrut sa scrii COPIEZI! :)

  Răspunde

  • Lilia Cazacu

   Sărbători trase la xerox. VD e o sărbătoare pur comercială. Oamenii au în general tendința de a marca unele sărbători (VD sau Dragobete, chiar și Crăciunului) doar cu tot felul de cadouri și inimoare. Mi se pare inutil. Dragobetele în schimb este o sărbătoare veche, iar cândva se sărbătorea nu cu trandafiri, petale și inimoare cu lumânărele. Anume la acest aspect mă refeream – putem să serbăm în stilul nostru sau doar cum o fac și americanii?
   Merci de atenționare, mai greșesc și eu că doar sunt om :)

   Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.