Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Realitate sau propagandă?

Data publicării
Autor
Daniel PROROCIUC

În conferința de presă săptămânală ținută la primăria Suceava, edilul orașului a ținut în mod expres să prezinte presei și opiniei publice un barometru al opiniei publice realizat în luna decembrie 2010. În acest context domnia sa a precizat că primele zece probleme care preocupă pe suceveni sunt următoarele:

 • 47,4% – locurile de muncă
 • 14,2% – drumurile
 • 8,3% – câinii comunitari
 • 4,2% – parcările
 • 3,8% – costurile la încălzire
 • 3,5% – curățenia
 • 2,8% – corupția
 • 1,9% – ordinea și siguranța
 • 1,5% – traficul rutier
 • 1,1% – trotuare

Primarul a declarat că o problemă care aparent nu este a primăriei, primăria nu are în fișa postului să creeze locuri de muncă … [primăria] are obligația să creeze un mediu prietenos de afaceri, în plus dl. Lungu a precizat că intenționează să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea industriale în zona CET, în fapt o parte din fosta zonă industrială a Sucevei devenită între timp una comercială și cu mari interese imobiliare. De precizat, că această idee a unui parc industrial este cea pe care și-a fundamentat campania Ovidiu Donțu, fost contra candidat la primăria Sucevei a actualului primar, iar la vremea respectivă Ion Lungu nega cu vehemență că aceasta ar fi o idee viabilă și că este un proiect pur imaginar. Se pare că și acum, ca în multe alte cazuri s-a înșelat, dar mai grav este că a indus în eroare și electoratul.

Cred că este de prisos de precizat că primarii care s-au perindat pe la primăria Suceava în ultimii ani parcă și-au făcut țeluri comune din a privatiza sau externaliza tot ce înseamnă servicii comunitare, deci implicit sute de disponibilizări, ultima privatizare intens mediatiză fiind, ghiciți ce, exact a SC Termica SA, vedeta CET-ului, situata exact în zona în care acum se doresc a se face investiții majore.

Pentru cea de-a doua problemă a sucevenilor, situația străzilor, Ion Lungu a declarat că așa cum se știe, în acest an avem cel mai mare buget de când sunt primar, în jur de 600 de miliarde, ceea ce este o veste bună pentru suceveni, deși era de așteptat ca în an preelectoral problema străzilor să fie remedită. Deși nu a făcut precizări la modul de sondare a opiniei publice din Suceava, a intrumentului folosit, eșantionului și segmentarea acestuia, gradului de eroare/reprezentativității și a altor elemente specifice unui studiu statistic profesionist, sunt convins că acesta a fost efectuat prin întrebări închise (cu variabile date) și nu a fost efectuat printre șoferi, mai exact aproape aproape 20% din populația orașului, pentru că dacă ar fi fost așa, ar fi fost aprope imposibil să regăsim că 85,8% din soferii suceveni sunt mulțumiți de starea drumurilor.

Totuși, sper ca de data aceasta problema drumurilor să fie remediată într-un mod profesionist și de durată, nu cu pavele și alte materiale de umplutură.

Legat de situația câinilor comuniatri, edilul orașului a declarat că este adeptul eutanasierei acestora, dat fiind că anul trecut au sterilizat peste 400 de câini, iar faptul că ei vin înapoi pe stradă nu va rezolva problema acestora. De asemeni, domnia sa a declarat că pe strada unde locuiește sunt haite întregi de câini și că este o realitate pe care o cunoaște, dar că momentan nu poate face mare lucru. Despre problema câinilor comunitare nu cred că se merită a face comentarii, mai ales că este una ce datează de zeci de ani, iar însăși recunoastrea neputinței celor care ar trebui să rezolve astfel de probleme este dovada faptului că câinii latră, caravana trece, altfel spus toți se plâng, nimic nu se întâmplă.

Ca o ultimă și, din punctul meu de vedere, cea mai importantă precizare este faptul că acest barometru prezintă în top zece probleme pe care sucevenii le-ar considera a fi cele mai grave, exact în cele de pe ultimele locuri s-au făcut investiții de mare anvergură în anii trecuții, semn că aceștia sunt exterem de mulțumiți de aceste investiții:

 • trotuare, unde avem deja arhicuoscutele contracte cu firma Symetrica care în 2004 avea o cifră de afaceri de 1.1 milioane lei și doar 16 angajați, dar în anul 2010, în urma unor relații foarte profitabile cu primăria din Suceava și nu numai, a reușit să ajungă la o cifră de afaceri de 25 de ori mai mare, aproximativ 8 milioane de euro și la un număr de 228 de anagajați (sursa datelelor mfinante.ro);
 • traficul rutier, pentru care s-au făcut diverse studii de fluidizare și monitorizare la sume considerabile, dar care nu s-au aplicat niciodată.
  ordinea și siguranța, unde chiar în acest an s-a organizat o licitație pentru montarea a 105 camere de luat vederi, licitație în valoare de aproximativ 500.000 euro, iar despre costul astronomic per cameră și probabilatea eficienței acestora am vorbit la vremea respectivă;
 • curățenia, unde de la an la an sumele sunt tot mai mari, semn că firma colegului de partid (Rosal SA) care efectuaează atât activități ce curățenie, cât și de dezăpezire în municipiul Suceava, își face bine treaba și merită premiată;
 • costurile la încălzire, care în fapt a fost principala motivare a privatizării Termica, dar aparent sucevenii nu sunt deranjați de volumul acestor costuri.

Mie unul mi se pare aproape incredibil cum 98.5% din sucevenii chetionați sunt mulțumiți de traficul rutier din Suceava, despre care presa a relatat în nenumărate rânduri că este infernal, mai ales în orele de vârf; cum 96.5% din suceveni sunt mulțumiți de curățenia orașului, în contextul molozul și noroiul de pe marginea drumurilor a devenit parte integrată din peisajul gri al municipiului Suceava; cum 95.8% sunt mulțumiți de locurile de parcare, dar uită că majoritatea sunt parcate pe trotuare, pe prima bandă de circulație sau spații verzi; cum 97,8% dintre cei chestionați nu consideră corupția o problemă, semn că șpaga a devenit tradiție și parte banală a vieții de zi cu zi a fiecărui sucevean.

După cum spuneam, este aproape incredibil!

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (3)

 1. Camil

  E o porcărie ordinară acest sondaj scos din burtă de colhoznicul de la Prelipca. E încă o mostră de tupeu portocaliu care ne demonstrează clar cât de proşti ne cred pe noi şi de ce îşi permit să facă aproape orice. Colhoznicul se screme să facă el zonă metropolitană ca să sugă şi mai mult. Nu-i ajunge un municipiu de 108 mii de locuitori. De asta a venit cu sondajul. Pe de altă parte trebuie să fii complet nesănătos la cap să spui că doar 14,2 procente sunt nemulţumiţii de drumuri. E ridicol şi ruşinos!

  Răspunde

 2. Dinu ZARĂ

  Sondajul e o trompetă. Dacă nu-s scoase din burtă atunci cifrele îs rezultatul a 8 – 12 interviuri pe stradă, în faţa caselor consilierilor locali PDL

  Răspunde

 3. Camil

  Oare de ce imensul caracter Sandrinio Neagu nu acceptă pe blogul său comentariile în care i se cere să-şi dea cu părerea despre cum furajează Flutur şi Lungu cu bani de la buget fiţuica Monitorul de Suceava cu câteva sute de mii de euro anual?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.