Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Chirurgie vasculară la InterCardioDiab Suceava

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Chirurgia vasculară este specialitatea medicală care studiază şi tratează bolile sistemului venos, arterial şi limfatic. Medicii chirurgi vasculari diagnostichează şi vindecă prin operaţii bolile vaselor sangvine din următoarele domenii specifice chirugiei vasculare: flebologie şi limfologie, chirurgie arterială periferică,

Serviciile medicale de chirurgie vasculară disponibile sunt:

  • consultații de specialitate;
  • recomandări terapeutice;
  • Ecografie DOPPLER aortă abdominală;
  • Ecografie DOPPLER artere carotide;
  • Ecografie DOPPLER arteriala membru inferior / superior unilaterală;
  • Ecografie DOPPLER arteriala membre inferioare / superioare bilateral;
  • Ecografie DOPPLER vene membru inferior unilateral;
  • Ecografie DOPPLER vene membru inferior bilateral.

Principala afecțiune chirurgicală arterială este întreruperea circulației sangvine într-o arteră importantă, ce conduce la scăderea cantității de sange care ajunge în teritoriul irigat de vasul respectiv, suferința denumită ischemie.

Ischemia poate fi acută, prin înfundarea arterei cu un tromb (cheag) venit din inima de obicei , prin formarea de trombi locali, pe fond de placi ateromatoase sau în alte circumstanțe (stările trombofilice) sau prin înjurii arteriale directe însotite de hemoragii cel mai frecvent. Ischemia cronică este determinată de arteriopatia cronică obliterantă si trombangeita obliterantă.

Ecografie DOPPLER de aortă abdominală

Alterări ale aortei abdominale sunt relativ comune, în special la persoanele în vârstă. Progresele tehnologice în domeniul ecografie, tomografie computerizata, angiografie, și imagistica prin rezonanta magnetică au crescut foarte mult opțiunile imagistice pentru evaluarea acestor leziuni. Deoarece poate fi realizat rapid și este, de asemenea, non-invazive, ultrasonografia joacă un rol major în explorarea aortei abdominale, de la apariția ei din diafragmă la bifurcația acesteia.

Acesta este indicat pentru diagnosticul și urmărirea de diverse boli aortice, în special anevrisme. Acesta poate fi folosit pentru a defini forma, dimensiunea și localizarea acestor leziuni, absența sau prezența de trombi și caracteristicile acestora. De asemenea, este util pentru monitorizarea evoluției leziunii și de urmărire postoperatorie.

Cu toate acestea, valoarea sa este limitată în planificarea chirurgicale și în situații de urgență.

Ecografie DOPPLER de artere carotide

Un examen complet de ecografie carotidiană cuprinde atat examinarea bidimensională cat și examinarea Doppler pulsatil și color. La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permițand vizualizarea pereților arterelor carotide și subclavii, prezența, evaluarea dimensiunii și a aspectului plăcilor de aterom, evidențierea prezenței trombilor,

Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sangelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severității leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezența ocluziilor la nivelul arterelor carotide etc), ecografia Doppler de carotide nu implică niciun risc pentru pacient, este neinvazivă, poate fi repetată ori de cate ori este necesar, poate fi efectuată în orice moment al zilei și nu necesită o pregătire specială.

Ecografia Doppler carotidiană permite vizualizarea arterelor carotide si subclavii, furnizand astfel un diagnostic de acuratete al stenozelor carotidiene, al accidentului vascular cerebral ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau permite urmarirea pacientilor care au suferit o intervenție chirurgicală carotidiană (trombendarerectomie carotidiană cu sau fără plastie de lărgire) sau o dilatare transluminală cu balon (angioplastie carotidiană) cu sau fără montare de stent. De asemenea, ecografia Doppler de carotide este extrem de utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngrosări ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea plăcilor de aterom și evaluarea riscului de accident vascular cerebral.

Ecografie DOPPLER arterială membru inferior / superior unilaterală / bilaterală

Ecografie Doppler Membre Inferioare/ superioare este un examen ecografic (bazat pc utilizarea ultrasunetelor) destinat explorării arterelor și venelor. Existența unei îngustări localizate într-o arteră provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc și o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare. Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoașterea cu precizie a stării rețelei arteriale.

În același mod, înregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidența a opririi sau încetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezența unui cheag în interiorul venei examinate, în cazul unei flebite.

Ecografia v-o recomanda in caz de:

  • dureri în memebrele inferioare / superioare atunci când mergeți;
  • apariția unor varice;
  • insuficiență venoasă;
  • insuficiență arterială ;
  • flebite;
  • Ecografie DOPPLER vene membru inferior/ superior bilateral / unilateral.

Acest test foloseste ultrasubetele pentru a examina fluxul de sânge în arterele principale și venele în picioare. Testul se face în departamentul de ecografie sau radiologie. Un gel solubil în apă este plasat pe un dispozitiv portabil numit un traductor, care direcționează undele sonore de înaltă frecvență la arteră sau vene.

Acest test se face ca o alternativă la arteriografie și venografie. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea:

  • arterioscleroză a brațelor sau picioarelor;
  • cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă);
  • insuficiență venoasă.

Testul poate fi de asemenea utilizat pentru a evalua un prejudiciu artere și să monitorizeze reconstrucție arterială și grefe de bypass.

Un rezultat normal înseamnă a vaselor de sânge nu prezintă semne de ingustarea sau de închidere, iar arterele au fluxul sanguin normal.

Rezultate anormale se poate datora:

  • blocaj într-o arteră de un cheag de sânge, bucată de grăsime sau o bulă de aer;
  • cheag de sânge într-o arteră sau venă;
  • îngustarea sau lărgirea unei artere;
  • boală arterială spastică (contracții arteriale cauzate de frig sau de emoție);
  • ocluzie venoase (de închidere a venelor).

Condiții suplimentare în care acest test pot fi efectuate includ:

  • arterioscleroză a extremităților;
  • tromboza venoasa profunda;
  • tromboflebita superficiala;
  • tromboangeita obliterantă;
  • tumori vasculare de la nivelul brațelor sau picioarelor.

Fumatul poate modifica rezultatele acestui test, deoarece nicotina poate provoca arterelor la extremități pentru a contracta. Renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de probleme cu inima și sistemul circulator. Cele mai multe decese legate de fumat sunt cauzate de probleme cardiovasculare, nu cancer pulmonar.

Consultațiile sunt oferite de dr. Laura BORODA, medic specialist chirurgie vasculară.

Promo

Comentarii (2)

  1. Hnatiuc

    Unde va găsesc și cât costa aceasta intervenție?

    Răspunde

  2. Hnatiuc

    As dori o consultatie

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.