Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

Violența naște violență

Data publicării
Categoria

Societatea noastră merită să se bucure de mai multă siguranţă şi de aceea este necesară conjugarea eforturilor tuturor cetăţenilor şi ale autorităţilor publice pentru realizarea controlului social asupra fenomenului criminalităţii. Prin control social înţelegem ansamblul de mijloace puse în aplicare de către membrii unei comunităţi, cu scopul de a stopa creşterea sau de a reduce numărul şi gravitatea delictelor. Noţiunea înglobează măsuri preventive şi de combatere activă, acţiuni private şi publice, mijloace de convingere şi descurajare, măsuri de autoprotecţie şi de autoapărare.

Datele statistice evidenţiază faptul că, în primele șase luni ale anului 2013, pe raza judeţului s-au sesizat un număr de 4280 infracţiuni judiciare (-478, reprezentând o scădere de 10,05 % faţă de perioada corespondentă din 2012, când au fost sesizate 4758).

Din totalul infracţiunilor judiciare sesizate un număr de 2.270 sunt infracţiuni contra persoanei (-708, reprezentând o scădere de 23,77 % faţă de perioada corespondentă din 2012 când au fost sesizate 2978).

Infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii scad cu 23,58 %, de la 2053 la 1.569.

Analiza evoluţiei criminalităţii grave cu violenţă (omor, tentativă de omor, LCM, pruncucidere, violul şi tâlhăria urmată de moartea victimei), evidenţiază faptul că aceşti indicatori statistici au o evoluţie descendentă. Nu s-au înregistrat pruncucideri, tâlhării urmate de moartea victimei ori violuri urmate de moartea victimei.

Referindu-ne la alte segmente ale criminalităţii cu violenţă, se constată o creştere cu 8 a infracţiunilor de vătămare corporală comise cu intenţie, de la 74 la 82, şi o creştere de 7 a vătămărilor grave de la 12 la 19. Volumul infracţiunilor de loviri şi alte violenţe scade de la 1426 la 1106, cu un procent de -22,44%.

Infracţiunile la viaţa sexuală cresc de la 69 (2012) la 79 (2013), respectiv cu zece fapte (+14,49%).Violurile cresc de la 40 (2012) la 55, respectiv cu 15 fapte, reprezentând un procent de +37,50%. Cresc de la 11 la 12 numărul infracţiunilor a căror victime sunt minori cu vârste de sub 15 ani, şi scad cele ale căror victime au vârsta de peste 60 de ani, de la două la una. Referindu-ne la alte genuri constatăm că infracţiunile de act sexual cu un minor scad de la 21 la 20 (-1), fără a fi înregistrată nici o infracţiune de incest. De asemenea numărul infracţiunilor de corupţie sexuală, scad cu două infracţiuni de la cinci la trei cu un procent de -40 %, nefiind înregistrată nici o infracţiune de perversiune sexuală. În această perioadă s-a înregistrat şi patru infracţiuni de prostituţie.

Evaluarea acestor infracţiuni de violenţă din punct de vedere al circumstanţelor în care au fost comise a scos în evidenţă anumite cauze care au generat sau au favorizat săvârşirea infracţiunilor:

  • marea lor majoritate au fost comise pe fondul consumului exagerat de alcool, frecvent sau întâmplător, atât de către autori cât şi de către victime;
  • cea mai mare parte a infracţiunilor cu violenţă au fost comise ca urmare a unor acţiuni spontane sau a unor stări conflictuale preexistente, ceea ce a condus la imposibilitatea prevenirii acestora;
  • existenţa unor carenţe în educaţie, a unor medii de subcultură şi de viaţă necorespunzătoare.

Având în vedere evoluţia situaţiei operative dar şi necesitatea prevenirii faptelor cu violenţă IPJ Suceava a demarat campania Violenţa naşte violenţă ce se va desfăşura în mediul urban şi rural până în luna decembrie a acestui an.

În cadrul campaniei vor fi identificate toate stările conflictuale existente la nivelul comunităţilor,urmând ca echipe mixte de poliţişti şi mediatori autorizaţi din cadrul Centrului de Mediere Bucovina Suceava să desfăşoare activităţi specifice de detensionare şi dezamorsare a acestor situaţii conflictuale. De asemenea, se va proceda la desfăşurarea unor activităţi de informare a administratorilor de baruri cu privire la vânzarea de alcool către persoanele care se află în stare de ebrietate, ştiut fiind că alcoolul este un factor favorizant al comportamentului violent.

Campania a fost lansată oficial ieri în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, fiind desfăşurate activităţi de informare pe raza municipiului Suceava, în oraşul Cajvana dar şi în zona barurilor şi locaţiilor de alimentaţie publică din comunele Ipoteşti, Bosanci şi Preuteşti, fiind distribuite o mie de pliante cu mesajul O palmă poate curma o viaţă! şi fiind lipite 50 de afişe cu mesaje informative.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.