Orașul SUCEAVA

Informează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Moment aniversar la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni

Data publicării
Categoria

Vineri, 1 Noiembrie 2013, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni a sărbătorit cinci ani de existenţă ca instituţie de învăţământ militar, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii locale şi a foştilor comandanţi ai unităţii militare.

În preambulul activităţii aniversare, colonelul Mircea-Liviu Marian, comandantul şcolii a prezentat raportul general privind starea şi calitatea învăţământului în anul şcolar 2012-2013. A urmat slujba religioasă oficiată de preotul Simion Cătălin în biserica şcolii. Locotenent-colonelul dr. Ilie Nuţu a evocat momentele marcante ale istoriei instituţiei noastre de la înfiinţarea sa.

Au rememorat cu emoţie momente din activitate, primul comandant al unităţii fălticenene (1968-1971) – colonel (rz) Ion Pavel şi primul comandant al şcolii în 2008 – colonel (rz) Constantin Străjer.

Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru personalităţi reprezentative ale judeţului: Florin Sinescu – prefectul judeţului Suceava, Ilie Niţă – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr – inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, Cătălin-Gheorghe Coman – primarul municipiului Fălticeni, maior Marian-Mihai Lungu – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, care au recunoscut importanţa existenţei şcolii militare de subofiţeri de jandarmi în municipiu şi judeţ.

Din partea Ministerului Afacerilor Interne a participat comisarul şef Cătălin Radu din cadrul Direcţiei Generale Formare Iniţială şi Continuă, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei a fost reprezentat de colonelul dr. Robert Iulian Vîţă, împuternicit adjunct al inspectorului general şi colonelul Laurenţiu Hopu – fost comandant al şcolii în perioada 2009-2013, în prezent şeful Serviciului Formare Profesională şi Documentare.

Invitaţii au vizitat Sala tradiţiilor în care locotenent-colonelul dr. Ilie Nuţu şi plutonierul adjutant şef Nelu Aldea au expus cărţi, manuscrise, fotografii, medalii cu referire la istoria Regimentului 16 Dorobanţi Fălticeni, precum şi ordine şi medalii din istoria României în perioada 1877-1945.

La data de 1 Martie 1877 ia fiinţă Regimentul 16 Dorobanţi care, pe 15 Aprilie 1889, îşi stabileşte garnizoana la Fălticeni, unde se înfiinţează Batalionul 1, iar un al doilea batalion se înfiinţează la Botoşani. În aprilie 1891, Regimentul devine unitate de sine stătătoare cu reşedinţa definitivă la Fălticeni sub numele de Regimentul 16 Dorobanţi Suceava. În 1898 se construieşte în Fălticeni actuala cazarmă.

Regimentul participă la luptele pentru cucerirea redutei Griviţa până la căderea ei din 28 Noiembrie 1877. În anul 1913 participă la cel de-al doilea război balcanic, iar în timpul primului război mondial, în campaniile din 1916 şi 1917, până la cucerirea Budapestei în anul 1919.

În al doilea război mondial (1939-1945) Regimentul participă la eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţei, apoi la eliberarea nord-vestului Transilvaniei.

În decembrie 1944 Regimentul 16 se uneşte cu Regimentul 15 Infanterie Piatra-Neamţ până în anul 1960, după care se mută la Piatra-Neamţ.

Începând cu anul 1961 şi până în anul 1968 în actualele clădiri ale unităţii funcţionează diferite instituţii şi depozite ale Întreprinderii de Industrie Locală C Burca.

Prin Ordinul nr. 10052 din 23 ianuarie 1949 al secretariatului pentru trupe al M.I. se înfiinţează Trupele de Securitate, respectiv Unitatea Militară de Securitate de la Fălticeni cu reşedinţa în garnizoana Iaşi, subordonată Comandamentului Trupelor de Securitate.

Între anii 1952 şi 1956 unitatea îşi schimbă reşedinţa în garnizoana Târgu-Ocna, iar în anul 1956, ca urmare a reorganizării trupelor de securitate, unitatea îşi încetează activitatea, drapelul de luptă şi arhiva unităţii fiind predate Comandamentului Trupelor de Securitate.

În luna august 1964, prin decret al Consiliului de Stat, unitatea de la Fălticeni este reînfiinţată în garnizoana Bacău şi funcţionează până în septembrie 1968, pe data de 07.05.1965 primind drapelul de luptă.

La 27 Iunie 1968, prin ordin, unitatea este transferată în garnizoana Fălticeni, având ca zonă de responsabilitate judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ.

Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 unitatea trece în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, iar începând cu 1 Aprilie 1990, ca urmare a constituirii Comandamentului Trupelor de Pază şi Ordine, unitatea revine în subordinea Ministerului de Interne.

Din data de 1 Septembrie 1990 unitatea devine Centrul de Instrucţie Jandarmi cu misiunea principală de a pregăti efective de militari necesare pazei şi apărării obiectivelor de importanţă deosebită; totodată execută pregătirea prin cursuri a cadrelor militare pentru nevoile Comandamentului Naţional al Jandarmeriei.

Începând cu 01.01.2006, în conformitate cu Legea nr. 550/13.12.2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, unitatea se transformă în Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, având ca misiune principală pregătirea şi perfecţionarea cadrelor şi militarilor din Jandarmeria Română.

La 1 Noiembrie 2008, se înfiinţează Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, conform ordinului MIRA nr. I/0619/31.10.2008, cu misiunea de a forma elevii jandarmi, care primesc la absolvire primul grad de subofiţer, cel de sergent major.

În acest an, ulterior vizitelor comisiilor de evaluare din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, şcoala noastră a primit acreditarea prin ordinul MEN nr.3652/29.04.2013

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.