Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Documente necesare pentru a vinde o mașină

Deși la prima vedere a vinde o mașină necesită o grămadă de pași complicați, apelarea la fel de fel de firme mai mult sau mai puțin specializate sau înfruntarea unei birocrații excesive, în principiu lucrurile nu sunt chiar așa complicate.

Mai jos găsiți o mică detaliere a pașilor pe care trebuie să-i urmați atunci când vindeți sau cumpărați o mașină.

Acte necesare pentru a vinde o mașină

În principiu pentru a vinde o mașină, la fel ca pentru a vinde aproape orice bun în România ai nevoie de un contract de vânzare-cumpărare, iar în cazul persoanelor juridice și documentul fiscal aferent, respectiv factura fiscală. Nu vă faceți griji pentru asta nu trebuie să mergeți la niciun fel de firme “specializate” din prejma Serviciului de Înmatriculări Auto și Eliberare Permise Suceava, ci puteți descărca unul de pe internet, singura condiție fiind să fie semnat de ambele persoane implicate, iar în cazul societăților comerciale să aibă și ștampila firmei aplicată pe contract. Faceți contractual în 3 exemplare!

Mai aveți nevoie de completarea unei fișe de înmatriculare cu datele din contractul de vânzare – cumpărare, respective cele din Cartea de Identificare a Autovehicului, doar în câmpurile A, D și Date despre vehicul.

După ce ați definitivat fișa de înmatriculare auto, contractul, respectiv ați emis factura (în cazul firmelor), trebuie să vă deplasați la Administrația Fiscală de care depindeți (în cazul orașului Suceava, la primărie) pentru a viza fișa de înmatriculare completată.

Actele de care aveți nevoie la primărie:

 • Contract de vânzare-cumpărare
 • Factură fiscal (dacă este cazul)
 • Fișa de înmatriculare
 • Copie după buletinul vânzătorului
 • Copie după CUI (dacă este cazul)
 • Copie după buletinul cumpărătorului
 • Cartea de Identificare a Autovehicului (în original și copie)

Pașii pe care-i veți parcurge

La primărie veți parcurge umătorii pași: veți depune la biroul aferent o declarație pe proprie răspundere de radiere din evidență a vehiculului, veți achita o taxă de timbru de 4 lei, după care va trebui să vă luați o serie de ștampile și semnături, inclusiv de la serviciul de urmărire amenzi. Dacă nu aveți amenzi sau impozite neachitate, lucrurile ar trebui să se desfășoare rapid.

Finalizarea tranzacției

După ce ați vizat Fișa de înmatriculare auto, tot ce trebuie să mai faceți este să predați cumpărătorului mașina, cheile, un exemplare al contractului de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare vizată, certificatul de înmatriculare al automobilului (care va avea trecut pe verso cu numele noului proprietar, data și semnătura voastră), cartea de identitate a autovehiculului și, dacă este cazul, asigurarea auto obligatorie.

Descarcă

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (8)

 1. Florin

  Si cand ajungi la ghiseu primesti actele inapoi. Astfel pierzi si timp si bani doar pentru ca de la 10 oameni diferiti primesti 10 pareri diferite si unu din cei zece experti este autorul articolului care a scris si el din parerile altor priceputi.
  Felicitari OSV!

  Răspunde

  • Daniel PROROCIUC

   Florin, cam toți pașii de mai sus i-am urmat personal și nu m-a întors nimeni înapoi.
   Oricum noi oferim informații generale despre cum se procedează în anumite cazuri și, uneori, există posibilitatea ca funcționarul public să fie mână în mână cu „experții” de peste drum specializați în acte auto și să te întoarcă din drum pentru că nu sunt puse actele în dosar în ordinea care trebuie sau alte motive care nu țin de aplicarea și respectarea legii, ci mai mult de interese proprii…

   Răspunde

   • damian

    Buna ziua,
    As dori niște lămuriri in legătura cu vânzarea unei mașini, anul trecut am vândut o masina in constanta, am facut contract de vânzare si am predat masina cumpărătorului cu tot cu certificat fiscal. Cand am mers la primărie cu contractul de vânzare si copie la cartea mașinii sa ma radieze de la finanțe au zis ca nu se poate ca mai trebuie si copie de buletin de la Cumparator dar asta nu o am, ce se poate face? Va multumesc!

    Răspunde

 2. cristi

  Incredibil cat de multa hartogaraie ca sa vinzi sau sa cumperi o masina! Cred ca sigur ai de umblat vreo doua zile pe la multe usi cu functionari plictisiti. Sa va dau exemplul Irlandei: in primul rand, o masina are un singur document ( in care sunt contopite certificatul de inmatriculare si cartea de identitate), numit, in argoul local ”logbook”. Pentru vanzare-cumparare se completeaza ultima pagina a acestuia de catre cumparator si se trimite prin posta recomandata la Serviciul Inmatriculari. Noul „logbook” pe numele cumparatorului va fi trimis pe adresa acestuia in cel mult 10 zile lucratoare. Simplu, nu-i asa? Imi place eficienta anglo-saxona! De aia si sunt unde sunt!

  Răspunde

 3. Vasile Ignat

  Asa ar fi bine sa fie si la noi, astfel s-ar utiliza calculatoarele pentru ceea ce sunt construite si nu numai pentru a fi folosite ca masina de scris. La noi asta este problema in loc sa fie utilizate aceste masinarii pentru om, sunt puse sa nasca formulare de o imensitate si imbecilitate fara rost. Din aceasta cauza sunt si multi functionari care sunt frana societatii noastre nicidecum progresul. Basca economia de hartie, timp, nervi cu ghiotura + bani. Cine trebuie sa auda sa plece ureche si s-o faca.

  Răspunde

 4. Dragos

  Este primul site unde se vprbeste despre „declarația pe proprie răspundere de radiere din evidență a vehiculului”. In alt site am gasit asta: „După ce cumpărătorul înmatriculează mașina pe numele său, trebuie să vă dea un certificat de radiere (aflat la baza copiei de culoare albă a contractului de vânzare-cumpărare). Certificatul de radiere este necesar pentru ca să puteți radia FISCAL mașina din evidențele Administrație Financiare de care țineți. Adică să nu continuați să plătiți impozite și (eventual) amenzi pentru ea”. Nu neg ca spuneti adevarul, dar poate nu toate administratiile fiscale procedeaza ca la Suceava.

  Răspunde

 5. Tudor Alin

  Bună ziua !
  Am vândut autovehiculul , am fost la primărie și am scăzut-o de la impozit dar nu am radiat mașina !
  Mă va afecta cu ceva ? Ce trebuie făcut ?

  Răspunde

 6. filip

  socrul meu a plecat din țară și mi-a lăsat mașina mie, cum procedez să o vând?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.