Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

În atenţia absolvenţilor promoţiei 2013 care doresc să se angajeze

Data publicării
Categoria

Conform AJOFM Suceava, absolvenţii de liceu care finalizează studiile şi doresc să se înregistreze în evidenţele agenţiei în vederea începerii carierei profesionale, pot beneficia de indemnizaţia de şomaj pe perioada căutării unui loc de muncă, dacă prezintă dosarul de înregistrare în termen de 60 de zile de la data absolvirii (dată care este trecută pe adeverinţa de absolvire sau pe diplomă). Acest termen decurge din ziua finalizării studiilor, indiferent dacă absolvenţii au promovat sau nu examenul de bacalaureat (respectiv de la 1 Iunie până la 29 Iulie 2013, pentru liceenii absolvenţi în sesiunea iunie).

Liceenii care nu au situaţia şcolară încheiată, pot solicita dreptul la indemnizaţia de şomaj după promovarea examenului de corigenţă, în termen de 60 de zile de la această dată (înscrisă în adeverinţa de absolvire eliberată de instituţia de învăţământ şi de la care pot fi consideraţi absolvenţi cu drept de muncă).

Absolvenţii cu studii superioare pot solicita dreptul la indemnizaţia de şomaj în termen de 60 de zile de la data promovării şi finalizării studiilor anului terminal sau de la data promovării examenelor restante aferente acestui an, indiferent dacă s-au înscris sau nu la examenul de licenţă. Atenţionăm absolvenţii universitari că dacă amână înregistrarea în evidenţele noastre după data promovării licenţei, iar această dată depăşeşte 12 luni de la finalizarea studiilor, pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj.

Pentru a fi înregistraţi, toţi absolvenţii trebuie să prezinte următoarele documente:

  • cartea de identitate;
  • certificatul de naştere;
  • diploma sau adeverinţa de absolvire;
  • adeverinţa medicală;
  • certificat de atestare fiscală.

Plata indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă (adică după 1 Septembrie 2013 pentru absolvenţii din sesiunea iunie sau după 1 Octombrie 2013 pentru absolvenţii din sesiunea iulie), dată la care tinerii vor reveni la agenţia de ocupare pentru a solicita acest drept.

Tinerii care nu se înregistrează ca persoană activă în căutarea unui loc de muncă, în perioada celor 60 de zile decădere din drepturi detaliată anterior, pierd protecţia socială prin indemnizaţia de şomaj, dar pot accesa toate serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi formare profesională gratuită:

  • servicii gratuite de mediere a muncii, de informare si consiliere, formare profesionala sau de asistenţă si consultanţă pentru începerea unei afaceri proprii;
  • prima de încadrare ca absolvent (500 lei), dacă se angajează în intervalul de 12 luni de la data absolvirii;
  • prima de stimulare a mobilităţii, dacă se angajează în perioada de indemnizare într-o localitate situată la peste 50 km de localitatea de domiciliu.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.