Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Ziua Europeană 112

Data publicării
Categoria

În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte ziua numărului unic european de urgenţă 112, ce reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, poliţie, jandarmerie, pompieri) în orice ţară a Uniunii Europene.

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite constituie o direcţie de acţiune importantă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava. Astfel, în anul 2012, jandarmii suceveni au participat, independent sau în cooperare cu alte structuri, la un număr de 1913 misiuni în urma apelurilor 112, ceea ce reprezintă o creştere de 16% faţă de anul 2011, când s-au înregistrat un număr de 1.643 de misiuni de acest gen.

În anul 2012, solicitările pentru intervenţia jandarmilor suceveni au constat în principal în:

  • intervenţii în cazuri de tulburare a ordinii şi liniştii publice – 1521
  • furturi şi alte infracţiuni – 187
  • apeluri ale persoanelor aflate în dificultate în zona montană, accidentări pe pârtiile de schi… – 85
  • accidente rutiere, incendii, descoperiri elemente de muniţie neexplodată, inundaţii, înzăpeziri… – 88
  • alte situaţii – 32

Totodată, activităţile de informare şi de prevenire a faptelor antisociale desfăşurate de jandarmi în unităţile de învăţământ au urmărit şi creşterea gradului de informare a elevilor cu privire la necesitatea existenţei Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi la situaţiile în care trebuie utilizat. În cadrul acestor acţiuni, s-au evidenţiat importanţa apelării numărului unic 112 pentru intervenţia imediată a instituţiilor abilitate, precum şi utilizarea cu responsabilitate a acestui număr.

Necesitatea unei reacţii rapide la aceste solicitări a constituit şi unul din obiectivele care stau la baza pregătirii şi formării profesionale a jandarmilor, atât a celor din unităţile operative cât şi a celor din instituţiile militare de învăţământ. La nivelul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, elevii sunt instruiţi cu privire la modul de acţiune în urma solicitărilor la numărul 112, în vederea însuşirii şi formării deprinderilor necesare executării misiunilor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.