Probleme de protecția mediului ale zonelor urbane
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Astăzi, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, a avut loc masa rotundă cu tema Probleme de protecţia mediului ale zonelor urbane.
Acţiunea a fost dedicată marcării Zilei Internaţionale a Zonelor Urbane şi s-a organizat de către APM Suceava în parteneriat cu GEC Bucovina. La această acţiune au fost prezenţi invitaţi de la Instituţia Prefectului judeţului Suceava, Primaria mun. Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu, GEC Bucovina, Ecoscoala cu clasele I-VIII Nr. 11 Miron Costin Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Eco-Şcoala Ion Creangă Suceava, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.
Dezbaterea a fost moderată de directorul executiv al APM Suceava, dl. ing. Iluţă COCRIŞ, care a precizat ca semnificaţia Zilei Internaţionale a Zonelor Urbane este legată de problema urbanizării şi efectele ei asupra evoluţiei durabile a societăţii.
Cu acest prilej s-au dezbătut probleme privind:
- spaţiile verzi;
- poluarea aerului;
- zgomotul;
- gestiunea deşeurilor;
- transportul şi infrastructura de transport, în special spaţiile de parcare.
Dezbaterea a pornit de la rezultatele proiectului ECO-TRANSPARENŢA – Proiect pilot pentru ecologizarea deciziilor administrative cu impact asupra peisajului citadin sucevean derulat de Asociaţia Grupului Ecologic de Colaborare GEC Bucovina, în parteneriat cu APM Suceava, GNM Suceava şi Primăria Municipiului Suceava, proiect implementat în acest an.
Au luat cuvântul, pe parcursul dezbaterii, reprezentanţi ai Primăriei mun. Suceava, reprezentanţi ai GNM Suceava, APM Suceava precum şi cadre didactice de la şcolile participante.
În urma acestei întalniri s-a concluzionat ca este necesar să se elimine unele practici care aduc prejudicii mediului chiar dacă acest lucru necesită intervenţia autorităţilor prin aplicarea de sancţiuni. De asemenea, s-a mai concluzionat, că sfera educaţiei ecologice trebuie lărgită şi la populaţia adultă, în aceeaşi măsură cu cea dedicată tânerei generaţie, iar în acest domeniu ONG-urile au un rol important. Toţi cetăţenii trebuie să contribuie la îmbunătăţirea calităţii mediului prin protejarea acestuia şi prin sprijinirea autorităţilor care au atribuţii în acest domeniu.
Promo