Orașul SUCEAVA

Informează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Ziua Pământului

Data publicării
Autor
osv.ro

Ziua Pământului este un eveniment din calendarul ecologic, ce simbolizează responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a proteja natura și mediul înconjurător și se trece în revistă pe toată planeta la data de 22 Aprilie, an de an, începând din anul 1970. Evenimentul a fost gândit ca un prilej de sensibilizare a populației în legătura cu prejudiciile aduse mediului. În mod surprinzător, la momentul acela, existau temeri mari de răcire globală, precum și posibilitatea de instalare a altei ere glaciare.

Dupa patruzeci de ani de la prima marcare a Zilei Pământului, acesta este în pericol mai mare de încălzire globală. Pamantul își schimbă clima cu o viteză mult mai mare decât cea normală, fapt ce a condus la alegerea sloganului din acest an pentru Ziua Pământului: Raliul climei.

Un singur lucru este clar: omul și acțiunile sale iraționale constituie cauza acestor schimbări!

Din fericire, suntem înzestrati cu toate abilitățile, instrumentele, oportunitățile și posibilitățile de decizie pentru a produce schimbările de comportament necesare în lupta cu acest fenomen. În același timp schimbările climatice reprezintă și cea mai mare provocare a timpurilor noastre, dar și cea mai mare oportunitate pentru omenire – o oportunitate fără precedent de a construi o lume sănătoasă, prosperă, bazată pe o economie fundamentată pe energie curată.

Ziua Pamantului 2010 poate fi un bun prilej de a promova politici climatice, energia eficientă, energia regenerabilă și locuri de muncă ecologice. Desigur, acest lucru nu se poate realiza decât prin efortul oamenilor, al companiilor, administrațiilor locale și al guvernelor lumii.

Dar probabil că cel mai ușor este să controlăm spațiul nostru vital, cel în care funcționăm, și prin comportamentele pe care le manifestăm să facem o diferență și să provocăm o schimbare.

Unii dintre noi și-au însușit deja obiceiul de a menține mediul curat, dar încă nu am ajuns la acea majoritate prin care să determinăm schimbarea la nivelul întregii populații. Tot mai vedem mormane de deșeuri aruncate unde nu ar trebui și o stare de indiferență față de calitatea mediului.

Protejati planeta Pământ, la nivel local sau la nivel global în fiecare zi, nu doar de Ziua Pământului! Protejarea spațiilor verzi, derularea de programe de reciclare, conservarea energiei, plantarea de arbori și educație ecologică sunt doar câteva dintre activitățile în care putem fi implicați tot timpul anului.

Educația ecologică, care va produce schimbarea atitudinii față de mediul înconjurător, ocupă un loc important la nivelul județului Suceava, fiind în derulare multe programe si proiecte, prin care se realizează acțiuni concrete de protecție a mediului. Agenția pentru Protecția Mediului Suceava se implică în activitatea de educație ecologică prin organizarea de acțiuni educative, participarea la acțiuni organizate de instituții școlare, ONG-uri, dar și prin campanii de informare/conștientizare a populației.

Articol scris de Constantin PROBOTEANU, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.