Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Branding de loc sau deloc?

Data publicării
Autor
Daniel PROROCIUC

După multă vreme în care toţi ne întrebam cu ce imagine ne vindem lumii întregi, Ministerul Afacerilor Externe a pus piciorul în prag şi a decis: România – Fabulospirit. Nu, nu e o glumă, ci e sloganul care are drept scop „să repare imaginea României în lume”.

Dar despre ce imagine vorbim? Probabil mulţi dintre voi aţi călătorit prin divese colţuri ale lumii sau/şi aţi avut diverse contacte cu oameni de alte naţionalităţi. Ce ştiau ei despre noi sau despre România? Cum aţi fost catalogaţi atunci când au aflat că sunteţi român?

Pun pariu că în 99% din cazuri v-aţi dat răspunsuri care nu au vreo legătură cu nimic din spiritul fabulos pe care încercăm să-l vindem. Mamaliga, sarmăluţele, Dracula, Hagi, Nadia, Năstase, Delta Dunării, Mănăstirile din Bucovina… sunt elemente care se identifică cu România, nicidecum nu o să se identifice vreodată românii ca oameni cu un „fabulospirit”, fie vorba între noi, mai degrabă ca oameni cu spirit de fabulaţie.

În plus, îmi aduc aminte că acum ceva vreme (nu multă) în urmă, Ministerul Turismului a iniţiat o campanie de promovare a României şi a turismului către ţara noastră, campanie ce se baza pe conceptul „România – Mereu surprinzătoare”, un concept mult mai mulat pe realitate, dar pe care autorităţile l-au considerat neinspirat şi, mai mult, în opinia lor nu era altceva decât un mesaj de campanie publicitară pentru crearea unei imagini turistice şi nu o poziţionare a ţării noastre…

Una peste alta, în fapt la ce ne foloseşte un brand de ţară atât timp cât prin el nu se doreşte a crea o imagine turistică, ci doar a schimba şi elimina percepţia negativă asupra României?

Neavând o finalitate economică directă şi propunându-şi obiective abstracte, greu cunatificabile şi masurabile eficienţa unui astfel de demers va scoate încă 3 milioane de euro din bugetul unei ţări din coada clasamentelor europene, inclusiv al celui privind nivelul de trai.

Aşadar, avem nevoie de branding de ţară sau de o promovarea turismului către România? Nu cumva a doua variantă va avea influienţă directă asupra brandului de ţară şi, în plus, ne-ar aduce şi ceva beneficii financiare din turism? Le spunem noi de „fabulospirit”, dar cu ce folos, dacă nu vin aici să îl descopere?

Temă pentru acasă: Gândiţi-vă la primele 3 ţări care vă vin în minte şi apoi încercaţi să aşterneţi pe o hărtie imaginile şi percepţiile care vă vin în minte în legătură cu ţara respectivă. O să rămâneţi surprinşi, multe sunt obiective turistice sau au o finalitate turistică.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.