Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

Jandarmi suceveni medaliați în Kosovo

Data publicării
Categoria

Cei 115 membri ai Detaşamentului de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române, care acţionează sub egida UE în provincia Kosovo, au primit ieri, 30 Martie 2010, medalia EULEX, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în baza Camp Charlie din oraşul Mitrovica. Totodată, în semn de recunoaştere şi apreciere a activităţii desfăşurate în provincia Kosovo, zece jandarmi români (un ofiţer şi nouă subofiţeri) au fost avansaţi în gradul profesional următor înainte de termen. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa unei delegaţii condusă de inspectorul general al Jandarmeriei Române, general locotenent Olimpiodor Antonescu, precum şi a reprezentanţilor misiunilor EULEX şi KFOR.

Aveţi toate motivele să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat, de faptul că reprezentaţi un reper de prestanţă şi mândrie pentru Jandarmeria Română, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pentru România, iar medalia care vă este înmânată de reprezentanţii Uniunii Europene este încă o certificare a vocaţiei europene a jandarmilor români, se arată în mesajul transmis, cu acest prilej, de către ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, jandarmilor români aflaţi în misiune în Kosovo.

Profesionalismul acestora a fost subliniat şi de oficialii EULEX, care au participat la ceremonia de medaliere. După cum ştiţi, această medalie UE este simbolul recunoştinţei comunităţii europene pentru că sunteţi aici, în această misiune complexă. De asemenea, exprimă faptul că UE consideră aceste misiuni ca fiind deosebite. Deşi nu se prea spune, prezenţa voastră aici afectează şi familiile voastre de acasă, prin urmare medalia voastră UE îi onorează şi pe ei a declarat colonelul Kuijs Cornelis, şeful Departamentului de Poliţie Specială EULEX din Kosovo.

În cadrul detaşamentului sunt şi trei jandarmi suceveni. Un ofiţer din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi doi subofiţeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava participă, începând cu luna decembrie 2009, la misiunea internaţională de menţinere a păcii în provincia Kosovo sub egida Uniunii Europene (EULEX).

Jandarmi suceveni medaliaţi în Kosovo

Cei trei jandarmi suceveni participanţi la misiune sunt:

  • cpt. Ignia Gabriel, ofiţer specialist în cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, în vârstă de 35 de ani, absolvent al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti, promoţia 1997. Este căsătorit şi are un copil.
  • plt. adj. Doroftei Vasile, şeful Postului de Jandarmi Montan Gura Humorului, în vârstă de 36 de ani, absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri Vasile Lascăr Câmpina în anul 1994. A participat la 4 misiuni de menţinere a păcii în Kosovo, în perioada februarie 2005-februarie 2006 şi martie 2007-mai 2008, unde s-a remarcat prin profesionalismul său şi a îndeplinit atribuţii de şef de grupă. Este căsătorit şi are 2 copii.
  • plt. Mihăilă Ovidiu, în vârstă de 27 de ani, subofiţer în cadrul Secţiei de Jandarmi Câmpulung Moldovenesc, absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Grigore Alexandru Ghica Drăgăşani în anul 2004. Este necăsătorit.

Ofiţerul îşi desfăşoară activitatea în statul major al detaşamentului, iar plt.adj. Doroftei Vasile se află la comanda unei grupe de luptători.

Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în Kosovo execută misiuni sub coordonarea operaţională a Uniunii Europene, în cadrul EULEX Kosovo, după realizarea, în anul 2008, a transferului de responsabilitate între ONU şi UE.

Această misiune se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Uniunea Europeană, respectiv contribuţia română la efortul general de asigurare a păcii şi siguranţei în Europa.

Din cele peste 2.300 de misiuni executate de jandarmii români în anul 2009 în provincia Kosovo, cele mai importante au fost cele de escortare a procurorilor şi judecătorilor Curţii de Justiţie Mitrovica (130), de asigurare a securităţii proceselor la Curtea de Justiţie Mitrovica (104), de patrulare şi supraveghere în zona Suvido, Svecan, Zubin Potok, Mitrovica de Nord (148). La ordinul Departamentului Special de Poliţie al EULEX, jandarmii au intervenit de 12 ori pentru restabilirea ordinii publice.

În cadrul programului vizitei oficiale la Detaşamentul de Misiuni internaţionale dislocat în Kosovo, Inspectorul general al Jandarmeriei Române, domnul general locotenent dr. Olimpiodor ANTONESCU a semnat, împreună cu domnul general de brigadă Udo Karl Heinz MOLLER, şeful Poliţiei EULEX, Acordul tehnic pentru utilizarea bazei Camp Charlie din Mitrovica de către jandarmii români. Prin acest Acord se stabilesc detaliile privind folosirea logisticii şi infrastructurii puse la dispoziţie de EULEX (clădiri, reţele de comunicaţii, electrice, autovehicule…), precum şi rambursarea unor cheltuieli făcute de statul român pentru asigurarea desfăşurării misiunii în Kosovo.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.