Orașul SUCEAVA

Creează!

Implică-te! Suceava în imagini

Proiect de dezvoltare a unui centrul de cercetare IBM în Transilvania

Data publicării
Categoria

La începutul acestei săptămâni, primarul Sorin Apostu a participat la o întâlnire organizată la Guvern, în cadrul căreia a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare instituţională între patru oraşe din Transilvania şi compania americană IBM.

Această colaborare vizează crearea unui centru regional de excelenţă în cercetare „Transilvania”, organism care va activa în domeniul sănătăţii, farmacologiei, nanotehnologiei, a ştiinţelor vieţii şi a conceptului de „smart city” – oraşe cu o componentă digitală puternică.

Proiect de dezvoltare a unui centrul de cercetare IBM în Transilvania

Acest proiect de dezvoltare va fi printre primele din Româna care este gândit strategic în modul în care – aşa cum vă spuneam la întoarcerea de la ultimele întâlniri pe care le-am avut cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene la Bruxelles – vor trebui să fie structurate toate marile proiectele după 2013, pentru a se putea încadra în viziunea Uniunii Europene şi a putea accede la finanţare internaţională. Dacă într-un caz era vorba de fonduri publice nerambursabile europene, iată că şi investitorii globali ne arată deja că aceasta este direcţia în care merg lucrurile, fiind practic, ceea ce IBM va face în Transilvania, a spus primarul Sorin Apostu.

La nivel european şi mondial, marile companii nu sunt interesate de orgoliile unui oraş sau ale unui politicial local, ci lucrurile se văd în ansamblu, unitatea de măsură fiind regiunile.

Prin urmare, nu a fost sau nu este vorba de a fi pierdut un investitor la Cluj-Napoca, pentru că IBM nu caută o investiţie într-un oraş, ci din primele tatonări (care au început în 2008) s-a pus mereu problema unui proiect care să implice principalele oraşe din regiune. Astăzi este sigur faptul că aceste oraşe sunt: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba şi Braşov. Principalul pol care va genera forţă de muncă în acest centru de excelenţă în dezvoltare este, evident, Clujul.

Fizic, centrul acestui proiect va fi pe platforma de la Tg Mureş, practic un parc industrial exclusiv pentru companii din domeniul tehnologiei informaţiei, creat prin proiectul Digital Mureş, unde se vor concentra în timp o serie de companii din domeniul IT, prin parteneriate public-private.
Mai mult, beneficiile acestei investiţii în Transilvania se vor vedea în multe planuri, dincolo de resursele financiare atrase la buget, care sunt numai unul dintre aspectele pozitive ale unei astfel de invesiţii.

Proiect de dezvoltare a unui centrul de cercetare IBM în Transilvania

Concret, se va crea un grup de lucru, în care vor fi reprezentanţii universităţilor din regiunea Transilvaniei, cei ai administraţiei publice locale din cele patru municipii şi cercetători ai IBM Research din mai multe ţări. Grupul de lucru va delimita aria de acţiune a Centrului de excelenţă în cercetare Transilvania, iar ulterior – estimările sunt pentru luna iunie 2011 – se va înfiinţa centrul şi va fi semnat şi un Acord de cercetare între părţi.

Este un răspuns pentru toate minţile strălucite pe care ţara noastră le are şi care, acum, vor avea la dispoziţie un context la nivel mondial de a-şi face meseria. Mai mult, se estimează pe termen mediu şi lung chiar un curent invers de repatriere a unora dintre cercetătorii români.
IBM are în acest moment sub contract peste 3000 de cercetători peste tot în lume, în cele 10 centre pe care le au deja, acesta urmând să fie al 11-lea.

Toate cele patru oraşe implicate au statut de „partener” în proiect.

Din punctul meu de vedere, dar şi al celor de la IBM şi al Guvernului, dincolo de noutatea acestui proiect pentru opinia publică este foarte important faptul că, deja din 2011, am început să vedem lucrurile în ansamblu, să colaborăm dincolo de marginile teritoriale ale municipiilor noastre, să practicăm această nouă modalitate de a proiecta strategic, ceea ce, sunt sigur va fi un atuu imens atât pentru Cluj, cât şi pentru restul municipalităţilor, când Uniunea Europeană va începe derularea fondurilor pentru perioada 2013-2020, a precizat primarul Sorin Apostu

Mai mult, fără îndoială, absolvenţii clujeni ai specializărilor dorite în centrul de cercetare vor fi bazinul de forţă de muncă din care IBM îşi va alege colaboratorii, iar acest lucru se suţine singur, la o simplă analiză a specializărilor pe care le oferă universităţile clujene, precum şi celelalte din Transilvania.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.