Neuroradiologie la InterCardioDiab Suceava
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Centrul medical și de tratament Intercardiodiab Suceava s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.
Neuroradiologie – radiologie aplicată la neurologie
Neuroradiologia implică generarea imaginilor sistemului nervos central, ale creierului şi măduvei osoase în vederea evaluării afecţiunilor. De asemenea, există boli şi afecţiuni corespunzătoare zonelor adiacente din punct de vedere anatomic, regiunii capului, gâtului şi coloanei vertebrale.
Procedurile utilizate generează imagini cu ajutorul razelor X (radiologie clasică, tomografie computerizată, angiografie, mielografie), ecografiei (sonografie, sonografie Doppler) sau câmpurilor magnetice (imagistică prin rezonanţă magnetică, angiografie prin rezonanţă magnetică).
Imagistică prin rezonanță magnetică RMN / IRM – interpretare
Imagistica prin rezonanta magnetica este un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului omenesc.
În multe din cazuri, IRM ofera informatii care nu pot fi vizualizate prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie compiterizată.
În timpul IRM, regiunea corpului ce trebuie investigata, este plasata intr-un aparat special care reprezinta un magnet urias. Informatiile furnizate de IRM pot fi stocate si salvate intr-un computer. De asemenea pot fi facute poze sau filme daca situatia o cere. In anumite cazuri se poate utiliza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului.
Computer tomograf (CT) – interpretare
Computerul tomograf (CT) este un aparat care serveste la producerea unor imagini, utilizand razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maxima a tratamentului prescris de medicul dumneavoastra.
Cu sprijinul unei aparaturi de înaltă performanță, oferim metode de diagnostic și tratament unice solutionând astfel cazuri pe care medicina tradițională le-ar fi tratat cu bisturiu.
Angioplastie carotidiană
Angioplastia carotidiană este o intervenție pe arterele carotide, necesară atunci când acestea sunt blocate sau îngustate de placa de aterom. Această intervenție este efectuată prin amplasarea unui filtru de protecție antiembolie și montarea unui stent din Nitinol. Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiană poate fi utilizată atunci când metodele chirurgicale tradiționale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.
- angiografia carotidiană efectuată arată îngustări critice (>70%) ale arterei carotide pacientul a suferit un atac cerebral (AVC) sau un atac ischemic tranzitor (AIT – atac cerebral minor)
endarterectomia (intervenție chirurgicală traditională) prezintă riscuri prea ridicate pentru pacient; - stenoza se află într-un loc dificil de ajuns prin edarterectomie.
Nucleoplastie
Hernia de disc este o boală care poate afecta pacienții de orice vârstă. Aceasta apare în urma unor traumatisme, accidentarilor sau nu se găsește o anumită cauză, numindu-se astfel hernie de disc idiopatică. În hernia de disc, o ruptură la nivelul inelului fibros al discului intervertebral permite glisarea porțiunii centrale (așa numitul nucleu pulpos) cauzând durere severă și constantă.
Până de curând tratamentul consta în medicație antidurere, terapie fizică iar pentru cazurile mai severe se efectuau intervenții chirurgicale care necesitau perioade lungi de recuperare. Boala în sine și tratamentul administrat afectau calitatea vieții de zi cu zi.
Nucleoplastia este o procedură minim invazivă pentru tratamentul herniilor de disc moderate. Pe cale percutană, o parte din discul intervertebral este dizolvată reducându-se astfel dimensiunile herniei și compresia asupra nervilor.
Nucleoplastia reprezintă o alternativă a operației clasice deschise.
Indicațiile acestei tehnici sunt:
- lombalgiile mecanice;
- dureri lombare și mai puțin dureri radiculare (care resimțite pe traseul unui nerv la nivelul;
- eșecul tratamenului medical;
- hernie discală cu o dimensiune mai mică de o treime din diametrul canalului rahidian;
- degenerescenta discală evidențiată la examenul de imagistică prin rezonanță magnetică ;
- înălțime conservată a discului intervertebral.
Aceasta tehnică nu se folosește în caz de stenoză de canal, instabilitate, infecție și pe durata sarcinii.
Vertebroplastie
Vertebroplastia este un tratament al durerii determinată de fracturile vertebrale de compresie, care nu raspunde la tratamentul conservator (medicamentos), ca și durearea care nu raspunde la doze mari, greu de tolerat de analgezice (inclusiv narcotice). Fractura de compresie se produce atunci când presiunea de la nivelul vertebrei produce prăbușirea acesteia; apare cel mai frecvent secundar osteoporozei. Se asociază cu durere intensă și modificări ale coloanei vertebrale, care pot duce la grave probleme de sănătate.
Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată de un medic intervenționist, sub ghidaj radiologic, care are ca și rezultat stabilizarea vertebrei afectate, prin injectarea unui material (ciment) la acel nivel. Prin întărire, acest ciment va stabiliza și va susține coloana vertebrală. Ca urmare, durerea se reduce și, în plus, poate fi prevenit agravarea leziunii vertebrale și deci, a consecinețelor acesteia (așa cum am precizat mai sus). Este o procedură care duce la ameliorarea importantă a durerii la numai câteva ore postprocedural, cu rezultate bune pe termen lung, cu o rată mică de complicații și care permite activitatea normală după o perioadă scurtă de recuperare.
Dacă vertebra nu este susținută, vindecarea se poate face defectuos și tratamentul adecvat nu mai poate fi efectuat. De aceea este important ca în cazul unei dureri persistente de spate (peste trei luni), dar și în cazul durerilor care necesită constant medicație, să se ceară parerea unui medic specialist.
Embolizare fibrom uterin
Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Mărimea și numărul fibroamelor variază semnificativ: în majoritatea cazurilor există 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni intre 10 – 200 mm și numeroși alți noduli cu dimensiuni de câțiva milimetri nedetectabili imagistic.
Embolizarea uterină este o metodă nouă, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimenteaza fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbția acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale și simptomatologia dispare.
Embolizarea uterină se practică în lume din anul 2000.
Simptomele pacientelor cu fibrom uterin variază semnificativ în funcție de mărimea, numărul și localizarea fibroamelor:
- durere pelvină la ciclu sau la frig;
- creșterea în volum a abdomenului;
- durere de spate;
- durere la contactul sexual;
- urinat frecvent datorită compresiei vezicii urinare;
- constipație și balonare;
- infertilitate sau avort spontan;;
- sângerare abundentă la ciclu, uneori cu cheaguri;
- ciclu prelungit, sângerări în afara ciclului, anemie.
InterCardioDiab Suceava vă oferă următoarele servicii:
- consultații specialitate;
- interpretare RMN/CT;
- recomandări terapeutice.
Promo