Orașul SUCEAVA

Muncește!

Implică-te! Suceava în imagini

ORL la InterCardioDiab

Data publicării
Categoria

Centrul medical și de tratament Intercardiodiab s-a născut din convingerea că oamenii merită toată îngrijirea și atenția.

Otorinolaringologia este denumirea medicală pentru urechi, nas și gât sau prescurtat medical: ORL. În cadrul consultului de specialitate, medicul examinează urechile, nasul și gâtul pacientului. Acestea au o porțiune externă și una internă, consultul implică observarea ambelor zone chiar dacă cele interne sunt zone ascunse cum ar fi : conductul auditiv, timpanul, cornetele nazale, rinofaringele sau laringele cu corzile vocale.

InterCardioDiab vă oferă următoarele servicii:

  • consultații de specialitate;
  • recomandări terapeutice.

AFECȚIUNI ALE URECHII

Cele mai frecvente prezentări la cabinet datorate afectării urechii sunt otitele și tulburările de auz.

OTITA –  inflamații ale diferitelor părți ale urechii, pot fi externe, atunci când afectează conductul auditiv extern, sau medii, atunci când afectează urechea medie.

Otita externă – te doare urechea, ai o secreție purulentă și senzația de mâncărime? Conductul e roșu și inflamat? Sau te-ai zgâriat încercând să îți cureți urechea, diagnosticul e sigur: ai otită externă!

Otita medie acută – este o infecție bacteriană a urechii medii, favorizată, de obicei, de o viroză respiratorie. Ea apare mai frecvent la copii. Adulții care au mai suferit de otite medii capată o sensibilitate și pot repeta boala. Otitele medii acute netratate la timp pot duce la pierderea auzului.

CERUMENUL  – sau ceara este secreția protectoare a glandelor ceruminoase din tegumentul conductului auditiv extern care poate produce dopurile de cerumen, o altă cauză a prezentării frecvente la medic.  

Dopul de ceară se produce prin metode necorespunzătoare de a curăța urechea sau în condițiile creșterii secreției, prin inflamații. El se îndepartează numai în cabinetul medical, prin irigații cu apă la temperatura corpului, jetul fiind direcționat prin conduct către peretele adiacent dopului, cu presiune suficient de mică pentru a nu leza membrana timpanică. Irigațiile pot fi făcute numai în condițiile în care membrana timpanică nu este perforată, iar după irigație conductul auditiv trebuie uscat perfect, pentru a nu favoriza apariția unei otite externe.

TULBURĂRILE AUZULUI

Există mai multe tipuri de surditate.

Surditatea de transmisie are drept cauză un obstacol în calea transmiterii sunetului, datorată, dopului de ceară sau disfuncției temporare a trompei lui Eustachio, asociată cu infecția căilor aeriene superioare. Ea se poate corecta prin terapie medicamentoasă sau chirurgicală, uneori prin asocierea acestora.

Surditatea de recepție senzorială are drept cauză distrugerea celulelor responsabile de recepționarea sunetului – apare după  expunerea prelungită la sunete cu intensitate și frecvență mare, în ototoxicitate sau în îmbătrânire.  Această surditate nu poate fi tratată medicamentos sau chirurgical, dar poate fi prevenită sau oprită în evoluție.

Surditatea de recepție nervoasă este asociată lezării nervului acustic, este dificil de diagnosticat, apare în boli cerebro-vasculare, scleroză multiplă, tumori. Pacienții cu surditate ce nu poate fi corectată prin terapie medicamentoasă pot beneficia de metode de amplificare auditivă. Se aleg aparate adaptate tipului de hipoacuzie, amplificatoarele auditive fiind miniaturizate până la dimensiuni la care pot fi introduse în întregime în conductul auditiv.

AFECȚIUNI RINO-SINUSALE

Rinitele

Rinitele sunt doar o parte a unui tablou clinic mai vast – o infecție virală sau bacteriană, o alergie. Rinitele virale au secreția apoasă, sunt insoțite de obstrucție nazală, cefalee, strănut, senzație de iritație în gât, stare generală de rău.

Rinitelor bacteriene

Secreția mucopurulentă este caracteristică, ce pot complica o infecție virală. În lipsa tratamentului, boala se poate complica cu sinuzita acută. Infecțiile repetate de căi aeriene superioare la copil pot duce la inflamarea ganglionilor limfatici și a amigdalelor, cu posibilitatea apariției polipilor nazali.

Rinita alergică

Are o secreție apoasă, declansată de contactul cu alergenii specifici și este sezonieră. Este însoțită de simptome oculare (lacrimare, eritem, prurit). Alergenii sunt diverși, de la polen, praf de casă, la păr de animale, medicamente, alimente.

Sinuzita acută

Sinusurile sunt cavități pneumatice, căptușite cu mucoasă nazală, aflate la nivelul oaselor feței. Sinuzita survine,  ca urmare a unei rinite, mucoasa ce captușește sinusurile se inflamează și în sinus se acumulează secreții purulente ce nu pot fi drenate.

Infecțiile dentare netratate pot duce și ele la apariția unei sinuzite maxilare.

AFECȚIUNILE FARINGELUI ȘI LARINGELUI

Faringitele, rinofaringitele, amigdalitele sunt afecțiuni frecvente,la  unul din zece bolnavi. Faringita streptococică netratată se poate complica cu reumatism articular acut afecțiuni grave ce pot afecta întreaga existență ulterioară a pacientului. Durerea în gât, amigdalele inflamate și roșii, febra peste 38 °C, inflamarea ganglionilor laterocervicali, absența tusei caracterizează această afecțiune.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.