Orașul SUCEAVA

Distrează-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava în trimestrul I 2011

Data publicării
Categoria

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a întâmpinat împlinirea celor 161 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române cu rezultate bune şi foarte bune obţinute în îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor ce îi revin, contribuind la diminuarea fenomenului infracţional şi contravenţional şi creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, la apărarea proprietăţii publice şi private pe teritoriul judeţului, constituind în felul acesta un garant al ordinii constituţionale în această parte a ţării.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, prin subunităţile sale, asigură paza, protecţia şi menţinerea ordinii interioare la un număr de 31 de obiective. În primul trimestru al anului în curs, efectivele inspectoratului au asigurat paza şi protecţia a 99 transporturi de valori, a 9 transporturi speciale, precum şi a transporturilor de corespondenţă clasificată.

În conformitate cu Strategia Naţională de Ordine Publică 2010 – 2013, inspectoratul a acţionat pentru realizarea obiectivelor majore pe termen mediu, în domeniul ordinii publice, coroborate cu principalele modalităţi şi resursele avute la dispoziţie pentru menţinerea ordinii publice în sistem integrat, asigurarea şi restabilirea acesteia.

Zilnic, în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat, au acţionat pe raza judeţului Suceava, în medie un număr de 58 de jandarmi în cadrul patrulelor mixte cu poliţia, precum şi 46 de patrule independente, activităţile acestora având un caracter preponderant preventiv. Jandarmeria suceveană a achiesat eforturilor celorlalte structuri cu atribuţii şi competenţe în domeniul ordinii publice, activităţi materializate în executarea unui număr de 278 de acţiuni cu reprezentanţii instituţiilor cu care sunt încheiate protocoale de cooperare / colaborare.

Cele 72 de misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice de către jandarmii suceveni au vizat toată gama de adunări publice, pornind de la manifestări culturale, artistice şi religioase, vizite oficiale, continuând cu manifestările sportive şi de protest. Asigurarea ordinii publice pe timpul desfăşurării adunărilor publice sau altor forme de protest autorizate/spontane, determinate de scăderea nivelului de trai, diminuarea veniturilor sau pierderea locului de muncă, nu a necesitat intervenţia în forţă a luptătorilor jandarmi.

În perioada de referinţă, posturile montane ale inspectoratului au acţionat pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă în localităţile cu potenţial turistic, desfăşurând activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane ori în zona pârtiilor de schi. În mod independent sau în cooperare cu formaţiunile Salvamont, jandarmii montani au desfăşurat 36 de activităţi de salvare – evacuare a persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane. De asemenea, au fost acordate măsurile de prim ajutor unui număr de 42 persoane accidentate în zona pârtiilor de schi din localităţile Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, ulterior acestea fiind transportate la cea mai apropiată unitate medicală sau predate echipajelor SMURD.

În urma acestor activităţi, au fost luate măsuri de sancţionare contravenţională a unui număr de 2078 de personae, fiind aplicate 1876 de amenzi şi 202 avertismente scrise. Totodată, au fost constatate un număr de 102 infracţiuni, au fost prinşi trei urmăriţi naţional şi s-au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 8.090 lei. În camera de corpuri delicte au fost introduse bunuri ridicate în vederea confiscării cu ocazia constatării de contravenţii la Legea nr. 12/1990 şi Legea 61/1991, în special articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, covoare, ţigări, parfumuri, etc., care se comercializau cu nerespectarea prevederilor legale.

În ceea ce priveşte activităţile de prevenire, s-au desfăşurat, în baza unor proiecte de parteneriat, acţiuni de pregătire antiinfracţională a tineretului şcolar aparţinând instituţiilor de învăţământ din localităţile în care funcţionează formaţiuni de jandarmerie, cum ar fi: Împreună pentru siguranţă în parteneriat cu Liceul Particular nr. 1 Suceava; Sportul şi mesajul lui nonviolent în cooperare cu Centrul Şcolar Suceava; Factori de risc în dezvoltarea mea în parteneriat cu Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă Gura Humorului. Astfel au fost desfăşurate un număr de 42 de activităţi preventiv-educative, de cunoaştere şi respectare a legislaţiei, de promovare a valorilor de ordine şi siguranţă a elevilor atât pe timpul cursurilor cât şi în afara acestora şi nu în ultimul rând de prevenire a consumului de tutun, droguri, alcool şi substanţe etnobotanice. De asemenea lucrătorii compartimentului au răspuns tuturor solicitărilor primite din partea conducerii instituţiilor de învăţământ pentru prezentarea unor aspecte de interes privind delicvenţa juvenilă şi abandonul şcolar.

Un aspect notabil l-a constituit participarea unui ofiţer din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii şi a psihologului unităţii la seminarul cu tema Tinerii împotriva violenţei, proiect finanţat din Fondul Social European şi implementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în colaborare cu Organizaţia Salvaţi Copiii şi care are ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii instituţionale a diferitelor structuri cu rol în domeniu şi a competenţelor resurselor umane implicate în educaţia tinerilor.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.