Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Jandarmii montani, alături de turişti

Data publicării
Categoria

Luni, 7 Ianuarie 2013, jandarmii montani care asigurau măsurile de ordine pe pârtiile de schi Şoimul (Gura Humorului) şi Parc (Vatra Dornei) au intervenit, împreună cu lucrători ai formaţiunilor Salvamont, pentru acordarea primului ajutor în cazul a două persoane accidentate.

La Gura Humorului, un tânăr de 26 de ani, din municipiul Suceava, a suferit o plagă la nivelul genunchiului stâng, iar la Vatra Dornei, un bărbat de 36 de ani, din municipiul Tulcea, a fost diagnosticat cu entorsă la nivelul genunchiului drept. În fiecare din aceste cazuri, persoanele au fost transportate la baza pârtiei, de unde au fost preluate de echipaje ale Ambulanţei.

Jandarmii montani, alături de turişti

În intervalul 21 Decembrie 2012 – 7 Ianuarie 2013, jandarmii montani din Vatra Dornei şi Gura Humorului au acordat sprijin, împreună cu lucrătorii Salvamont, unui număr de 28 de persoane (14 bărbaţi, 12 femei şi doi copii) care au suferit diverse accidentări pe pârtie. Dintre acestea, 17 sunt din judeţul Suceava, iar 11 sunt turişti din alte judeţe (Botoşani, Galaţi, Bacău, Bistriţa, Constanţa şi Tulcea).

O dată cu sosirea turiştilor în Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Vatra Moldoviţei, Dorna Candreni, Broşteni şi Gura Humorului, posturile de jandarmi montane din aceste localităţi au intensificat acţiunile pe traseele turistice, pe pârtiile de schi şi în zonele unde este posibil să se producă evenimente, fiind pregătite să intervină în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Aproximativ 40 de jandarmi montani acţionează zilnic pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.

Recomandări Jandarmeria Montană

Pentru evitarea situaţiilor nedorite cauzate de căderile abundente de zăpadă şi a temperaturilor scăzute, Jandarmeria Montană recomandă cetăţenilor să ţină cont de următoarele:

  • să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
  • să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
  • să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
  • să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
  • persoanele amatoare de schi să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire;
  • să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
  • să echipeze autoturismele pentru iarnă şi să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire;
  • să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.