Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Despre un polițist momâie și un infractor protejat de sistem

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Pe scurt, în timp ce făceam poze la un accident rutier, un individ necunoscut mi-a tras o palmă şi un poliţist a stat ca o momâie şi s-a uitat zâmbind la infractor.

Am pus mai jos şi textul pe care l-am scris pentru blog.

Suceava. Strada Universităţii. Vineri, 8 octombrie, seara, pe la ora 21.10. Tocmai făcusem nişte cumpărături prin Kaufland şi mergeam spre casă. Când să ies din parcarea magazinului şi aproape ajung la stradă pe aleea de lângă Zimbru, aud girofaruri în apropiere. Mă uit să văd ce s-a întâmplat şi îmi dau seama că nu de mult timp avusese loc un accident la trecerea de pietoni de la semaforul de la Poliţia Municipiului. O maşină puţin boţită, o sacoşă de cumpărături în mijlocul drumului şi un papuc câţiva metri mai încolo.

Am înţeles că e vorba de o victimă care a fost lovită pe trecerea de pietoni (posibil să fi trecut pe roşu) şi care a ajuns la Spital. O fi fost ceva mai grav, îmi zic. Mă duc la agentul care devia circulaţia de pe strada Universităţii pe aleea de lângă Zimbru şi îl întreb în ce stare era victima. Îmi spune că nu ştie.

Caut aparatul foto pe care îl port aproape întotdeauna la mine şi încerc să iau două cadre, în caz că e nevoie. De cum mă vede cu aparatul în mână, unul dintre poliţiştii care cercetau evenimentul se enervează şi se răsteşte: „Paparazzi, lasă-mă, dă-i drumu’ de aici!”. Nu-l bag în seamă, o fi avut o zi grea. Cum afară e întuneric şi un bec chior abia luminează strada, Nikon-ul meu L22 nu prea face faţă. Caut un unghi mai bun. Poliţistul se răsteşte din nou la mine.

Din senin, un individ pe care nu îl cunosc vine la mine şi îmi spune să nu mai filmez. Nu îl bag în seamă. Individul insistă şi eu îl întreb cu ce drept îmi spune să nu filmez.

Individul se enervează şi îmi spune că mă bate. Eu îmi văd de treabă. Individul mă împinge. Eu îl atenţionez pe poliţist că individul e pus pe harţă. Individul îmi trage o palmă. Îl întreb pe poliţist de ce nu intervine. El spune printre dinţi „Bine ţi-o făcut!”. Îi cer poliţistului să îl legitimeze că vreau să depun plângere. Poliţistul îmi spune că nu e nevoie să îl legitimeze pentru că ştie cum îl cheamă. Îl rog pe poliţist să se legitimeze. Îmi răspunde „Alexandru Duţuc, da’ nu văd de ce te interesează”.

Individul când aude că vreau să depun plângere începe să ţipe la mine, mă ameninţă cu bătaia şi îmi spune că o să mă urmărească prin tot oraşul. Îl întreb pe poliţist de ce nu intervine nici acum şi el se întoarce cu spatele. Îi zic poliţistului că ăsta seamănă mai mult a comportament de miliţian, nu de poliţist. Nu-l interesează.

Trec strada, intru în sediul Poliţiei şi depun plângere. Am ieşit în 10 minute şi unde a fost accidentul nu mai era nimeni. Nici maşina, nici poliţişti, nici individul, nici gură-cască. Îmi dau seama că am uitat să îi fac o poză individului. Nu-i nimic. Aştept concluziile poliţiştilor.

Vă daţi seama în ce oraş am ajuns să trăim? Să îmi spună şi mie cineva de ce pe maşinile Poliţiei scrie Siguranţă şi încredere. Sau mesajul este pentru infractori?

Voi ce spuneţi, mai aveţi încredere în poliţişti, credeţi că vă vor ajuta în caz de nevoie?

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (18)

 1. GEKO

  Penibil… Culmea, in fata sediului lor. Ma rog… nu ma mai complic sa comentez, nu merita.

  Răspunde

 2. mery

  traim in Romania…

  Răspunde

 3. gRaNdeR

  pe la ora 8 jumate mi`a luat mie permisul exact acolo =)))))

  Răspunde

 4. liviu

  Dinule, nu-ti fa griji , ca vei cere daune de la acel individ si iti vei putea cumpara o camera mai performanta …
  P.S daca vei reusi , gandeste-te daca mai ai si altceva peste care au trecut anii .. si vrei sa reinoiesti

  Răspunde

 5. eu

  esti un element dusmanos si irecuperabil. :)))

  Răspunde

 6. radu

  dinule, la secunda 55 daca pui un stop cadru o sa vezi o persoana mai in varsta , sa zicem peste 40 de ani si langa el cineva cu gluga in cap.poate te ajuta, in caz ca n ai avut rabdare sa te uiti cadru cu cadru.

