Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

Data publicării
Categoria

Jandarmii sărbătoresc au sărbătorit pe 3 Aprilie, 161 de ani de când a fost semnată Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române. Documentul prevedea faptul că Jandarmeria este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor, de subunităţile mobile din structură.

Pentru executarea serviciului extraordinar, s-a luat măsura creării unor subunităţi speciale, formate din militari aleşi dintre cei mai vrednici jandarmi şi care „vor sta la fiecare ţinut pe lângă ispravnici şi vor fi folosiţi pentru prinderea făcătorilor de rele şi alte extraordinare trebuinţe de importanţă”.

Conform noii legi, din efectivul de 1433 de jandarmi ai Regimentului de Jandarmi Moldova, Isprăvniciei Suceava i-au fost repartizaţi un ofiţer, un vacs-maistru, doi subofiţeri călare şi un pedestru, 42 de jandarmi călare (14 carabinieri, un trâmbiţaş şi 27 călare), precum şi 49 de jandarmi pedeştri (dintre care unul toboşar).

Potrivit dispoziţiilor legii din 3 Aprilie 1850, care reprezintă un act de referinţă şi de însemnătate istorică, se pun bazele unei noi forţe de poliţie cu specific militar. Toate celelalte legi care i-au urmat nu au făcut decât să dezvolte, să reformuleze şi să îmbunătăţească aceste principii, rămase valabile în întreaga sa istorie, astfel încât, după 161 de ani, evoluţia Jandarmeriei constituie un drum parcurs pe linia afirmării ca instituţie sigură, credibilă şi echidistantă în folosul cetăţeanului.

Preocupările şi iniţiativele materializate în realizarea la standarde europene a celor două centre de pregătire de la Ochiuri şi Sinaia, evoluţia cu ecou internaţional cert a cursurilor din Şcoala de Aplicaţie a Jandarmeriei Române de la Bucureşti, executarea misiunilor derulate sub egida Uniunii Europene în Kosovo şi Georgia dar, mai ales, primirea ca membru cu drepturi depline în Forţa de Jandarmerie Europeană şi în Asociaţia Forţelor de Poliţie Europene şi Mediteraneene cu statut militar, sunt grăitoare şi receptate ca succese de prestigiu atât de factorii de decizie din ţară, cât şi de partenerii externi. De asemenea, situarea constantă în ultimii ani pe una din primele cinci poziţii în topul încrederii cetăţenilor constituie o recunoaştere a efortului colectiv al întregului personal, pus în slujba comunităţii.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul inspectoratului s-au desfăşurat o serie de activităţi specifice. Vineri, 25 martie, împreună cu Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, am organizat Ziua Veteranilor Unităţii, având printre noi ca invitaţi veteranii de război jandarmi şi cadre în rezervă ale unităţii. De asemenea, în săptămâna în curs am desfăşurat, cu sprijinul Direcţiei pentru Sport a judeţului Suceava, competiţia sportivă Cupa Jandarmeriei, activitate în cadrul căreia jandarmii din cadrul subunităţilor inspectoratului au participat la concursuri de atletism, şah, tir, tenis de masă şi minifotbal.

Vineri, 1 Aprilie 2011, activităţile au debutat cu un Te-deum în memoria eroilor jandarmi căzuţi la datorie şi au continuat cu adunarea festivă a cadrelor unităţii, ocazie cu care au fost acordate o serie de recompense (mulţumiri, felicitări, citare prin ordin de zi). Ulterior, la Poligonul Mihoveni au fost organizate Cupa Presei la Tir şi Ziua Porţilor Deschise, exerciţii demonstrative, prezentarea tehnicii şi armamentului din dotare, o expoziţie numismatică, o expoziţie de grafică, precum şi o expoziţie de machete de mijloace de transport realizate de un cadru al unităţii.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.