Orașul SUCEAVA

Dezvoltă!

Implică-te! Suceava în imagini

Direcția Județeană Suceava a Arhivelor Naționale

Înființat la 1 Aprilie 1945 prin efoarturile susţinute ale lui Gheorghe Lăzărescu şi ale directorului general Aurelian Sacerdoţeanul, din Cernăuţi, cu atribuţii pentru partea de sud a Bucovinei (judeţele Rădăuţi, Suceava, Câmpulung) şi pentru judeţele Baia şi Dorohoi.

Primii funcționari ai Arhivelor din Suceava au fost Gheorghe Lăzărescu (director), Nicolae Ceredarec (arhivar ajutor), Romulus Gramatovici (paleograf) şi Agnes Gramatovici (registrator ajutor) care veneau şi ei de la Cernăuţi. În 1947, director al Arhivelor din Suceava a fost numit Nicolae Grămadă, de la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, strămutată la Suceava.

În aprilie 1969, prin comasarea filialelor Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, a luat fiinţă FAS Suceava, căreia,în data de 9 iunie aceluiaşi an, i s-a atribuit un spaţiu in clădirea ocupată de Muzeul Judeţean, unde funcţioneaza şi în prezent. Problema spaţiului de depozitare a facut ca arhivele sucevene să nu deţină, în general, in depozitele proprii decât documente create pâna in 1950, iar în multe cazuri la diferiți creatori din administraţia, învăţământ şi justiţie au rămas şi documente din secolul al XIX-lea.

În depozitele SJAN Suceava sunt păstrate fonduri administrative, şcolare, ecleziastice, judecătoreşti (de la instituţii care au funcţionat pe teritoriul actualului judeţ Suceava, dar uneori ţi din cele din nordul Bucovinei sau ale unor personalitaţi locale).

Se remarcă în mod deosebit: colecţia de documente (1402-1998) cu acte originale de la domnitorii Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş; Mănăstirea Putna; Mănăstirea Suceviţa şi Mănăstirea Dragomirna; Mitropolia Bucovinei (1782-1946); Inspectoratul Cadastral Bucovina Cernauţi (1814-1949); Primăria orasului Suceava (1786 – 1950); Liceul Ştefan cel Mare din Suceava (1866-1950); Fondul personal Teodor Balan; Fondul personal Nicolae Grămadă…

Arhiva în cifre: circa 4.369 m. l. de documente și 670 de fonduri şi colecţii din perioada 1398-1998. Biblioteca: 15.683 unitaţi de bibliotecă (5.453 cărţi şi 10.230 periodice).

Program de funcționare

Programul de funcționare a Direcției Județeană Suceava a Arhivelor Naționale.

 • luni, marți, miercuri și vineri / 8:30 – 12:00 ; 13:00 – 16:30
 • joi / 8:30 – 12:00 / 13:00 – 18:30

Sala de studiu

 • luni – joi / 8:30 – 15:30

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (4)

 1. danut

  felicitari ca existati, serviciile voastre sant mai mult decat necesare, fiti binecuvantati la tot pasul an trecut am avut nevoie de voie si m-ati sprijinit, din nefericire se reprezinta situatia si mai grava va voi contacta telefonic am aceas nadejde an voi si voi fi recunoscator dupa puteri.

  Răspunde

 2. Spataru Sorin Alexandru

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cum pot face rost de informatii legate de demografia cetatii de scaun Suceava din evul mediu (natalitate, mortalitate, casatorii, durata de viata, emigrari etc).Imi trebuie pentru un referat pentru facultatea de istorie pe materia demografie. Multumesc!

  Răspunde

 3. Amariucai Cecilia

  Bună ziua, vă rog se poate obține o adeverinta de vechime în munca cu grupa de munca de la d-voastră pentru pensionare? Am lucrat la Întreprinderea Chimica Fălticeni.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.