Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Creştere îngrijorătoare a numărului incendiilor provocate de sistemele de încălzire

Data publicării
Categoria

Incendiile produse în gospodăriile populaţiei în sezonul rece s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.

În prima lună a acestui an, militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al judeţului Suceava au avut un total de 431 de intervenţii din care – 76 la incendii şi arderi necontrolate, 278 de intervenţii SMURD şi alte misiuni de monitorizare, deblocare, descarcerare, pirotehnice, îndepărtare a elementelor de construcţie cu pericol de prăbuşire, asistenţă de persoane, patrulări pentru identificarea persoanelor fără adăpost pe timpul gerului etc.

Din totalul de 76 de incendii şi arderi necontrolate, 48 au avut cauze legate de sistemele de încălzire. Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au înregistrat cu 23 de misiuni mai mult pentru astfel de intervenţii. Şi numărul persoanelor care au suferit de pe urma sinistrelor este în creştere, de la un decedat în anul 2011, la doi, anul acesta, situaţie similară şi în cazul persoanelor rănite.

Aceste incendii au drept cauză, în principal, instalaţiile de încălzire improvizate sau coşuri de evacuare a fumului şi gazelor amplasate necorespunzător, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate periodic.

Atenție, în special locatarilor blocurilor de locuinţe care folosesc sisteme de încălzire alimentate cu combustibil solid, al căror coşuri de evacuare a fumului ies prin acoperişurile clădirilor şi sunt amplasate necorespunzător faţă de materialele combustibile. Exemple sunt în zona municipiului Câmpulung Moldovenesc, unde s-au înregistrat două astfel de intervenţii în perioada amintită. Misiunile de localizare şi lichidare a flăcărilor sunt dificile din cauza înălţimii şi a faptului că flăcările se manifestă în interiorul podului. Aceste incendii pun în pericol vieţile tuturor celor aflaţi în apartamente.

O altă cauză de producere a incendiilor, foarte des întâlnită în perioada sezonului rece, o constituie exploatarea cu defecţiuni sau improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare deoarece acestea sunt utilizate după o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată.

O cauză de incendiu importantă, care trebuie să stea în atenţia părinţilor, este jocul copiilor cu focul. În scopul prevenirii incendiilor provocate de copii, pe care frigul îi ţine acum mai mult pe lângă şi în casă, încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat în stare de funcţionare nu vor fi lăsate la îndemâna lor. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul (lămpi, lumânări, chibrituri, brichete…).

În afara acestor cauze, se produc frecvent incendii din cauza cenuşei şi jarului aruncate fără a fi stinse în loc neamenajat, focului deschis făcut ocazional în gospodării, fumatului în locuri cu pericol de incendiu, din cauza folosirii unor mijloace de iluminat cu flacără în mod neadecvat şi, chiar dacă a trecut perioada sărbătorilor, a afumătorilor improvizate ori utilizate necorespunzător.

Şi, nu în cele din urmă, cauzele de incendiu produse în atelierele de producţie care, în mod frecvent în această perioadă, au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de încălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat.

Prioritar este ca fiecare cetăţean să conştientizeze importanţa respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, în scopul protejării vieţii membrilor familiei sale precum şi a bunurilor pe care le deţine.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.