Recomandări privind prevenirea incendiilor de vegetație uscată
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Pe fondul activităţilor de igienizare a terenurilor agricole şi a curăţeniei de primăvară în gospodăriile populaţiei, în judeţul Suceava a crescut alarmant numărul de incendii produse la vegetaţia uscată, mirişti şi litieră, cu posibilitatea dezvoltării la fondul forestier.
În ultimele zece zile ale lunii martie 2011 ISU Suceava a intervenit la peste 70 de incendii provocate de arderi necontrolate de vegetaţie uscată mirişti, litieră şi deşeuri menajere. Au ars circa 200 hectare de vegetaţie uscată şi 9 hectare de litieră. Localităţile unde s-au produs cele mai multe incendii la vegetaţie uscată sunt: Siret (6), Fălticeni (5), Mănăstirea Humorului (4), Gura Humorului, Şcheia şi Rădăşeni (3), Baia, Bălcăuţi, Buneşti, Cacica, Capu Câmpului, Fântânele, Forăşti, Putna şi Vicovu de Sus (2) etc.
Cauza principală a evenimentelor o constituie focul deschis şi nesupravegheat utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajerelor sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.
În unele cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce a favorizează propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante.
Conform legii primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale şi să urmărească obţinerea permisului de lucru cu focul.
Odată cu venirea primăverii va creşte şi afluenţa de persoane către zonele de agrement, mai cu seamă din apropierea pădurilor, precum şi utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei. Din experienţa anilor anteriori, în multe dintre situaţii nu se respectă condiţiile impuse de lege privind utilizarea focului deschis şi obligaţia de stingere a focului după terminarea activităţii.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava revine cu următoarele recomandări adresate cetăţenilor:
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
- asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
- asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Promo