Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Chirurgie vasculară la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Chirurgia vasculară este specialitatea medicală care studiază şi tratează bolile sistemului venos, arterial şi limfatic. Medicii chirurgi vasculari diagnostichează şi vindecă prin operaţii sau tratament bolile vaselor sangvine din următoarele domenii specifice chirugiei vasculare: flebologie şi limfologie, chirurgie arterială periferică, chirurgia accesului vascular.

Specialitatea chirurgie vasculară se ocupă cu tratamentul bolilor vaselor sanguine, adică a arterelor și venelor. Arterele sunt vasele prin care sangele încărcat cu oxigen și substanțe nutritive este transportat spre toate celulele organismului. De aici sangele încărcat cu dioxid de carbon și substanțe toxice este apoi preluat de vene și dus în alte organe pentru eliminarea substanțelor toxice, inima fiind pompa care asigură circulația sangelui prin aceste sisteme.

Procesul natural de îmbătranire a organismului face ca vasele organismului să nu mai fie la fel de elastice, devenind rigide o dată cu înaintarea în varstă. La acest proces mai contribuie și fumatul care, în asociere cu o alimentație bogată în grăsimi și un stil de viața sedentar, va determina apariția de depozite de grășime în peretele arterial care cu timpul, prin acumulare vor conduce la formarea de obstacole care nu vor mai permite trecerea sangelui cu suferința tuturor celulelor aflate sub acest obstacol. Zona cea mai afectată este reprezentată de arterele membrului inferior.

Simptomatologia acuzată de pacient este apariția de dureri tip crampă musculară în mușchii gambei care apar după mers la o distanță care scade progresiv (scăderea acestei distanțe semnificand agravarea bolii) și care dispar în 1-2 minute după întreruperea efortului fizic (mers). Evoluția bolii duce la apariția de leziuni la nivelul degetelor cu evoluție spre amputație (deget, antepicior, gambă).

Depistarea bolii în stadii incipiente oferă mai multe alternative terapeutice (tratament medicamentos și ulterior chirurgical) și o evoluție mai bună pentru pacient.

InterCardioDiab Suceava își oferă următoarele servicii:

 • Consultații de specialitate
 • Recomandări terapeutice
 • Ecografie DOPPLER arterială membru inferior/superior unilateral
 • Ecografie DOPPLER arterială membre inferioare/superioare bilateral
 • Ecografie DOPPLER vene membru inferior unilateral
 • Ecografie DOPPLER vene membru inferior bilateral

Principala afecțiune chirurgicală arterială este întreruperea circulației sangvine într-o arteră importantă, ce conduce la scăderea cantității de sânge care ajunge în teritoriul irigat de vasul respectiv, suferința denumită ischemie.

Ischemia poate fi acută, prin înfundarea arterei cu un tromb (cheag) venit din inima de obicei, prin formarea de trombi locali, pe fond de plăci ateromatoase sau în alte circumstanțe (stările trombofilice) sau prin înjurii arteriale directe însotite de hemoragii cel mai frecvent.

Ischemia cronică este determinată de arteriopatia cronică obliterantă si trombangeita obliterantă.

Ecografie DOPPLER arterială membru inferior / superior unilateral / bilateral

Ecografie Doppler membre inferioare/ superioare este un examen ecografic (bazat pe utilizarea ultrasunetelor) destinat explorării arterelor și venelor. Existența unei îngustări localizate într-o arteră provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc și o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare. Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoașterea cu precizie a stării rețelei arteriale.

În acelasi mod, înregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidența a opririi sau încetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezența unui cheag în interiorul venei examinate, în cazul unei flebite.

Ecografia v-o recomandă în caz de:

 • Dureri în membrele inferioare/ superioare atunci cand mergeți
 • Apariția unor varice
 • Insuficiență venoasă
 • Insuficiență arterială
 • Flebite
 • Ecografie DOPPLER vene membru inferior/ superior bilateral / unilateral

Acest test folosește ultrasunetele pentru a examina fluxul de sânge în arterele principale și venele în picioare. Testul se face în departamentul de ecografie sau radiologie. Un gel solubil în apă este plasat pe un dispozitiv portabil numit un traductor, care direcționează undele sonore de înaltă frecvență la arteră sau vene.

Acest test se face ca o alternativă la arteriografie și venografie. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea:

 • Arterioscleroză a brațelor sau picioarelor
 • Cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă)
 • Insuficiență venoasă

Testul poate fi de asemenea utilizat pentru a evalua un prejudiciu la artere și să monitorizeze reconstrucția arterială și grefele de bypass.

Un rezultat normal a vaselor de sânge nu prezintă semne de ingustare sau de închidere, iar arterele au fluxul sanguin normal.

Rezultatele anormale se pot datora:

 • Blocaj într-o arteră de un cheag de sânge, bucată de grăsime, sau o bulă de aer
 • Cheag de sânge într-o arteră sau venă
 • Îngustarea sau lărgirea unei artere
 • Boala arterială spastică (contracții arteriale cauzate de frig sau de emoție)
 • Ocluzie venoase (de închidere a venelor)

Condițiile suplimentare care în acest test pot fi:

 • Arterioscleroză a extremităților
 • Tromboză venoasă profunda
 • Tromboflebita superficiala
 • Tromboangeita obliterantă
 • Tumori vasculare de la nivelul brațelor sau picioarelor

Fumatul poate modifica rezultatele acestui test, deoarece nicotina poate provoca arterelor la extremități pentru a contracta. Renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de probleme cu inima și sistemul circulator. Cele mai multe decese legate de fumat sunt cauzate de probleme cardiovasculare, nu cancer pulmonar.

Consultațiile sunt oferite de: doctor Titus IGNAT – medic specialist chirurgie cardiovasculară.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.