„Alertă răpire copil”, mecanism de alertă în cazul răpirilor de minori
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
În lume, numărul copiilor care sunt răpiţi sau dispar in circumstanţe necunoscute ori grave pentru viaţa lor, devine îngrijorător. Autorităţile fiecărui stat şi-au creat sisteme proprii de căutare şi găsire rapidă a copiilor răpiţi, iar cele mai eficiente sunt acelea care implică sprijinul tuturor cetăţenilor.
Un astfel de mecanism, numit Alertă răpire copil, a fost implementat şi în România, de către Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul Focus. Alertă Răpire Copil este un mecanism naţional de alertă publică care se declanşează în situaţii de răpire a unui copil, ori în situaţii când vorbim de un copil dispărut a cărui viaţă poate fi în pericol.
Alertă răpire copil are ca scop găsirea copilului şi salvarea vieţii acestuia prin:
- difuzarea semnalului de alertă a răpirii copilului în cât mai scurt timp, în cât mai diverse medii şi către cât mai mulţi oameni;
- colectarea rapidă a informaţiilor relevante de la cetăţeni;
- intervenţia rapidă a autorităţilor.
Alertă răpire copil mobilizează mijloace excepţionale pentru situaţii excepţionale. Posibilitatea creării unui mecanism de alertă publică în situaţiile de răpire de copii sau de disparţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului a fost oferită României de către Comisia Europeană în 2009, prin aprobarea proiectului CALLERT (Child Call Allert). Poliţia Română şi celelalte instituţii iniţiatoare şi-au exprimat angajamentul şi determinarea de a implementa şi în România un mod de acţiune, în cazul răpirilor de copii sau al dispariţiilor care pun în pericol viața sau sănătatea copilului, asemănător celor din alte state cum ar fi: Franţa, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania sau Statele Unite ale Americii. Important pentru inițiatori a fost atragerea în acest demers a peste 40 de instituții, organizații sau autorități din România care să susțină proiectul și implementarea sa. Din partea Inspectoratului General al Poliției Române, titular al problematicii copiilor dispăruți este Serviciul Urmăriri din cadrul Direcției Investigații Criminale.
Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:
- copilul are vârsta de până la 18 ani;
- copilul se află în una din următoarele situaţii;
- a fost răpit în prezenţa unor martori;
- a dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice);
- informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
Întrunirea criteriilor menţionate anterior nu implică, în mod obligatoriu, declanşarea mecanismului de alertă, dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate: conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă (copil răpit/dispărut), sau compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare. Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului. Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei.
La nivelul judeţului nostru mecanismul urmează a fi implementat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Totodată poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii desfăşoară o campanile de promovare a mecanismului Alertă răpire copil pentru a explica modalitatea de intervenţie în cazurile de răpire şi pentru a preveni astfel de cazuri.
Inspectorul Ionuţ Epureanu (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii) a precizat că până în prezent la nivelul judeţului nostru nu s-au înregistrat cazuri de răpiri de minori. În perioada următoare vor fi contactate toate canalele media locale în vederea promovării mecanismului. Alertă răpire copil este un mecanism de acţiune complementar activităţilor pe care Poliţia şi Parchetul le desfăşoară în cazul dispariţiilor de copii, fiind utilizat numai în situaţii de răpiri sau dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului. După declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat poliţia.
Promo