Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Educație și internaționalism în cel mai popular proiect Educațional din România

Data publicării
Categoria

Elevii din clasa a IX-a participa în această primăvară la GROW, programul educațional inovativ desfășurat pe parcursul celor patru ani de liceu la nivel național, singurul ce aduce studenți internaționali aăaturi de liceeni în cadrul a două ediții pe an. Organizat de AIESEC și Școala de Valori programul GROW a ajuns deja la a VII-a ediție.

Cu o abordare specifică pentru fiecare an de liceu în parte, GROW oferă patru ani de dezvoltare complementară prin educație non-formală. Pentru participanții la ediția pentru clasa a IX-a, organizatorii GROW propun câte zece întâlniri sub forma unor ateliere de lucru interactive începând cu 5 martie până pe 6 aprilie, susținute în limba engleză de către traineri internaționali. Toate activitățile GROW se desfașoară într-un mediu tineresc care promovează interculturalitatea, voluntariatul și diversitatea.

În această primăvară, sesiunile de pregătire GROW vor fi susținute în 15 orașe din România: Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara, de către studenți internaționali veniți din cele 110 țări în care există organizația AIESEC.

În cadrul GROW participanții își vor dezvolta aptitudini utile indiferent de calea aleasă după finalizarea studiilor și o atitudine care-i va sprijini în atingerea obiectivelor personale și își vor consolida încrederea în sine prin provocări practice.

Pentru aceasta ediție, temele explorate în GROW sunt:

  1. Sesiune introductivă – Participanții îi cunosc pe studenți și țările din care vin și comunică pentru prima dată.
  2. Abilități de comunicare – Cum să comunici politicos și să te faci ințeles, cum să aduci argumente pentru a-ți susține punctul de vedere, cum să scapi de timiditate și emoții.
  3. Abilități de feedback – Cum să spui oamenilor lucruri fără să îi rănești, într-un mod politicos, ajutându-i, nu jignindu-i.
  4. Obiceiuri nesănătoase de alimentație – Elevii vor crea și susține o dezbatere pro/contra unei alimentații sănătoase vs. fast-food.
  5. Ecologie – O lecție despre lucruri mici ce pot conta foarte mult pentru a locui într-o comunitate mai curată și care consumă și polueaza mai puțin.
  6. Autocunoaștere – Participanții vor încerca să își descopere punctele tari și punctele slabe și vor face un plan de cum să indrepte punctele slabe.
  7. Lucru în echipă – Participanții vor organiza împreună un eveniment de două ore pentru weekend-ul 31 Martie 2012 și 1 Aprilie 2012 astfel având ocazia să lucreze împreună, să vadă ce înseamnă părerea celorlalți, să se respecte, să se asculte și să fie creativi cu un scop comun: prezentarea elementelor caracteristice unei țări la alegere.
  8. Discriminarea nu avantajează pe nimeni – la vârsta adolescenței elevii pot fi discriminati din orice fel de motive (exemple: greutate, aspect fizic…). Această discriminare îi poate face să devină timizi, timorați, complexati și îi impiedică să învețe și să devină niște oameni valoroși în comunitate. În această sesiune elevii trec printr-un exercitiu de grup în care ideile preconcepute sunt desființate.
  9. Cetățenie europeană – Cu toții știm că România este membră a Uniunii Europene dar puțini tineri știu care sunt avantajele acestui fapt pentru ei, dincolo de politică și măsuri economice. În această sesiune participanții vor afla ce avantaje există pentru ei (exemple: mobilitate, acces la diverse servicii, universități…).
  10. Sesiunea și ceremonia de inchidere – Participanții vor ieși în față pe rând și vor spune ce au invățat din cele zece sesiuni la care au participat. Astfel vorbind în fața celorlalți, lucrurile invățate se vor sedimenta și mai bine iar ei vor scapa de timiditate.

Membrii AIESEC din Suceava au început promovarea proiectului în liceele din Suceava dar și din Câmpulung Moldovenesc. Elevii de clasa a IX-a intreresați se pot înscrie prin intermediul formularelor fizice impărțite la prezentări, dar și online pe growedu.ro, termenul limită fiind 20 februarie.

În cadrul ediției GROW 0.9 din 2011, peste 900 de participanți de clasa a IX-a și-au descoperit punctele tari și slabe, au descoperit munca în echipă, ce inseamna managementul de proiect și au înțeles specificul valorilor românești. În timpul sesiunilor am observat că oamenii care erau timizi la început au reușit să se deschidă și să își împărtășească părerile. Alții se simțeau mai bine când vorbeau în fața unei mulțimi sau au găsit în sfârșit un sistem care să funcționeze pentru ei și să îi facă să fie mai organizați. În timpul unei sesiuni mi s-a amintit cât de important e să fii mai organizat, să fii capabil să respecți persoanele cu care lucrezi si mai important decât orice să ajungi la timp. – Ana Marcal, trainer internațional, Portugalia

Despre interacțiunea cu studenții internaționali, Andra, una dintre participante în programul GROW, își amintește: În primul rând am avut oportunitatea să cunosc o mulțime de oameni prietenoși și de treabă cu care am petrecut momente frumoase atât în timpul sesiunilor cât și în afara lor. Mă bucur de asemenea că am putut să iau parte la o serie de discuții (cu ajutorul trainerilor) interesante și folositoare despre viața de zi cu zi.

Inițiativa educațională pilotata în 2010 este o experiență creată de pasiunea tinerilor și expertiza specialiștilor în educație, cu scopul de a ajuta reprezentanții unei generații să-și dezvolte abilități, atitudini și cunoștinte, împreună cu studenți străini veniți în România ca voluntari prin intermediul programului de schimb internațional al organizatiei AIESEC. Până acum în cadrul GROW au participat 3700 de elevi din peste 120 de licee care au fost pregătiți de 130 studenți internaționali.

GROW a câștigat anul acesta recunoaștere națională și internațională: premiul de popularitate la categoria Cel mai bun proiect educațional în cadrul Galei Premiilor în Educație, premiul pentru Cel mai bun proiect de educație de tineret din România acordat de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne și premiul pentru Cea mai bună idee de proiect cu o componență de educatie financiară în cadrul Galei Societății Civile.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.