Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Statuia lui Petru I Mușat

Statuia lui Petru I Mușat (1375-1391) din apropierea Palatului Administrativ a fost realizată de către sculptorul Paul VASILESCU și dezvelită în anul 1976.

Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388). De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.

Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod în picioare, cu spada în mâna dreaptă, apropiată de picior. Are 3,62 metri înălțime, 1,10 metri lungime și 1,13 metri lățime.

Statuia se află pe un soclu de travertin, cu înălțimea de 0,86 metri, lungimea de 1,11 metri și lățimea de 1,31 metri.

Imagini


Informații preluate din volumul Ghid de oraș. Suceava de E. I. Emandi, V. Cucu și M. Ceaușu (Editura Sport Turism, București, 1989).

Contact

  • Statuia lui Petru I Mușat
  • strada Ștefan cel Mare, Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (6)

  1. Ciobica mitrofan

    Domnule primar,de ce nu binevoiti sa aduceti statuia lui Petru I Musat in centrul orasului ,dar pe un soclu mai inalt pentru a nu putea fi vandalizat.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.