Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

Săptămâna Europeană a Tineretului s-a încheiat cu succes

Data publicării
Categoria

Sâmbătă, 14 Mai 2016, s-a încheiat Săptămâna Europeană a Tineretului, ediția a VII-a.

A fost o săptămână plină de evenimente în care organizatorii au reușit să ofere tinerilor și nu numai, posibilitatea de a petrece timpul facând cevapentru ei dar și pentru comunitate. Au participat tineri reprezentanți ai unor ONG-uri din București, Iași, Botoșani, membri ai Consiliului Local al Tinerilor, dar și vecini din Republica Moldova și Ucraina. 

Tema principală a conferinței internaționale, activitate care a dat startul manifestării, a fost Politica Europeană de Tineret 2014-2020. Pe parcursul a două zile, între 9 și 10 mai 2016, invitaţii, specialişti în domeniu au susținut conferinţe, pe teme ce privesc politicile de tineret, dar și posibilitatea da a adapta aceste politici la necesitățile comunității sucevene. Invitații din Republica Moldova au prezentat Strategia de Tineret elaborată de Consiliul Național al Tinerilor din Moldova subliniind faptul că o strategie de acest gen necesitră o muncă îndelungată și complexă. Tinerii din Ucraina au prezentat planul de susținere al tinerilor la nivelul orașului Cernăuți. S-a constatat că în mare parte problemele tinerilor din cele trei zone coincid în multe privințe. A fost o întreagă dezbatere pe marginea sistemului de educație, căutându-se soluții pentru problemele din educație. Un alt sector la care a stat la baza dezbaterilor a fost cultura. S-a identificat o problemă importantă, dezinteresul unor tineri privind participarea la evenimente culturale, acerștia preferând să folosească internetul și diferite rețele de socializare în detrimentul actului cultural. O altă problem importantă este aceia că mulți tineri nu-și dau seama de efectele distrugătoare ale consumului de alcool și tutun.

A urmat apoi Traning-ul cu tema Strategia de Tineret, miercuri, 11 Mai 2016, unde participanții s-au familiarizat cu modul de elaborare a unei strategii de tineret. Trainerii au prezentat pe larg Strategia Europeană de Tineret și Strategia Națională de Tineret.

Pe baza acestor prezentări tinerii au încercat să identifice problemele la nivel local și au încercat sa creioneze o strategie de tineret pentru orașul Suceava. Un aport deosebit l-au avut membrii consiliului local al tinerilor care au impărtășit celorlalți participanți din experiența lor dea lungul celor doi ani de când sunt consilieri. Au fost trei zile „de foc”, în care participanții au dat dovadă de un spirit civic adevarat dorinduși să se implice în rezolvarea problemelor cu care se confruntă tineretul. În desfășurătorul manifestărilor ediției a XII-a a Săptămânii europene a tineretului. Joi, 12 mai, a venit rândul evenimentului devenit tradițional „European Pizza Party”, un work-shop realizat cu aport personal al fiecărui participant. Fiecare dintre cele 6 grupe selectate în prealabil a trebuit să conceapă în cinci minute o pizza după o temă desprinsă din activitățile Săptamânii Tineretului cum ar fi,”Strategie” , ”Tineret”, ”Implicare”, ”Europa”, ”Communitate” ”Viziune”. Înainte de aceasta un specialist în domeniu a spus celor prezenți povestea și compoziția fiecărui sortiment de pizza făcut în restaurant. Au ieșit adevarate ”opere” care au beneficiat în final de o prezentare savantă din partea câte unui reprezentant din fiecare echipă desemnat de catre colegi. Cert este că tinerii au interacționat, au muncit împreună pentru ca preparatul să iasă conform ideii alese.

Tot joi seară timp de aproape trei ore a avut loc programul artistic ce a avut drept scop prezentarea nunicipiului și județului Suceava, atât invitaţilor din ţară cât şi celor din străinătate. Un alt scop a fost atragerea de parteneri, pentru implementarea de noi programe, proiecte, investiţii de dezvoltare a municipiului. A fost o seară specială unde tinerii au admirat prestațiile artistice prezentate, dintre care s-a distins vocea deosebită a Marianei Struț din Cernăuți care a încântat publicul cu doine din Suceava nemaiauzite aici până acum. Dar nici Alexandra Irimesei nu s-a lăsat mai prejos fiind apreciată de către spectatorii prezenţi.

Sâmbătă, 15 Mai 2016, la prânz dimineață a venit rândul Flashmob-ul unde tinerii participanți au transmis mesaje antidrog prin intermediul dansului După pregatirea de rigoare care a avut loc în sala Bucovina Dance Studio tinerii au dansat apoi în fața noului Teatru ”Matei Vișniec” încercând să atraga atenția asupra acestul fenomen deosebit de periculos – consumul de droguri.

„A fost o săptămână europeană a tineretului foarte reușită. Au răspuns invitației noastre reprezentanți ai unor ONG-uri care au ceva de spus în societatea civilă din localitățile pe care le reprezintă și care au găsit printre tinerii de la Suceava compatibilități și idei chiar de parteneriate. Sunt convins că fiecare dintre invitați a plecat de la Suceava cu idei ce vor prinde rădăcini în viitor, idei ce vor implica orașul nostru în proiecte câștigătoare”, a declarat Nelu Todireanu, președintele Fundației Ana.

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava în parteneriat cu Fundaţia Ana.

Publicitate

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.