  Răspunde

 7. Z

  ACAB

  Răspunde

 8. All In

  „Traim in romania , Deci e o treaba ciudata „

  Răspunde

 9. alex

  nu e grija unui politist de la rutiera sa fie bodyguard-ul personal al oricui, dar, in cazul unui proces el poate fi chemat ca martor si declaratia s-a are o anumita greutate fata de alte declaratii.

  Răspunde

  • alex

   „declaratia SA are… ” :P

   Răspunde

  • alex

   dupa declaratia sa legat nu cu liniuta, imi cer scuze pentru greseala

   Răspunde

  • dinu

   Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române

   ART. 26
   (1) Poliţia Română are următoarele atribuţii principale:
   1. apără viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea privată şi publică, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi ale comunităţii;
   2. aplică măsuri de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii;

   ART. 31
   (1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
   a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;

   Răspunde

 10. radu

  alex, nu e vorba ca politistul sa fie bodyguard, dar nu crezi ca ceea ce scrie pe masina lui(a militiei,ca politie nu e nici cum), are legatura foarte mare cu acest caz, in care o persoana e agresata chiar langa el?si el….

  Răspunde

 11. D-nul Trandafir

  Un proverb romanesc spune: sa nu te bagi „unde nu-ti fierbe oala”. Articolul de mai sus ar trebui cunsiderat un panflet si tratat ca atare. Domnul „fotograf” prea face pe victima. Eu ma mir ca nu a fost pocnit de politist. Il admir pe domnul Dutuc, de cata rabdare a putut sa dea dovada. Probabil ca nu a vrut sa-si puna mintea cu domnul „fotograf”. Domunule „martir al evenimentului”, nu-i nimeni vinovat ca insistenta d-voastra a dus la corectare din partea individului martor. Poate ar trebui sa va schimbati meseria, inca mai sunt bureti de cules….si ar fi pacat sa nu va descoperiti adevarata vocatie a d-voastra!

  Răspunde

  • da3dalus

   @D-nul Trandafir: Uite , „domnule” Trandafir , tocmai din pricina unor indivizi ca dumneavoastră (care „nu-și bagă nasul „) poți să fii agresat în plină zi pe o stradă aglomerată iar la proces să nu existe martori. Cât despre polițist , lipsa reacției sale îl califică drept nul , inutil pentru sistemul din care face parte.

   P.S. Dacă poliția nu ma protejează pe mine , un cetățean oarecare , atunci de ce să mai fie finanțată din bani publici ?

   Răspunde

  • antimilitieni

   @ Trandafir : vad ca v-ati semnat cu „domnul”.nici pe departe nu meritati titulatura aceasta.in cazul acesta, militianul respectiv avea dreptul sa ceara oprirea filmatului doar in cazul in care se constata obstructionarea unei anchete in desfasuare.ceea ce nu e cazul aici.apoi,o alta obligatie a aceluiasi militian e sa intervina imediat daca e martorul unui eveniment in scopul prevenirii unui „accident”, precum cazul.dar cea mai grava abatere consta in faptul ca, nu numai ca nu a intervenit dupa ce „accidentul” s-a intamplat, ci, a si intors spatele in momentul in care victima ii cere ajutorul.pun pariu ca militianul respectiv nu stie nici macar jumate din obligatiile sale, dar, cu siguranta, stie pe de rost toate drepturile.vi se pare cunoscuta situatia „domnule” Trandafir?dumneavoastra care jumatate a obligatiilor o stiti? DA „domnule” Trandafir! SA TRAITI! SUNTETI UN MILITIAN.si nu faptul ca tineti partea altui militian v-a tradat,ci acelasi limbaj infect pe care tot militianul il invata de la cei mai vechi.nu te mai ascunde dupa „domnii” ca nu te mai crede nimeni si vezi ca ce doresti altora vei primi si tu si acei giboni (militieni sau civili) din a carei sleahta faci parte ;)

   Răspunde

 12. radu

  d-le (3) Trandafir(i), nu exista nicaieri in aceasta lume interzicerea fotografierii sau filmarii unui incident sau a unui eveniment, atata timp cat se petrece pe strada, sa zicem pe domeniul public.da, nu trebuie sa te bagi, atata timp cat este ceva privat, in sensul de loc privat, petrecere sau eveniment private etc etc. mai ales ca de mule ori, politia foloseste imaginile „amator” pentru a identifica anumite persoane.asa ca ceea ce s-a intamplat acolo este inca o dovada de „profesionalism” din partea celor ce ar trebui sa fie „in slujba cetateanului”.ee, pe dracu….da-i o ciorba la Restaurant Radu ca esti de partea lui, poate te iarta cand te opreste.

  Răspunde

 13. Mihaela

  nimic nu este normal…..cu privire la acel accident vi se pare normal ca familia victimei sa nu fie anuntata in conditiile in care victima avea la ea actele,adresele si nr de telefon ale copiilor? au aflat peste 1 sapatamana si ceva ca este internala la Iasi in stare f grava.Va mai mira ca acel tanar de bani gata care a facut accidentul a fugit din tara si ca familia lui nu s-a interesat o secunda de starea victimei!
  RUSINE!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.