Avem 19.055 de șomeri în județul Suceava
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava, statistica şomajului înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2010, evidenţiază o rată a şomajului de 7,5%, în creştere uşoară cu 0,04% faţă de luna trecută, evoluţie ce se încadrează în normalul acestei perioade de încetare a activităţilor cu caracter sezonier din domeniul alimentaţiei şi construcţiilor.
Numărul total de şomeri înregistraţi în această perioadă, la nivelul judeţului, este de 19.055 persoane, din care 9.193 beneficiază de indemnizaţii, 8.062 sunt femei şi 10.993 sunt bărbaţi, numărul mai mic de femei din evidenţele noastre, ca şi a altor agenţii de ocupare din zona noastră, fiind explicat prin tendinţa mai mare a femeilor de a accepta un loc de muncă mai slab plătit.
Disponibilizările colective anunţate de angajatori. Prin notificările de disponibilizări colective primite de agenţia noastră, până la această dată, angajatorii din domeniul construcţiilor ne înştiinţează că intenţionează să disponibilizeze circa 500 de persoane, cu precizarea că acestea vor intra efectiv în şomaj în situaţia în care condiţiile atmosferice din perioada de iarnă nu vor permite desfăşurarea activităţilor specifice şi îşi vor reîncepe activitatea imediat ce vremea va fi prielnică, reîncadrând personalul disponibilizat.
Caracteristic ratei şomajului înregistrat în cursul acestui an este evoluţia stabilă, fără modificări abrupte, marcată de o uşoară scădere a intensităţii şomajului pe finalul intervalului. Analizând parcursul acestui indicator, comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, putem remarca importante creşteri lunare ale valorilor înregistrate, precum şi evoluţia constant crescătoare, pe tot parcursului anului 2009, fără obişnuitele fluctuaţii de creştere şi scădere a ratei, cu intrări şi ieşiri din şomaj cauzate de activităţile economice cu specific sezonier.
Toate aceste particularităţi marchează o perioadă de contracţie a economiei locale în cursul anului 2009, manifestată prin scăderea semnificativă a cererii de forţă de muncă, disponibilizări şi creşterea proporţională a numărului de şomeri. Diminuarea creşterilor lunare şi reluarea perioadelor de scădere a ratei şomajului în cursul anului 2010 subliniază tendinţa de normalizare a fenomenelor care se manifestă pe piaţa locală a muncii.
Promo