Orașul SUCEAVA

Votează!

Implică-te! Suceava în imagini

Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți)

Legenda spune că încă înainte de 1375 aici ar fi veţuit un pustnic bătrân. În locul vechiului şi modestului schit, începătorul dinastiei muşatine, Petru I, ar fi fondat pe la 1380 o biserică din piatră. Aşa de deschide lungul drum al Mirăuţilor…

  • 1380
    Fondarea şi ridicarea primei biserici din piatră în Suceava (odată cu prima parte a Cetaţii de Scaun).

  • 1380- 1390
    Hirotonia Cuviosului Arhimandrit Iosif Muţat în treapta de arhiereu şi numirea lui ca Mitropolit al Moldovei (fară acordul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol). Mitropolia va funcţiona de functo încă de la întoarcerea în ţară a noului arhiereu.
  • 1391
    Domnul Petru Muşat trece la cele veşniceşi este înmormântat în ctitoria sa de la Mirăuţi.
  • 1400
    Urcă pe tronul Moldovei domnitorul Alexandrul cel Bun.
  • 26 Iulie 1401
    Prin purtarea de grijă a noului domn, Patriarhia Ecumenică recunoaşte atât existenţa şi funcţionerea Mitropoliei Moldovei, cât şi Întâi Stătătorul Iosif Muşat şi sediul de la Mirăuţi.
  • 24 Iunie 1402
    Prăznuirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzâienele). Moaştele Sf. Ioan ce Nou sunt aduse de la Cetatea Albă şi aşezate cu mare fast în Catedrala Mitropolită de la Mirăuţi. La o dată încă necunoscută este înmormântată aici – în biserica restaurată, poate reconstruită, Evdokia de Kiev, prima soţie legitimă a lui Stefan cel Mare.
  • 1513 – 1522
    Un eveniment mai puţin cunoscut probabil o invazie tătară sau polonă – cauzează mari distrugeri bisericii de aici. Se ia iniţiativa construirii unui nou complex monastic şi mutarea Sfintelor moaşte.
  • 1589
    Moaştele Sfântului sunt mutate în noua ctitorie, iar vechea biserică rămâne în paragină şi părăsire – la începuturile anilor 1600 biserica este reconstruită din temelii şi i se dă o forma pe care o cunoaştem şi astăzi. I se adaugă, specific epocii, turnul – clopotniţă de deasupra intrării principale.
  • 1775
    Bisericile şi mănăstirile ortodoxe sunt închide.Odată cu ele şi Biserica de la Mirăuţi. Paragină. Sacrilegiu. Antiromânizare.
  • 1890
    Biserica Mirăuţi este amplu restaurată – repictată şi salvată mulţumită dragostei de frumos a arhitectului K. A. Romstorfer şi fraţilor Jobst (pictori).
  • 1900
    Biserică parohială.
  • 1991 – 2002
    Amplu şantier de restaurare şi conservare.

Imagini

Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți)

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (2)

  1. catalin

    As dori sa stiu daca este valabila teoria ca numele de Suceava vine de la o asezare dacica Sucidava ce a existat pe timpuri.

    Răspunde

    • Ionescu Valeriu

      SUCI-DAVA vechea capitală a tribului dacic al sucilor, este situată în vatra orașului Corabia (județul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu.–SUCEAVA-A fost atestată documentar în anul 1388, în vremea în care domn al Moldovei era Petru al II-lea Mușat, cel care a mutat capitala de la Siret la Suceava. A îndeplinit rolul de capitală a Principatului Moldovei timp de aproape două secole, până în 1565. Istoria așezării se leagă de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, precum Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Între 1774 și 1918, Suceava a fost un oraș în Imperiul Austriac (ulterior Austro-Ungaria), făcând parte din Regatul Galiției și Lodomeriei și Ducatul Bucovinei. În această perioadă, a îndeplinit rolul de localitate de frontieră austro-ungară cu Regatul României.În secolul al XX-lea, orașul se extinde prin înglobarea localităților limitrofe Burdujeni și Ițcani, devenite cartiere. În perioada comunistă, are loc un amplu proces de industrializare a Sucevei, a cărei populație crește de peste zece ori.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.