Orașul SUCEAVA

Distrează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Asociația Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Bucovina

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Bucovina este o asociaţie neguvernamentală, ştiinţifică, specializată, non-profit, independentă, nepatrimonială, cu personalitate juridică, înfiinţată în anul 1997 ce are drept scop protejarea naturii prin promovarea de acţiuni şi proiecte socio-economice fundamentale pe echilibrul om-natură.

Încă de la constituire s-a remarcat ca o prezenţă importantă în zona de nord a României prin competenţă, colaborare interdisciplinară în problemele ecologice, conlucrare activă cu grupurile şi organismele locale, naţionale şi internaţionale care aplică o politică ecologică, în sensul unei abordări complexe şi aprofundate a activităţilor şi rezolvării contradicţiei între mediul creat de om şi mediul natural.

Pe parcursul întregii perioade de activitate, organizaţia a avut în vedere ca, printr- o informare completă, pertinentă şi competentă, să prevină spolierea naturii de către iniţiativele orientate exclusiv spre profit.

Misiunea organizaţiei este de a promova colaborarea interdisciplinară în probleme de mediu prin:

 • creşterea interesului şi implicării societăţii civile în decizii legate de rezolvarea problemelor de mediu;
 • consultanţă în probleme de mediu şi expertiză ecologică;
 • prevenirea distrugerii capitalului natural şi cultural;
 • medierea conflictelor de mediu;
 • organizarea de manifestări ştiinţifice care să ofere cadrul pentru dezbateri şi iniţiative specifice domeniului de competenţă;
 • editarea de lucrări tehnico-ştiinţifice pentru informare, asistenţă, evaluare în domeniile de competenţă.

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (2)

 1. hremaliuc carmen

  sunt din comuna moldovita, jud suceava si as dori raspuns la o intrebare: in comuna in care locuiesc, aproape de centrul comunei se afla biserica ortodoxa care e inconjurata de cativa arbori seculari, foarte frumosi si mari si pe care primaria comunei vor sa-i taie sub pretextul ca in caz de vanturi puternice ar fi un pericol. nu sa semnalat pana in prezent nici un accident in acest sens iar multi cetateni ai comunei nu sunt de acord cu taierea lor deoarece sunt singurii care au mai ramas. ce putem face? cum putem lua atitudine si in in ce fel? mai ales ca se poate trece la curatarea lor dar nu la distrugere totala. va multumesc.

  Răspunde

 2. DANIELA TONTSCH

  Nu e uşor să spui cuiva să nu-şi mănânce mama. Te poate considera dus cu pluta. Cum să-ţi mănânci mama!? Dar cum ajungi să-ţi vină ideea asta în cap? Ei bine, uite că mi-a vârât-o domnul senator Tiberiu Prodan. Suspect de matricid. Senatorul al cărui nume ar trebui să rămână în amintirea noastră de alegător, a propus o modificare a legii vânătorii. Modificarea cu pricina înseamnă restrângerea drastică a teritoriului în care vieţuitoarele pădurii nu pot fi vânate. În urma intervenţiei propuse de domnul Prodan, se dă dezlegare pentru vânătoare în Parcurile naţionale şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Din totalul ariilor naturii aflate sub diferite forme de protecţie, 60% ar putea intra în circuitul cinegetic; cu Delta e mai grav: 80% din suprafaţă este oferită pe tavă vânătorilor. Cu alte cuvinte, se asigură suport legal pentru un măcel. Aici se cuvine să precizez că subsemnatul, autor al acestor aprecieri tăioase, nu este vegetarian. Dar mănânc cu măsură. Că nici vegetarienii nu sunt sfinţi. Comit şi ei abuzuri. Mă uit, de exemplu, la marii vegetarieni imobiliari: dinţii lor de beton ronţăie fără pic de reţinere verdeaţa din oraşe. Pentru ei, omul este redus la condiţia de cumpărător fără calităţi biologice: dacă plăteşti, nu mai e nevoie să respiri. Iar metafora asta se traduce trist prin creşterea ratei de îmbolnăviri a oamenilor cărora li s-a înlocuit sursa de oxigen cu blocuri şi mall-uri. Sigur, mistreţii, prepeliţele, iepurii, raţele, căprioarele nu produc oxigen. Aceste vietăţi ne sunt, astăzi, utile doar ca să mai producem un euro cinstit din organizarea de vânători, dacă se poate turistice, pentru străini. Ideea că sălbăticiunile ar trebui să fie protejate ca să ne aducă aminte de mama care ne-a născut nu se pune. Mama? Ajuns aici, îmi cer scuze

  creaţioniştilor, dar asta e ideea textului: mama noastră este natura. Ne tragem din păstrugă, lişiţă, iepure, fazan şi porc mistreţ. Azi, facem o lege care ne permite să ne omorâm mama mistreţ şi să rămânem, simplu, porci.
  Parlamentarii României omoară mistreţii din Parcurile naţionale şi din Deltă. Peste două treimi dintre ei au votat în favoarea legii. Mulţi dintre membrii Comisiei Camerei Deputaţilor, în care a fost dezbătută legea criminală, sunt vânători: Kelemen Attila este vicepreşedinte pentru vânătoare al AGVPS, Filip Georgescu, Ion Dumitru şi Gheorghioni Ionisie ocupă funcţii şi în asociaţia vânătorilor. Alarmate, 80 de organizaţii neguvernamentale de mediu au încercat să oprească glonţul lansat de parlamentari şi s-au adresat Uniunii Europene şi preşedintelui Băsescu. Legea ucigaşă a fost întoarsă, de două ori, în Parlament. De acolo, proiectilul de lege pândeşte o nouă salvă, în septembrie. Avem, aşadar, de-a face cu o specie aparte de pământeni: porcul care-şi devorează mama. Acest specimen are calitatea că migrează în cele mai protejate oaze ale naturii autohtone, cum ar fi – aleg un exemplu la întâmplare – Parlamentul României.
  Există, oare, vreun mijloc de recuperare a acestor răpitori de viaţă? Fiind un susţinător al soluţiilor care evită violenţa, voi propune aici o soluţie surpriză: educaţia! Educaţia politică are instrumente nonviolente, cum este, de exemplu, strigătul de indignare. Asociaţia Pentru Protejarea Ariilor Bio-Culturale – “Salvaţi Vama Veche” şi Petrom s-au raliat organizaţiilor neguvernamentale de mediu şi au lansat o campanie de strângere de semnături pentru educarea parlamentarilor care au uitat că se trag din mistreţ. Puteţi educa şi voi la http://www.stufstock.com. Asta până-n septembrie. Apoi educăm violent, la vot.
  autor: MIRCEA TOMA
  sursa: http://www.verdecrud.ro

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.