Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

Paşi pentru cunoaşterea istoriei şi culturii Bucovinei

Data publicării
Categoria

Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera Suceava, în parteneriat cu Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională M. Ivasiuc Cernăuţi, Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, a demarat începând cu data de 7 Mai 2011 implementarea proiectului Bibliotecile – Porţi Deschise spre cunoaştere.

Prin acest proiect sunt urmărite obiective ce se referă la întărirea cooperării româno-ucrainene, în vederea dezvoltării celor două ţinuturi de graniţă, judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi, în domeniul cultural şi educaţional, respectiv intensificarea cooperării între instituţiile publice, societăţi culturale, scriitori, bibliotecari, pentru o mai bună cunoaştere a moştenirii culturale şi spirituale din această zonă transfrontalieră.

În acest scop, instituţiile partenere vor derula în perioada următoare o serie de activităţi puse sub genericul Paşi pentru cunoaşterea istoriei şi culturii Bucovinei, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moştenirii socio-culturale comune, legată de istoria şi mediul local, al celor două zone de graniţă.

Realizarea acestor activităţi din cadrul proiectului va permite ca moştenirea culturală comună să fie cunoscută şi pusă în valoare, iar prin serviciile pe care bibliotecile publice le furnizează să ducă la apropierea comunităţilor din zonele limitrofe graniţei, la ştergerea barierelor culturale, etnice, lingvistice precum şi la formarea conştiinţei că valorile comune stimulează identitatea apartenenţei la un spaţiu cultural mai larg, anume cel european.

Datorită faptului că în comuna Bălcăuţi, judeţul Suceava, comunitatea ucrainenilor este numeroasă, încă din 1998 în faţa Căminului Cultural din Negostina a fost amplasată statuia marelui poet Taras Şevcenko, făclia vie a neamului ucrainean. De asemenea, având în vedere faptul că marea scriitoare ucraineană Olga Kobyleanska, reprezentantă a curentului literar modernist, s-a nascut la Gura Humorului la 27 Noiembrie 1863, în anul 2003, odată cu aniversarea a 140 de ani de la naşterea sa, în oraşul natal avea să-i fie instalat un bust, realizat în Ucraina şi având înscris pe soclul său semnătura scriitoarei.

Paşi pentru cunoaşterea istoriei şi culturii Bucovinei

Astfel, pentru a se ajunge la o cunoaştere şi promovare mai bună în cadrul bibliotecilor publice a valorilor culturale şi istorice comune celor două zone, pe 22 Martie 2012, la Sala de Artă Elena Greculesi a Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava, va fi organizată sesiunea de omagiere Taras Şevcenko – Olga Kobyleanska. Aceasta sesiune va fi completata de o parte practică, derulată pe 22-23 Martie 2012, prin deplasarea grupului de bibliotecari cernăuţeni la bustul lui Taras Şevcenko de la Negostina şi la bustul de la Gura Humorului al scriitoarei Olga Kobyleanska. Mai mult, avand în vedere faptul că Bucovina are o încărcătură istorică şi creştină deosebită prin mănăstirile existente în acest spaţiu, prin această activitate va fi pusă în valoare şi moştenirea culturală românească, prin vizitarea mănăstirilor Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna, şi, bineinţeles, a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a Casei Memoriale Ciprian Porumbescu.

De cealaltă parte, avându-se în vedere faptul că legăturile marelui poet Mihai Eminescu cu Cernăuţi-ul au început de timpuriu, din fragedă copilărie ajungând să urmeze cursurile şcolii primare din Cernăuţi, pe 29 martie va fi organizată la sediul Bibliotecii Ştiintifice Universale Regionale M. Ivasiuc o sesiune de informare pe tema valorilor culturale şi istorice comune, intitulată Eminescu la Cernăuţi. Şi această parte teoretică va fi completată de activităţi practice, prin vizitarea (de aceasta dată de către bibliotecarii suceveni), pe 29-30 Martie 2012, a instituţiilor culturale şi a şcolii unde a învăţat Eminescu, a casei unde acesta a locuit şi a scris primele poezii, a muzeului şi a Universităţii din Cernăuţi, a Mănăstirii Fântâna Albă, a Cetăţii Hotin şi a oraşului Herţa.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.