Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon este o campanie care se desfăşoară la nivel mondial, cu scopul de a conştientiza şi promova anual, conservarea stratului de ozon.
Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu – UNEP prin rezoluţia 49/114 din 1995 a declarat data de 16 septembrie ca Zi Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, dată care corespunde cu 16 septembrie 1987, când s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizeză stratul de ozon (ODS).
Protocolul de la Montreal este un acord internaţional care a stabilit o eşalonare a reducerii şi eventual a eliminării ODS din folosinţa generală. Circa 175 de state plus Comunitatea Europeană sunt membre semnatare ale Protocolului de la Montreal privind substanţele care distrug stratul de ozon, intrat în vigoare la data de 1 Ianuarie 1989.
Romania a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-şi obligaţia de a se conforma prevederilor acestuia.
Cele mai importante acte normative care reglementează protecţia mediului înconjurător şi a stratului de ozon sunt: Legea nr. 265/2006 privind Protecţia Mediului, Legea nr. 84/1993 cu referire la protecţia stratul de ozon şi H.G. 58/2004 cuprinzând Programul Naţional de eliminare treptată a substanţelor care distrug stratul de ozon.
Stratul de ozon este localizat la o distanţă de 18-25 kilometri de suprafaţa Pământului şi conţine 90% din ozonul atmosferic. Acest strat protejeză viaţa pe Pâmânt, deoarece el absoarbe radiaţiile ultraviolete emise de soare, care sunt deosebit de periculoase pentru organismele vii.
Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la: scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor şi implicit a cantităţii de hrană, ca urmare a necrozării frunzelor la plante, distrugerea vieţii marine, a planctonului (plante şi animale microscopice care trăiesc în suspensie aproape de suprafaţa apei cu care se hrănesc animalele marine şi implicit afectarea hranei omului prin reducerea cantităţii de peşte comestibil), degradarea unui număr important de materiale plastice utilizate în construcţie, vopsele, ambalare…
Unele substanţele chimice-clorofluorocarburile (CFC), produse de om care sunt utilizate în calitate de agenţi frigorifici şi aerosoluri, sunt transportate în stratosferă prin circulaţia maselor de aer şi pot avea acţiune distrugătoare asupra stratului de ozon.
În prezent în aer se aruncă mii de tone de CFC. Datorită inerţiei chimice, activităţii scăzute, insolubilităţii în apă, stabilităţii sale CFC dispun de o longevitate mare în atmosferă. Se consideră că durata de viaţă a celor mai răspândite CFC – Freon-11 şi Freon-12 este între 50 şi o sută de ani.
Deasupra Antarcticii, se produc cele mai ritmice şi mai dramatice micşorări ale stratului de ozon. De obicei, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii atinge intensitatea maximă la începutul lunii octombrie. Gaura de ozon de deasupra Antarcticii continuă să se extindă dar se speră la o închidere a ei până în 2030-2070 ajungându-se din nou la nivelul anilor ’80.
De la descoperirea găurii în stratul de ozon şi până în prezent, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească răspunsuri la întrebările ridicate de această problemă globală. În primul rând s-a descoperit că degradarea stratului de ozon este cauzată de intervenţia unor produsele chimice numite cloro-fluor-carburi, folosite ca refrigerenţi şi în spray-urile cu aerosoli. Eliberate în atmosferă, aceste substanţe se descompun, clorul reacţionând cu moleculele de ozon, distrugându-le.
APM Suceava adresează un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialiştilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii să-şi concentreze eforturile şi să colaboreze pentru ca împreună să asigure aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon, în scopul asigurării sănătăţii generaţiilor prezente şi viitoare, promovând astfel tema Zilei Internaţionale pentru Protecţia Stratului de Ozon din acest an: O atmosferă sănătoasă – acesta este viitorul pe care îl dorim!.
Promo