Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Măsuri sezonul rece 2009

Data publicării
Categoria

În vederea asigurării fluenţei în trafic, chiar şi în situaţia în care vor apărea fenomene meteorologice specifice sezonului rece, ninsori, viscol şi polei, Prefectul Judeţului Suceava, domnul Sorin Arcadie POPESCU a dispus Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava stabilirea măsurilor pentru administratorii drumurilor şi serviciile publice deconcentrate care au atribuţii în domeniu.

Pentru intervenţia în sezonul rece, la nivelul administratorilor drumurilor, s-au constituit stocurile de material antiderapant, cât şi de combustibil, iar utilajele din dotare sunt pregătite să intervină imediat ce situaţia o va impune.

Zonele cu risc ridicat de blocare a drumurilor (Cumpărătura, Stroieşti, Ratoş, Mestecăniş, Palma, Tihuţa), datorită căderilor de zăpadă şi a viscolului, vor fi supravegheate de către echipajele poliţiei rutiere, urmând ca intervenţia pe aceste zone să se desfăşoare cu prioritate.

A fost stabilit un plan de intervenţie comun, prin colaborare cu secţiile de drumuri naţionale din judeţele vecine, pentru intervenţia operativă pe sectoarele de drum aflate la limita de judeţ.

Pentru participarea eficientă la limitarea şi înlăturarea efectelor nefavorabile ale vremii, Prefectul Judeţului Suceava va coordona acţiunile de intervenţie, în scopul asigurării serviciilor vitale pentru comunităţile locale (transport, energie electrică, alimentare cu apă, gaze naturale).

Vor fi desfăşurate în comun acţiuni şi activităţi din competenţa structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din zona afectată, astfel încât mijloacele tehnice şi resursele umane folosite să acţioneze cu eficienţă.

Având în vedere că, preponderent în sezonul rece, multe din evenimentele rutiere s-au datorat echipării insuficiente a autovehiculelor, prin lipsa cauciucurilor de iarnă, a lanţurilor, etc…, cât şi indisciplinei participanţilor la trafic, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, cât şi membrii cu atribuţii directe pentru sezonul rece, Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava – Serviciul Poliţiei Rutiere, Autoritatea Rutieră Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ” Bucovina” al judeţului Suceava, Secţiile de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, recomandă conducătorilor auto şi operatorilor de transport, să pună în practică următoarele:

 • Să echipeze autovehiculul cu pneuri de iarnă.
 • Să verifice periodic acumulatorul acestuia.
 • Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite. Vor avea în vedere respectarea perioadelor de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, pentru autovehicule transport marfă cu masa mai mare de 3,5 to. şi cele pentru transport persoane cu un număr mai mare de 9 locuri.
 • În transportul rutier de marfă se va avea în vedere securizarea încărcăturii, încărcarea la capacitate şi repartizarea corectă a încărcăturii pe osii.
 • În transportul rutier de persoane – numărul călătorilor să nu depăşească numărul de locuri pe scaune înscris în certificatul RAR.
 • Orice autovehicul, care este în trafic va fi dotat cu lopată şi sac de nisip.
 • Înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: ISU Suceava – 524426 – Centrul operaţional / Dispecerat Secţia Drumuri Naţionale Suceava – 0230/525012 / Dispecerat Secţia Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc – 0230/ 311243 / Societatea Comercială Drumuri şi Poduri SA – 0230 533453.
 • Să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei).
 • Să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.
 • Să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, pe toate drumurile naţionale şi în timpul zilei.
 • Să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
 • Să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor.
 • În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz.
 • Să nu blocheze căile rutiere, pentru a permite accesul cu uşurinţă a utilajului de deszăpezire.
 • Să aibă suficient combustibil în autovehicul.
 • Autovehiculele defecte, vor fi scoase în afara părţii carosabile şi vor fi semnalizate corespunzător.
 • Orice incident în trafic, să fie anunţat la Apelul de urgenţă – 112.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.