Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Planetariul și Observatorul Astronomic

Planetariul Suceava a fost inaugurat în anul 1982 (fiind al treilea planetariu în ordinea deschiderii şi cel mai mare din ţară în ceea ce priveşte capacitatea sălii şi a diametrului cupolei) şi este destinat proiectării cerului din ziua respectivă, a cerului din emisfera sudică şi nordică, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliţilor galileeni…

Sala Planetariului de formă semisferică, cu o deschidere a cupolei de zece metri pătrați şi o capacitate de 80 de locuri dispuse circular, a fost dotată cu un proiector SkyMaster ZKP2, comandat încă din anul 1976 şi achiziţionat de la firma germană Carl Zeiss Jena în anul 1978. Acesta proiectează Soarele, Luna, planetele şi aproximativ șase mii de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral, imaginea dinamică a Sistemului Solar, planeta Jupiter cu sateliţii galileeni, evoluţia cometei Donati, fenomenul stelelor căzătoare (meteori) şi mişcarea unui satelit artificial.

Terasa pentru observaţii astronomice cu luneta (x120) şi telescopul de tip cassegrain (x375), ambele de provenienţă Carl Zeiss. Se pot observa petele solare, relieful lunar, Jupiter cu sateliţii galileeni, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice şi fenomene astronomice (eclipse, ocultaţii…).

Un element de unicitate care diferenţiază Planetariul nostru de alte Planetarii din lume este pictura maestrului Mircea Hrişcă, reprezentând orizontul oraşului Suceava, lucrare care a devenit un veritabil document despre vechea arhitectură, reconstituind repere citadine de acum 30 de ani.

Un deosebit impact vizual şi ştiinţific îl are şi macheta Lunii – lucrare unicat concepută şi realizată de profesorul de geografie Neculai D. Isaic, avându-i consultanţi ştiinţifici pe regretatul astronom doctorul Harald Alexandrescu (coordonator al Observatorului Astronomic), amiralul Vasile Urseanu Bucureşti şi conferențiarul universitar doctor Elvira Botez.

Planetariul dispune de o bibliotecă care cuprinde cărţi şi periodice de specialitate, precum şi o donaţie de carte făcută de conferențiarul doctor Elvira Botez.

Program de vizitare

Observatorul Astronomic oferă în fiecare zi program de planetariu şi observaţii astronomice pe terasa de observaţii, în cazul în care condiţiile meteorologice permit.

 • luni – vineri / 8:00 – 20:00
 • sâmbătă și duminică / 9:00 – 17:00

Tarife de vizitare

Pentru grupuri de peste zece persoane

 • adulți / 4 lei / persoana
 • copii, elevi, studenți și pensionari / 3 lei / persoana

Pentru grupuri mai mici de zece persoane

 • 40 lei / grup

Observaţii astronomice

 • 2 lei / persoana

Veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi, copiii din centrele de plasament și angajaţii Universității Ştefan cel Mare Suceava beneficiază de de programe gratuite.

Imagini

Planetariul și Observatorul Astronomic

Contact

 • Planetariul și Observatorul Astronomic Suceava
 • voice+4 0230 216 147 (interioare 156, 159 şi 162)
 • strada Universităţii, numărul 13 A, Suceava, județul Suceava
 • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (1)

 1. adrian manole

  Am revazut dupa ceva ani programul de planetariu impreuna cu baietii mei.
  Mi-a placut caldura cu care am fost intampinati in muzeu, informatiile primite de la doamna muzeograf si nu in ultimul rand vocea sa. Este o bucurie pentru noi, cei aflati in nord-estul tarii ca avem un astfel de edificiu de cultura.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.