Orașul SUCEAVA

Exprimă-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Ziua Jandarmeriei Române

Data publicării
Categoria

Jandarmeria Română sărbătoreşte astăzi 162 de ani de când a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române. Documentul prevedea faptul că Jandarmeria este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi a unui serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor.

Jandarmii suceveni au organizat la sediul inspectoratului un simpozion cu tema Jandarmeria suceveană – trecut şi prezent, desfăşurat cu participarea d-lui prof. univ. dr. Mihai Iacobescu şi a d-lui prof. univ. dr. Mihai Lazăr, din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava. Invitaţii au prezentat aspecte privind evoluţia istorică a Jandarmeriei şi particularităţi ale contextului intern şi internaţional în care s-au desfăşurat misiunile instituţiei.

Manifestarea a continuat cu adunarea festivă a cadrelor unităţii, activitate în cadrul căreia au fost prezentate mesajele de felicitare primite de la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, inspectorul general al Jandarmeriei Române şi Patriarhul Daniel. Cu această ocazie, au fost conferite distincţii şi adresate mulţumiri cadrelor inspectoratului din partea inspectorului general al Jandarmeriei Române, astfel:

  • distincţia de serviciu pentru modul exemplar în care reprezintă Jandarmeria Română în misiunea NATO Training Mission Afganistan – maiorului Ignia Gabriel, comandantul Detaşamentului de Jandarmi aflat în misiune în Afganistan;
  • distincţia de serviciu pentru modul de îndeplinire a misiunilor încredinţate – un ofiţer şi doi subofiţeri;
  • mulţumiri pentru modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu – doi ofiţeri şi opt subofiţeri.

Totodată, prin decret al preşedintelui României, a fost conferită medalia Bărbăţie şi Credinţă cl. III, cu însemne pentru militari, pentru modul exemplar de îndeplinire a atribuţiilor, astfel:

  • plt. maj. Preda Viorel Nicolae, din cadrul Detaşamentului de Intervenţie al Jandarmeriei Suceava, participant la șapte misiuni internaţionale de menţinere a păcii în provincia Kosovo;
  • plt. adj. Teleagă Ciprian, şeful Grupei de Supraveghere şi Ordine Publică Vicovu de Sus.

În cadrul aceleiaşi manifestări, au fost acordate recompense din partea inspectorului şef al IJJ Suceava (mulţumiri, felicitări, diplome de merit, citări prin ordin de zi), iar prin ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor, doi ofiţeri au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirarării stagiului minim în grad, de la gradul de căpitan la gradul de maior (mr. Dascălu Gheorghiţă şi mr. Cornaci Bogdan).

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul inspectoratului s-au desfăşurat o serie de activităţi specifice. În săptămâna precedentă, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Suceava şi al Asociaţiei Sportul pentru Toţi Suceava, s-a desfăşurat competiţia sportivă Cupa Jandarmeriei, activitate în cadrul căreia jandarmii din cadrul subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah, tir, tenis de masă, minifotbal şi karate.

Vineri, 30 Martie 2012 s-a organizat Ziua Porţilor Deschise şi Cupa Presei la Tir, iar sâmbătă, 31 Martie 2012, împreună cu Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, au fost organizate manifestări prilejuite de Ziua Veteranilor Unităţii, la care au participat veterani jandarmi ai celor două instituţii.

Poze realizate de ArTiStul.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.