Orașul SUCEAVA

Fii tu primul!

Implică-te! Suceava în imagini

Evaluarea activităţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, în anul 2012

Data publicării
Categoria

În data de 16 Ianuarie 2013, la sediul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi, în cadrul unei şedinţe prezidată de către domnul comisar şef de poliţie Babău Mircea – directorul Direcţiei Azil şi Integrare, din partea căreia a mai fost prezent şi domnul comisar de poliţie Pîrvu Eleodor, împuternicit şef al Serviciului integrare, asistenţă, coordonare centre şi relocare, directorul centrului, domnul comisar şef de poliţie Redinciuc Ioan, a prezentat rezultatele obţinute la nivelul Centrului Regional Rădăuţi în anul 2012.

La şedinţă, au participat reprezentanţi ai structurilor locale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum domnul comisar şef de poliţie Ciorteanu Cezar, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava şi domnul comisar şef de poliţie Ţibichi Petrică, şeful Serviciului de combatere a traficului de persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava.

În perioada analizată, la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi au fost procesate 276 cereri de azil. Deasemenea, trei cereri de azil au fost soluţionate în procedura Dublin, prin respingerea accesului la procedura de azil din România, în 9 dosare s-a hotărât încetarea statutului de refugiat, iar într-un caz reanalizat a fost menţinută forma de protecţie acordată anterior. Un număr de 21 de solicitanţi au obţinut o formă de protecţie în etapa administrativă, iar în etapa judecătorescă, acelaşi număr de solicitanţi – 21 au obţinut o formă de protecţie prin decizii definitive şi irevocabile pronunţate de către Tribunalul Suceava. În prezent, pentru persoanele care au dobândit o formă de protecţie, se derulează programe de integrare în societatea românească. De cazare în spaţiile special amenajate în cadrul centrului au beneficiat 278 solicitanţi de azil, iar 222 au beneficiat de ajutoare materiale.

Majoritatea solicitanţilor de azil sunt proveniţi din state asiatice precum Pakistan (19,42%) şi Afganistan (16,18%) şi din statele din Nordul Africii, precum Algeria (16,18%), Maroc (13,16%) şi Tunisia (7,55%).

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi a emis documente specifice, după cum urmează: documente temporare de identitate pentru solicitanţii de azil (298), permise de şedere (49) şi paşapoarte (43), iar valabilitatea documentelor temporare de identitate a fost prelungită în 1714 cazuri. La solicitarea instituţiilor abilitate, au fost efectuate 21 de verificări în SIMS (Sistemul Informatic de Management al Străinilor).

În ceea ce priveşte activitatea personalului medical al centrului în perioada de referinţă, acesta a efectuat 786 consultaţii medicale.

În cadrul şedinţei, s-a subliniat buna cooperare inter-instituţională între toate structurile cu atribuţii pe linia securităţii naţionale şi ordinii publice, iar directorul Direcţiei Azil şi Integrare a apreciat activitatea şi rezultatele obţinute în cursul anului 2012 de către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, precum şi numeroasele proiecte şi iniţiative promovate de către personalul centrului. Totodată, comisarul şef de poliţie Babău Mircea a apreciat că, activitatea de ansamblu a direcţiei în anul 2012 a atins cel mai ridicat nivel până în prezent, în special pe linia primirii şi înregistrării cererilor de azil, pe fondul unui aflux ridicat de migranţi, care au intrat pe teritoriul României din zona de vest, pe raza judeţului Timiş – 1.651 persoane. Faţă de trendul european manifestat în domeniul azilului şi de provocările generate de fluxul mare de solicitanţi de azil proveniţi în special din Africa de Nord, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu, vorbitorul a considerat că răspunsul tuturor autorităţilor române cu competenţe în domeniu a fost unul profesionist, în conformitate cu prevederile legale, nefiind consemnate cazuri de returnare a solicitanţilor în timpul procedurii de azil ori de refuz sau restricţionare a dreptului de a depune cerere de azil din partea personalului instituţiilor cu competenţe în primirea cererilor de azil.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.